Asociatia SoJust a dat, luni, publicitatii o scrisoare deschisa adresata presedintelui CSM, Anton Pandrea, prin care solicita masuri imediate in cazul incidentelor create la concursurilor de promovare in functii de conducere la instante si parchete.

"SoJust apreciaza ca desi CSM-ul se afla in fata uneia dintre cele mai evidente crize de autoritate si integritate din istoria sa, cu consecinte previzibile dezastruoase asupra increderii publicului in corectitudinea din justitie, acesta a avut o atitudine evaziva, ignorand o realitate evidenta si incercand sa scape de raspundere. O astfel de lipsa de reactie din partea autoritatii care garanteaza independenta sistemului judiciar lasa publicului, dar si magistratilor, impresia ca functiile de conducere la instante si parchete, de la toate concursurile care s-au desfasurat pana acum, pot fi ocupate prin frauda", se arata intr-un comunicat remis HotNews.

SoJust a solicitat verificarea in cadrul unei anchete administrative interne a integritatii tuturor membrilor CSM, precum si a personalului din aparatul tehnic, precum si permiterea unui audit independent, de catre organisme ale societatii civile, asupra cadrului regulamentar, a procedurilor, actelor si deciziilor emise in legatura cu organizarea si desfasurarea concursului.

Mai mult, SoJust considera ca se impune verificarea corectitudinii tuturor concursurilor desfasurate din 2005 pana in prezent, in primul rand sub aspectul integritatii membrilor comisiilor de examinare.