Agentia oficiala de presa chineza, China Noua, a anuntat, joi dimineata, ca racheta Longue Marche II-F, cu capsula spatiala Shenzhou VII, a fost lansata cu succes in spatiu, cu cateva ore inainte de petrecerea acestui eveniment, anunta AFP, citat de Mediafax.

Joi dimineata, China Noua a publicat pe site-ul sau de internet o stire in care se preciza ca Shenzhou VII a fost plasata pe orbita fara probleme, la 373 de kilometri deasupra Oceanului Pacific, desi vehiculul nu fusese inca lansat de la baza spatiala din desertul Gansu.

"A avut loc o problema tehnica. Am reparat-o in momentul in care am descoperit-o", a declarat un redactor al agentiei de presa.

Capsula spatiala Shenzhou VII, care ii are la bord pe astronautii Zhai Zhigang, Liu Boming si Jing Haipeng, a decolat, joi seara, de la baza spatiala de la Jiuquan, in nord-vestul Chinei.

Shenzhou urmeaza sa ajunga in spatiu sambata sau duminica. Misiunea, a treia cu echipaj uman organizata de China, este prevazuta sa dureze 68 de ore, intoarcerea acesteia pe pamant urmand sa aiba loc duminica, in Mongolia.

In 2003, China a devenit a treia tara care a lansat un echipaj uman in spatiu, dupa Statele Unite si Uniunea Sovietica. in ultimii cinci ani, acest stat a realizat cu succes o a doua misiune in spatiu cu echipaj uman, cu propriile sale mijloace financiare.

In 2005, China a trimis doi astronauti pe orbita, intr-o misiune care a durat cinci zile.

Pe 31 octombrie 2007, China a lansat primul sau satelit de explorare a Lunii, Chang''e (numele unei zeite din mitologia chineza). Lansarea satelitului reprezinta prima etapa a ambitiosului program chinez de explorare a Lunii, care are ca scop trimiterea unui astronaut chinez pe satelitul natural al Pamantului pana in 2020. Etapa a doua va demara in 2012 cu trimiterea unui robot pe Luna. Ulterior, chinezii vor trimite pe Luna un aparat de explorare, care va preleva mostre de sol.