Scriitorul britanic J. G. Ballard, un clasic al literaturii underground si cunoscut pentru celebrele sale romane "Imperiul soarelui", "Crash" sau "Nopti de cocaina", a incetat din viata, duminica, la varsta de 78 de ani, dupa o lunga perioada de boala, a anuntat agentul scriitorului.

Margaret Hanbury, cea care a fost agentul lui Ballard timp de 25 de ani, a anuntat duminica, "cu mare tristete", decesul scriitorului, survenit in urma unui cancer, precizand ca acesta "era bolnav de foarte multi ani", transmite AFP.

Scriitorul a fost diagnosticat in iunie 2006 cu cancer de prostata, in stare avansata.

"J. G. Ballard a fost un gigant al scenei literare mondiale timp de peste 50 de ani. Spiritul sau de observatie, ascutit si vizionar, l-a ajutat sa scrie romane de mare interes in lumea intreaga si care au facut din Ballard un autor cult", a spus Hanbury.

James Graham Ballard s-a nascut pe 15 noiembrie 1930, la Shanghai. Dupa ce fortele japoneze au ocupat orasul in 1941, Ballard a fost inchis impreuna cu familia sa intr-un lagar japonez din China, experienta descrisa de autor in celebru sau roman autobiografic "Imperiul Soarelui". Cartea a fost tradusa in numeroase limbi si a cunoscut o ecranizare celebra, in 1987, in regia lui Steven Spielberg.

Din 1946, Ballard a trait in Marea Britanie, unde a urmat medicina la Cambridge, apoi a fost pilot in Royal Air Force, vanzator, redactor intr-o agentie de publicitate, redactor-sef adjunct la o revista stiintifica, ca mai apoi sa se dedice scrisului.

A debutat in 1956 cu povestiri de factura SF, iar in 1961 lanseaza primul sau roman. Proza lui Ballard dobandeste intre timp un caracter inovator, care pune mai mult accent pe societatea care il inconjura decat pe fortele extraterestre, impunandu-se astfel ca una dintre cele mai cunoscute figuri ale literaturii underground.

Ballard a mai scris romanul "Crash", adaptat pentru marile ecrane in 1996, de David Cronenberg, care a obtinut premiul special al juriului la Festivalul de la Cannes.