UPDATE:Cel putin 88 de persoane au fost ucise, vineri, in cea mai sangeroasa zi a revoltelor siriene. Cinsprezece dintre acestea si-au pierdut viata in Izraa, in apropiere de orasul sudic Daraa. Decese au mai fost semnalate in Douma si Zamalka, in apropiere de Damasc, dar si in Homs - al treilea oras ca marime din Siria, Moadamia si Daraa, potrivit celor mai recente informatii furnizate deAl-Jazeera

Proteste anti-guvernamentale in orasul sirian Jasim, luna aprilieFoto: Reuters

Fortele de securitate siriene au folosit munitie si gaze lacrimogene, a confirmat Amnesty International.

Presedintele american Barack Obama este de parere ca Siria nu a luat in serios masura de abolire a starii de urgenta: "Statele Unite condamna in termenii cei mai duri folosirea fortei de catre guvernul sirian impotriva protestatarilor. Aceasta utilizare scandaloasa a violentei pentru a inabusi protestele trebuie sa se opreasca acum. Regretam pierderea de vieti si gandurile noastre sunt alaturi de familiile victimelor. Ieri Guvernul sirian a luat o masura importanta, renuntand la starea de urgenta care domnea in Siria de decenii intregi. Avand in vedere faptul ca astazi guvernul sirian a continuat reprimarea violenta a protestatarilor, inseamna ca nu a luat aceasta masura in serios. Vom continua sa ne opunem comportamentului guvernului sirian, care este destabilizator si incurajator pentru gruparile teroriste. Statele Unite vor continua sa militeze pentru democratie si pentru drepturile universale pe care toate fiintele umane le merita, in Siria si pretutindeni in jurul lumii", se arata in declaratia presedintelui american, publicata de catreCasa Alba

Fortele de securitate siriene au ucis zeci de protestatari, vineri, o zi pe care activistii pentru drepturile omului au descris-o drept "cea mai sangeroasa zi de la inceputul demonstratiilor impotriva presedintelui Bashar al-Assad", informeaza Reuters.

Activistul Ammar Qurabi estimeaza ca cel putin 49 de persoane au fost ucise vineri in principalele orase ale tarii, indeosebi din cauza ranilor cauzate de gloante, dar si a intoxicarii cu gaze lacrimogene. Potrivit lui Qurabi, mai multe persoane au fost ranite si aproximativ 20 sunt inca date disparute.

Fortele de securitate siriene au deschis focul asupra activistilor pro-democratie care protestau in orasul Hama (centrul Siriei), pentru a-i impiedica sa ajunga aproape de un sediu al partidului de guvernamant Baath, a relatat un martor pentru Reuters.

Mii de persoane au demonstrat in "Vinerea cea Mare" in mai multe orase din Siria, cerand "rasturnarea de la putere a regimului" presedintelui Bashar al-Assad. Protestele vin la o zi dupa ce presedintele Assad a anuntat abolirea starii de urgenta aflata in vigoare de aproape 50 de ani - aceasta fiind una dintre principalele cereri ale activistilor pro-democratie.

Starea de urgenta a fost instituita in 1963, anul in care partidul presedintelui Assad a ajuns la putere, pentru a fi invocata in cazul arestarilor abusive si pentru a anihila opozitia. Actualul lider al opozitiei, Haitham al-Maleh spune insa ca gestul de joi este nesemnificativ pentru ca nu este intarit de existenta unei justitii independente si de diminuarea puterii alocate fortelor de securitate.