Rusia are in vedere posibilitatea redeschiderii unor baze militare in strainatate din perioada sovietica, precum cele din Cuba si Vietnam, a anuntat ministrul adjunct al Apararii, Nikolai Pankov, citat de agentia TASS. Cele doua baze au fost inchise de Rusia in urma cu peste un deceniu. Moscova amenint astfel sa redeschida ranile razboiului rece si sa agraveze si mai mult relatiile cu Statele Unite, deja tensionate in contextul conflictului din Siria, noteaza Bloomberg.

Nikolai Pankov a afirmat vineri, in fata parlamentarilor rusi, ca Moscova analizeaza aceasta posibilitate, fara a oferi alte detalii.

Raspunzand la o intrebare cu privire la aceste planuri, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, la randul sau, ca situatia globala de securitate a devenit "mai degraba fluida" dupa "modificari substantiale" in ultimii doi ani.

"Este firesc ca tarile sa evalueze astfel de schimbari, in conformitate cu interesele lor nationale si sa ia unele masuri pe care le considera necesare", a adaugat Dmitri Peskov.

Bazele militare ale Rusiei din Cuba si Vietnam au fost inchise acum mai bine de in deceniu, la scurt timp dupa ce Vladimir Putin a venit la putere, in anul 2000.