Statele Unite au impus miercuri sute de noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru acțiunile sale legate de războiul din Ucraina, dar și pentru companii care au ajutat la eludarea de către Moscova a măsurilor occidentale, fiind vizate de aceste măsuri inclusiv China, relatează Reuters.

Sanctiuni împotriva RusieiFoto: GoodIdeas / Alamy / Alamy / Profimedia

Trezoreria americană a impus sancțiuni pentru aproape 200 de ținte, în timp ce Departamentul de Stat a desemnat peste 80.

SUA au impus sancțiuni asupra a 20 de companii cu sediul în China și Hong Kong. Acestea sunt vizate după avertismentele repetate de la Washington cu privire la sprijinul Chinei pentru armata Rusiei, inclusiv în timpul recentelor călătorii ale secretarului Trezoreriei Janet Yellen și al secretarului de stat american Antony Blinken în China.

Sprijinul Chinei pentru Rusia este una dintre numeroasele probleme care amenință să afecteze relațiilor bilaterale dintre cele mai mari economii ale lumii.

„Trezoreria a avertizat în mod constant că se vor confrunta cu consecințe semnificative pentru furnizarea de sprijin material pentru războiul Rusiei, iar SUA le impun astăzi sancțiuni împotriva a aproape 300 de ținte”, a spus Yellen într-un comunicat.

Sancțiuni pentru sprijinirea Moscovei

Statele Unite și aliații săi au impus sancțiuni asupra a mii de ținte de când Rusia a invadat Ucraina vecină.

De atunci, Washingtonul a încercat să reprime eludare măsurile occidentale, inclusiv prin sancțiuni împotriva firmelor din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

De ultimele sancțiuni de miercuri sunt vizate circa 60 de ținte din Azerbaidjan, Belgia, China, Rusia, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Slovacia, pe care le-a acuzat că a permis Rusiei „să achiziționeze din străinătate tehnologii și echipamente extrem de necesare” pentru eforturile armatei ruse.

De asemenea, Departamentul de Stat a impus sancțiuni asupra a patru companii cu sediul în China pe care le-a acuzat că sprijină baza industrială de apărare a Rusiei, inclusiv prin transportul de materiale critice către entități aflate sub sancțiunile americane în Rusia, precum și către companii din Turcia, Kîrgîzstan și Malaezia.

Trezoreria a vizat, de asemenea, achiziționarea de către Rusia a precursorilor de explozivi necesari armatei pentru a continua să producă praf de pușcă, propulsoare de rachete și alți explozivi în acțiunea de miercuri, inclusiv prin sancțiuni împotriva a doi furnizori din China care trimit substanțele în Rusia.

Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a încălcat o interdicție globală privind armele chimice prin desfășurarea în mod repetat a agentului sufocant cloropicrin împotriva trupelor ucrainene și prin folosirea agenților de control al revoltelor „ca metodă de război” în Ucraina.

Sancțiuni pentru moartea lui Navalnîi

De asemenea, Departamentul de Stat a vizat trei persoane în legătură cu decesul fostului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi, care a murit în februarie într-o închisoare din Siberia.

Autoritățile ruse spun că a murit din cauze naturale. Aliații lui Navalnîi acuză însă că a fost ucis de autorități, ceea ce Kremlinul neagă.

Sancțiunile americane îi vizează pe directorul coloniei corecționale din Rusia unde Navalnîi a fost încarcerat în care mai mare parte a timpului petrecut după gratii, precum și pe șeful detașamentului de izolare și șeful unității medicale de la colonia în care a fost închis înainte de moarte.