„Decizia luată azi de instanță în procesul Colectiv este o decizie care trebuie respectată, se execută, nu se discută, iar faptul că nu avem încă un spital de mari arși la 7 ani de la tragedia Colectiv se înscrie în lipsa de realizări pe care România le are în dezvoltarea sistemului medical, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă. Acesta a spus că nu poate promite că se va realiza un astfel de spital într-un an sau doi.

Nicolae CiucaFoto: Captura Guvern
  • „Decizia a fost luată azi de instanță și e o decizie care trebuie respectată, se execută și nu se discută. Faptul că astăzi nu avem încă un spital de mari arși se înscrie în lipsa de realizări pe care țara noastră le are nu doar în spitale de mari arși, ci și în celelalte proiecte pe care noi am gândit că trebuie înfăptuite în dezvoltarea sistemului medical.”, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă.

Răspunsul premierului a venit după ce jurnaliștii l-au întrebat ce crede despre cum au funcționat autoritățile în dosarul Colectiv și despre lipsa unui spital de mari arși la 7 ani de la această tragedie.

Acesta a spus că nu poate promite când se va realiza un astfel de spital.

  • „Până în acest moment este cat se poate de usor de realizat ca nu am facut pași importanți in realizarea spitalelor. Au fost promise si 8 spitale, de la 8 au rămas 3. Am discutat și într-o ședință de Guvern anterioară, cred că săptămâna trecută, împreună cu domnul ministru Rafila. Este obligatoriu la nivelul Ministerului Sănătății să se înființeze acea agenție de dezvoltare a infrastructurii spitalicești, ANDIS, și consider că odată ce realizăm înființarea acestei agenții să demareze și construcția de spitale. (..) Nu pot să promit că rezolvam un spital de arsi intr-un an sau doi.”, a spus Ciucă.

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone - actual primar al Sectorului 5 - a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. Sentința vine la aproape 7 ani de la tragedia în urma căruia au murit 62 de oameni, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață. În prima instanță, el primise 8 ani și șase luni de închisoare.

De altfel, majoritatea pedepselor au fost reduse de către Curtea de Apel București. Trei funcționari din primărie au fost achitați. La instanța de fond, doi dintre ei primiseră condamnări de 8, respectiv 7 ani de închisoare.