Tavanul unui centru comercial situat in cartierul Vitan Barzesti din Bucuresti, care include hipermarketul Carrefour, s-a prabusit, joi, iar mai multe ambulante au fost trimise la fata locului, anunta surse oficiale citate de Mediafax.Potrivit martorilor, s-a prabusit tavanul fals din holul unde sunt restaurante si magazine. Echipele de interventie au anuntat ca nu sunt victime.

La fata locului au fost trimise echipaje SMURD si de pompieri.

Comisarul sef Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, a declarat ca in incidentul produs la complexul comercial Vitantis nu s-au inregistrat victime, iar politistii au plecat la fata locului pentru investigatii.

Si echipajele de ambulanta confirma faptul ca nu s-au inregistrat victime.

  • "Avem doua echipaje trimise acolo. Ambele au raportat ca nu se pune problema de victime. O singura persoana a suferit zgarieturi usoare (...) Am fost solicitati pentru ca ar fi cazut o bucata din tavanul supermarketului", a declarat, pentru Realitatea TV, Alice Grasu, medic coordonator Ambulanta Bucuresti.
  • "Este vorba de tavanul etajului 1 al respectivului centru comercial, care s-a prabusit in zona restaurantului. Din informatiile noastre nu a fost nimeni surprins, nu a fost gasita nicio persoana vatamata (...) Suprafata prabusita are mai mult de 150 de metri patrati", a declarat si purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, Anca Onofrei.
  • "S-a prabusit un tavan fals, care este din material usor, nu acoperisul", a declarat Petru Cost, director coordonator in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii.

Comisarul Christian Ciocan a precizat ca a fost informat ca ar fi existat "un incident" in zona scarilor rulante.

UPDATE - O a doua prabusire a avut loc la centrul comercial Vitantis, cand serviciile de interventie au intrat

O a doua prabusire a avut loc la complexul comercial Vitantis, cand serviciile de interventie si echipajele de ambulanta au inceput sa evalueze prima prabusire a tavanului fals, au afirmat surse oficiale, aflate la locul accidentului, citate de Mediafax.

Tavanul s-a prabusit la etajul intai, deasupra scarii rulante ce ducea la restaurantele de jos. Concret, o bucata foarte mare din tavanul fals din rigips a cazut, iar la scurta perioada, in aceeasi zona, s-a desprins o alta parte, pompierii fiind invaluiti in praf, iar timp de cateva minute nu au mai vazut nimic.

Si pompierii, si ambulantierii declara ca nu sunt victime.

Ei spun ca exista riscul sa se mai desprinda bucati din tavan.

  • "In momentul de fata, zona este perimetrata si toate persoanele au fost evacuate si, chiar daca ar mai cadea bucati din tavan, nu exista niciun fel de pericol pentru vietile omenesti", a declarat prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei.

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a anuntat ca a fost demarata o ancheta.

Potrivit lui Piedone, este afectata o suprafata de peste 500 de metri patrati de plafon fals, nefiind afectata structura de rezistenta.

Edilul a explicat ca prabusirea s-a produs dupa principiul dominoului, o placa fiind prima care a cazut, urmata de toate celelalte de pe o suprafata de 500 de metri patrati.

Primarul a precizat ca accidentul s-a produs la etaj, o zona mai putin circulata si a recunoscut ca, daca incidentul ar fi avut in week-end, s-ar fi inregistrat un adevarat dezastru.

Piedone a dispus verificari asupra structurii cladirii si asupra modului in care a fost pus plafonul fals.

Autoritatile iau in calcul inchiderea complexului pentru verificari.

Intr-un comunicat remis Hotnews.ro, reprezentantii centrului comercial Vitantis Shopping Center spun ca a fost vorba de un incident "minor", in urma caruia "o portiune de maxim 500 mp din tavanul fals de gips-carton s-a fisurat", fara sa existe victime sau persoane ranite, precum nici alte daune. Potrivit acestora, magazinul Carrefour nu a fost implicat in niciun fel in acest incident, intrucat acesta s-a produs la etajul I al galeriei comerciale.

"Astazi, joi, 16 septembrie 2010, dupa cum a fost vehiculat prin intermediul canalelor media, la etajul superior al centrului comercial Vitantis a avut loc un incident minor in urma caruia o portiune de maxim 500 mp din tavanul fals de gips-carton s-a fisurat.

Oficialii Vitantis declara ca portiunea afectata era inchisa in totalitate, intrucat centrul comercial urmeaza sa primeasca noi magazine, fiind in plin proces de reamenajare.

Nu a existat nicio victima si nici o persoana ranita, cetatenii care au vazut scena aflandu-se la o distanta de minim 10 metri. De asemenea, in afara prabusirii acestei portiuni restranse din tavanul centrului comercial, nu au existat daune de niciun alt tip.

In cadrul incidentului, magazinul Carrefour nu a fost implicat in niciun fel, intrucat acesta s-a produs la etajul I al galeriei comerciale.

Autoritatile locale au fost foarte prompte, conform procedurii legale standard, astfel ca SMURD, Salvarea si Pompierii s-au prezentat intr-un timp foarte scurt la fata locului.

Cu aceasta ocazie, tinem sa multumim autoritatilor pentru promptitudinea de care au dat dovada si vrem de asemenea sa reamintim ca Vitantis Shopping Center este un centru comercial nou, fiind, deci, in totalitate asigurat.

Impreuna cu autoritatile locale, am realizat deja o comisie care va analiza in detaliu cauzele incidentului si care ne va permite sa va tinem la curent cu rezultatele", se arata in declaratia oficiala transmisa de Vitantis Shopping Center.

"Incidentul din Vitan a avut loc in galeria comerciala Vitantis si NU in hypermarketul Carrefour care este chirias in Centrul Comercial", au informat reprezentantii Carrefour, intr-un comunicat transmis Hotnews.ro.

"In incinta hypermarketului Carrefour nu s-a intamplat nimic si hypermarketul Carrefour nu se afla in spatiul afectat", precizeaza sursa citata.