Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a decis, marti, ca Mihai Chitac sa fie eliberat din penitenciar pentru doua luni, incepand din 15 februarie, cand este programat pentru operatie, anunta Mediafax.

Instanta militara a admis cererea lui Mihai Chitac de intrerupere a executarii pedepsei de 15 ani inchisoare primita in dosarul revolutiei de la Timisoara, fostul general urmand sa fie eliberat din Penitenciarul Jilava in 15 februarie, cand are programata o interventie chirurgicala. Chitac va fi eliberat pentru o perioada de doua luni, timp in care trebuie sa se opereze.

Decizia instantei nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea Militara de Apel.

La termenul de marti al procesului, la dosar a ajuns noua expertiza a Institutului National de Medicina Legala (INML), dispusa de Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti la cererea partilor.

Procurorul militar a aratat ca aceasta expertiza nu raspunde clar la exigentele articolului 453 din Codul de procedura penala: "INML nu face referire clara la cerinta instantei, in schimb face trimitere permanenta la aceasta interventie chirurgicala. Pe instanta o intereseaza clar daca exista vreo boala atat de grava care sa duca la intreruperea executarii pedepsei, si nu o intereseaza ca in 15 februarie 2010 Mihai Chitac are programata o interventie chirurgicala", a spus procurorul de sedinta.

In replica, avocata lui Mihai Chitac, Alice Draghici, a spus magistratilor militari ca noul raport de expertiza raspunde in mod clar si arata ca cel pe care il apara suferea de acea boala grava ce-i pune viata in pericol. Totodata, avocata a aratat ca, in lipsa unei interventii chirurgicale, "Mihai Chitac se afla in fata unui risc mortal".

"Acest om trebuie internat la terapie intensiva si, ulterior, la sectia cardio-vasculara. Aceasta se poate face numai in unitati specializate astfel ca trebuie scos din discutie tratamentul sub paza permanenta", a conchis Alice Draghici.

Instanta militara a respins cererea procurorului de suplimentare a expertizei INML.

In 18 decembrie 2009, Mihai Chitac a revenit in Penitenciarul Jilava, pentru a-si ispasi condamnarea de 15 ani de inchisoare primita in dosarul revolutiei de la Timisoara. Fostul general fusese eliberat din penitanciar in 18 septembrie 2009, pe o perioada de trei luni, dupa ce Curtea Militara de Apel Bucuresti a admis cererea acestuia de prelungire a masurii de punere in libertate provizorie, pentru a fi supus unei interventii chirurgicale.