Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, i-a prezentat, luni, pe noii membri ai echipei sale, arhitectul sef Gheorghe Patrascu si noul director al Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti, Gabriel Iosif.

Edilul sef al Capitalei a afirmat ca, alaturi de noii membri ai echipei sale, isi poate "indeplini dorintele pe care si le-a exprimat in ultimele doua luni".

Oprescu a sustinut ca anul acesta Capitala se confrunta cu consecintele "unei dezvoltari haotice" pe care a avut-o in ultimii 18 ani.

Sorin Oprescu a subliniat ca se incheie "epoca bunului plac in Capitala", amendand "anomaliile arhitecturale" si lipsa "unei reguli generale de urbanism".

La randul sau, Gheorghe Patrascu a precizat ca va asigura sase luni interimatul in functia de arhitect-sef al Primariei Capitalei, ajungandu-se la aceasta solutie ca urmare a unui acord cu ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely.

"Este un moment istoric in care o autoritate nationala in domeniu colaboreaza cu municipalitatea", a adaugat Patrascu. El a mai spus ca, dupa sase luni, se va evalua situatia.

Totodata, noul arhitect-sef al Capitalei a facut referire la faptul ca "intregul sistem al administratiei sufera de o boala cronica", care in Bucuresti a ajuns la o faza critica si a apreciat ca pentru a inlatura aceasta faza trebuie "acordata o coerenta dezvoltarii orasului".

Gheorghe Patrascu a subliniat ca, desi "dezordinea dezvoltarii oraselor" este o caracteristica a intregii natiuni, este necesara gasirea unei negocieri intre interesul public si cel privat.

"Definitia urbanismului este de fapt o negociere intre interesul public si cel privat", a mai spus Gheorghe Patrascu, in incheierea prezentarii sale.

Pe de alta parte, noul director al Administratiei Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti, Gabriel Iosif, a facut referire la sutele de hectare de spatiu verde pierdute de Capitala in ultimii 20 de ani si a aratat ca, in urma sondajelor facute pentru contorizarea suprafetelor de spatii verzi ramase in Bucuresti, au fost folosite "buruienile de pe liniile de tramvai, spatiile verzi din cimitire, precum si maidanele de la periferia Bucurestiului".

Grabriel Iosif a sustinut ca, desi administratia pe care o conduce este o administratie "controversata" pentru care "exista un trecut" si care beneficiaza de "o mostenire", va face tot ce este necesar pentru a redimensiona si imbunatati spatiile verzi existente in Capitala astfel incat definitia spatiului verde sa fie reinventata.