Parlamentul de la Chisinau a stabilit in unanimitate pentru 5 aprilie data alegerilor parlamentare din Republica Moldova, iar campania electorala incepe miercuri, cu 60 de zile inainte de scrutin, informeaza NewsIn.

Alegerile parlamentare au loc in conditiile in care doua legislaturi la rand Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) a detinut peste 55% din mandatele de deputati.

Sondajele facute in ultimul an crediteaza PCRM cu peste 30% din intentiile de vot ale celor care sunt decisi sa se prezinte la urne. Avand in vedere ca absenteismul la alegerile din ultimii ani din Republica Moldova a fost, in mod obisnuit, de 40%, dupa redistribuire comunistii ar putea obtine din nou majoritatea in viitorul Parlament.

Sondajele, dar si expertii electorali, crediteaza cu sanse de a intra in Parlament inca alte trei-patru partide cu exceptia comunistilor, in conditiile in care aliantele preelectorale au fost interzise prin lege de majoritatea comunista, iar pragul electoral a fost ridicat la sase la suta – prevederi ce au generat critici din partea expertilor europeni.

Favoriti in aceasta cursa par a fi in acest moment Alianta Moldova Noastra, Partidul Liberal si Partidul Liberal Democrat.