Sase cercetatori vor simula mersul pe Marte luna viitoare, in cadrul experimentului Marte-500, realizat de Institutul pentru Probleme Bio-medicale din Moscova, Agentia Spatiala Europeana si Centrul pentru Instruire Spatiala din China, informeaza AFP.

MarteFoto: Agerpres

Echipajul format din trei rusi, un chinez, un francez si un italiano-columbian se afla izolat de 233 de zile intr-o capsula de otel inchisa etans, in centrul de cercetare de la Moscova.

"Ne pregatim pentru urmatoarea etapa a simularii. Nava spatiala va ajunge pe orbita lui Marte pe 1 februarie si va simula aterizarea 12 zile mai tarziu. Pana pe 22 februarie, trei dintre cei sase membri ai echipajului vor simula mersul pe Marte. Apoi vom incepe simularea zborului de intoarcere pe Pamant," a declarat coordonatorul experimentului Marte-500, fostul cosmonaut Boris Morukov.

Potrivit lui Morukov, experimentul reproduce conditiile reale ale unei calatorii in spatiu, cu exceptia imponderabilitatii si a radiatiilor ionizante.

Capsula de otel care gazduieste echipajul este de marimea unui autobuz si este conectata cu mai multe module pentru experimente si exercitii fizice, precum si cu un imitator al suprafetei Planetei Rosii. Comunicarea participantilor la experiment cu exteriorul se realizeaza prin e-mailuri si mesaje video - adesea intarziate intentionat, pentru a le crea impresia ca se afla la mai mult de doar cativa metri de punctul de control al misiunii.

Membrii echipajului consuma alimente conservate, similare cu cele folosite pe Statia Spatiala Internationala, si fac dus doar o data pe saptamana. Pana in acest moment, niciunul dintre barbati nu a luat in considerare abandonarea misiunii.

O misiune reala pe Marte este planificata pentru anul 2030.​

Mai mult de 400 de persoane, intre care un student din Texas, un programator in varsta de 69 de ani, un reverend si o asistenta medicala, s-au oferit voluntari pentru o calatorie dus spre Marte, dupa ce doi oameni de stiinta au spus recent ca primii astronauti care vor fi trimisi spre Planeta Rosie trebuie sa ramana acolo definitiv, transmite FoxNews. Dirk Schulze-Makuch si Paul Davies au afirmat intr-un material publicat de "Journal of Cosmology" ca astronautii vor actiona astfel asemenea primilor colonisti ce au mers in America de Nord, popularea Planetei Rosii urmand sa se produca mai repede si mai ieftin.