Presedintele Republicii Malawi, Bingu wa Mutharika in varsta de 78 de ani a murit vineri in urma unui atac de cord. Mutharika a castigat functia suprema in stat in anul 2004 si a fost reales cinci ani mai tarziu. Anterior a avut o cariera fructuoasa in cadrul diverselor agentii internationale si a studiat in diferite tari, informeaza CNN.

Ca presedinte al Republicii Malawi a facut o prioritate din combaterea coruptiei si cresterea economiei, obtinand rezultate impresionante mai ales in timpul primului mandat. Poporul a apreciat efortul presedintelui de a reduce dependenta de alimentele importate si de a dezvolta un sistem intern de asigurare a hranei pentru populatie.

In ultimii ani popularitatea lui Mutharika a avut de suferit din cauza crizei economice si a lipsei de combustibil cu care s-a confruntat tara sa. Anul trecut protestatarii au iesit in strada cerand redresarea economica, iar din ciocnirea cu fortele de ordine au rezultat 12 morti.

Si pe plan extern a intervenit o ruptura intre Mutharika si Occident, care a suspendat ajutoarele financiare trimise catre Malawi. Chiar luna trecuta SUA au anuntat ca intrerup ajutorul de 350 milioane de dolari pe care trebuiau sa il acorde statului african.