Statele Unite au trimis deja în Ucraina rachete ATACMS (Army Tactical Missile Systems) cu rază mai lungă de acțiune, „luna aceasta”, înainte chiar de adoptarea de către Congresul american a noului pachet de ajutor pentru Kiev, a anunțat miercuri Departamentul de Stat al SUA, potrivit AFP.

Sistemul de rachete tactice al Armatei SUA (ATACMS)Foto: Handout / AFP / Profimedia

Acest transport a fost efectuat „la cererea directă a președintelui” Joe Biden în februarie, a precizat Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

El a adăugat că rachetele, care făceau parte din ultimul pachet de ajutor militar pentru Ucraina aprobat la 12 martie, au „ajuns în Ucraina luna aceasta”.

Biden a aprobat în secret transferul rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune, pentru a fi utilizate pe teritoriul ucrainean, scrie CNN.

„Nu a fost anunțat faptul că oferim Ucrainei această nouă capacitate la momentul respectiv pentru a putea menține securitatea operațională pentru Ucraina, la cererea lor”, a explicat un purtător de cuvânt al Pentagonului, lt.-col. Garron Garn, citat de CNN.

Anterior, agenția Reuters a relatat, citând un oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului, că Statele Unite au expediat în mod discret, în ultimele săptămâni, rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, iar forțele Kievului le-au folosit deja de două ori, săptămâna trecută. Oficialul nu a spus câte astfel de rachete au fost trimise.

Rachetele au fost folosite pentru prima dată de ucraineni în primele ore ale zilei de 17 aprilie, fiind lansate împotriva unui aerodrom rusesc din Crimeea, aflat la aproximativ 165 km de liniile de front ucrainene, a precizat oficialul american citat de Reuters. Ucraina ar mai fi folosit apoi ATACMS a doua oară, peste noapte, împotriva forțelor ruse din sud-estul Ucrainei.

„Am avertizat Rusia, dar și-au reînnoit atacurile”

Trimiterea sau nu a sistemelor de rachete tactice ale armatei (ATACMS) cu o rază de acțiune de până la 300 km a fost un subiect de dezbatere în cadrul administrației Biden timp de luni de zile. ATACMS de rază medie au fost furnizate în septembrie anul trecut.

Pentagonul s-a opus inițial trimiterii rachetelor cu rază mai lungă de acțiune, temându-se că epuizarea rachetelor din stocul american ar afecta pregătirea militară a SUA. Existau totodată îngrijorări că Ucraina le va folosi pentru a ataca ținte în adâncul Rusiei.

Dar utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune furnizate de Coreea de Nord împotriva Ucrainei în decembrie și ianuarie, în ciuda avertismentelor publice și private ale SUA de a nu face acest lucru, a dus la o schimbare de opinie, a explicat oficialul american.

De asemenea, un factor care a influențat decizia SUA a fost și faptul că Rusia a țintit infrastructura critică a Ucrainei, a mai spus oficialul. „Am avertizat Rusia cu privire la aceste lucruri”, a spus el. „Și-au reînnoit atacurile”.

Biden a promulgat pachetul de ajutor masiv pentru Ucraina

Preşedintele democrat al Statelor Unite, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ care include ajutorul militar de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, pachet adoptat de Congres după îndelungi tergiversări, ca urmare a disputelor între democraţi şi republicani.

Primele noi livrări de echipamente militare americane vor pleca spre Kiev în orele următoarele, a spus Biden într-o declaraţie de presă transmisă de la Casa Albă. „În orele următoare, efectiv în câteva ore, vom începe să trimitem Ucrainei muniţii pentru apărarea antiaeriană, muniţie pentru sistemele de rachete şi vehicule blindate”, a promis preşedintele american.

Citește și:

___