Banca franco-belgiana Dexia ar putea fi obiectul unei sciziuni, partea franceza urmand sa fie preluata de Banca Postei, scenariu comentat pozitiv de Caisse des Dépôts, care detine 17% din actiunile Dexia, potrivit Les Echos.

Dexia are mari dificultati de lichiditate in activitatea de sprijinire financiara a comunitatilor locale, care constituie ponderea cea mai mare a partii franceze a bancii, mai scrie cotidianul amintit. Miscarea face parte din reconfigurarea sistemului bancar mondial.

In Anglia, HBOS, numarul unu pe piata imobiliara, a fost preluata de Lloyds TSB, a cincea banca din Regat, pentru 15,5 miliarde de euro, ceea ce a dus la aparitia unui colos care detine 28% din piata creditelor imobiliare engleze.

In Germania, Deutsche Bank a anuntat intrarea in capitalul Postbank, unde detine acum aproape 30%. De asemenea, Commerzbank a preluat Dresdner Bank, dublandu-si astfel activele.

In SUA, Merrill Lynch a fost preluata de prima banca din Stat, Bank of America. In ceea ce priveste JPMorgan Chase, aceasta a devenit a doua banca comerciala, dupa achizitia Washington Mutual.