Rusia „cu siguranță își va intensifica atacurile și va angaja mai multe trupe” în nord-estul Ucrainei „în următoarele săptămâni” și va încerca să creeze o „zonă tampon” de-a lungul frontierei, a avertizat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de AFP.

Soldați ruși pe linia frontului din UcrainaFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Cu toate acestea, John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, a adăugat: „Avem încredere în forțele ucrainene și lucrăm neobosit pentru a le oferi (...) armele de care au nevoie pentru a se apăra împotriva acestor atacuri”.

Statele Unite au aprobat un pachet de ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, în timp ce SUA revin la un ritm obișnuit de furnizare a armelor către Kiev după adoptarea în Congres a unui pachet de ajutor militar de peste 60 de miliarde de dolari, a declarat vineri un oficial american pentru Reuters.

Anunțul privind noul ajutor este așteptat cel mai devreme vineri și vine după ce forțele rusești au încercat vineri să pătrundă cu vehicule blindate în regiunea ucraineană Harkov, în nord-estul țării, și au bombardat puternic zona, a declarat Kievul, cel mai puternic semnal de până acum că Moscova încearcă să deschidă un nou front în războiul declanșat în urmă cu mai bine de doi ani.

Ucraina a respins atacul cu blindate, dar luptele în zonele de frontieră din regiunea Harkov au continuat, iar Kievul a trimis mai multe forțe în zonă ca întăriri, a precizat Ministerul Apărării într-o declarație.

„În jurul orei 5 dimineața, a avut loc o încercare a inamicului de a străpunge linia noastră defensivă cu vehicule blindate”, a declarat ministerul. „Deocamdată, aceste atacuri au fost respinse; continuă luptele de intensitate variabilă”.

O sursă din cadrul comandamentului militar ucrainean a spus că Rusia caută să creeze o „zonă tampon” pentru a împiedica Ucraina să lovească regiunea rusă Belgorod.