Ucraina a lansat marți un atac masiv cu drone și rachete în Federația Rusă, potrivit unui oficial rus. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat la televiziunea franceză că situația pe linia frontului este cea mai bună din ultimele trei luni. Înaintarea rusă „a continuat în estul țării, dar astăzi soldații noștri au oprit-o”, a spus el. Deși șeful NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că nu sunt planuri de a trimite trupe în țara invadată de armata rusă, șeful diplomației poloneze, Radoslaw Sikorski, a declarat că „personal militar NATO este deja prezent în Ucraina”.

Operatori ucraineni de droneFoto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 748 - LIVE pe HotNews.ro:

07:33Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

00:55Adunarea Națională franceză a votat marți seară în majoritate pentru acordul de securitate dintre Paris și Kiev, în pofida abținerilor extremei drepte și a opoziției stângii radicale și a comuniștilor, într-un vot fără caracter obligatoriu.

După dezbateri îndelungate, 372 de deputați au votat pentru și 99 împotrivă, a anunțat președintele Adunării Naționale, Yaël Braun-Pivet, după vot.

Rusia „nu se va opri la Ucraina”, avertizează Biden

00:30 Serviciul de Securitate ucrainean a anunțat marți că a descoperit și destrămat una dintre cele mai mari rețele despre care se presupune că răspândește „sabotaj informațional” pro-rus în țară, sub coordonarea unui cleric al bisericii minoritare subordonate Moscovei, relatează Reuters.

23:44Lituania a confiscat prima mașină înmatriculată în Rusia de la modificarea regulilor care impune reînmatricularea vehiculelor rusești în Lituania, a anunțat vama lituaniană pe 12 martie, relatează Kyiv Indpendent.

Vama lituaniană a anunțat la începutul lunii martie că toate persoanele cu vehicule înmatriculate în Rusia din Lituania au timp până pe 11 martie să reînmatriculeze mașinile în Lituania sau să părăsească țara și UE.

23:20 Leonid Volkov, un apropiat al opozantului rus Alexei Navalnîi mort luna trecută, a fost atacat marți cu un ciocan în capitala lituaniană Vilnius, a spus Kira Iarmiș, fostă purtătoare de cuvânt a lui Navalnîi.

22:48Rusia „nu se va opri la Ucraina”, avertizează Biden

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat marți că Rusia va merge dincolo de invazia sa în Ucraina, îndemnând Congresul să adopte cât mai curând un pachet de ajutor militar pentru Kiev.

„Trebuie să acționăm înainte de a fi literalmente prea târziu. Pentru că, după cum își poate aminti Polonia, Rusia nu se va opri la Ucraina”, a declarat președintele american în marja unei întâlniri cu președintele și premierul polonez la Casa Albă.

Rusia a anunţat marţi că a cucerit un sat situat în estul Ucrainei

22:24Statele Unite aprobă vânzarea de rachete către Polonia pentru 3,5 miliarde de dolari

Statele Unite au aprobat marți vânzarea de rachete către Polonia pentru 3,5 miliarde de dolari, o tranzacție anunțată cu puțin timp înainte ca președintele Joe Biden să se întâlnească cu premierul polonez Donald Tusk la Casa Albă, potrivit AFP.

Contractul, care a fost notificat Congresului american, așa cum prevede legislația americană, include vânzarea de rachete aer-sol cu rază lungă de acțiune pentru 1,77 miliarde de dolari și rachete aer-aer cu rază medie de acțiune pentru 1,69 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Stat.

21:25Mai mulți artiști au fost percheziționați în mai multe orașe / Pe cine vizează Moscova?

Autoritățile ruse au percheziționat marți locuințele unor artiști și activiști din mai multe orașe, în legătură cu un caz împotriva unei foste membre a grupului de protest Pussy Riot care luptă alături de Ucraina, potrivit AFP.

În ultimii doi ani, Kremlinul a desfășurat o amplă campanie de represiune împotriva oricărei forme de disidență, iar aceste raiduri au fost efectuate cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din 15-17 martie.

21:10Rusia a anunţat marţi că a cucerit un sat situat în estul Ucrainei, în apropiere de oraşul Doneţk, pe care-l controlează, la o zi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că a ”oprit” înaintarea rusă, relatează AFP, potrivit News.ro.

”În direcţia Doneţk, unităţile din Grupul de Forţe Sud au eliberat satul Nevelske şi au ocupat linii şi poziţii mai favorabile”, anunţă în raportul zilnic Ministerul rus al Apărării.

21:02 O rachetă rusă a lovit marți două clădiri de apartamente din orașul Krivoi Rog din Ucraina, ucigând trei persoane și rănind cel puțin 36, a declarat guvernatorul regional, relatează Reuters.

Președintele Volodimir Zelenski, care s-a născut și a crescut în Krivoi Rog, a declarat pe Telegram că operațiunile de căutare sunt în desfășurare și „vor continua atâta timp cât va fi nevoie”.

SUA anunță un ajutor modest pentru Ucraina

20:39Administrația președintelui Joe Biden a anunțat marți un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari, prima astfel de mișcare în câteva luni de zile, în timp ce fondurile suplimentare pentru Kiev rămân blocate de liderii republicani din Congres.

Consilierul pentru Securitate Națională din SUA, Jake Sullivan, a declarat că finanțarea provine din economii neprevăzute de costuri din contractele Pentagonului și vor fi folosite pentru obuze și muniții pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS).

19:55 Ucraina: O victorie a Rusiei ar fi „un cataclism” pentru francezi, avertizează premierul

Premierul francez Gabriel Attal a apărat marți strategia de ajutor pentru Ucraina în fața deputaților, care erau așteptați să aprobe un pachet de sprijin major pentru Kiev, în pofida diviziunilor de stânga și a abținerii partidului de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen, potrivit AFP

Într-un „moment de cotitură în conflict”, șeful guvernului a dat startul dezbaterilor aducând „un omagiu rezistenței excepționale a poporului ucrainean”, la care deputații au aplaudat în picioare.

El a insistat asupra riscurilor „concrete” și „tangibile” ale unei victorii rusești asupra „vieții de zi cu zi” a francezilor, un „cataclism pentru puterea lor de cumpărare”: „o inflație alimentară de zece ori mai mare, o explozie a prețurilor la energie de zece ori mai mare”.

19:33Legiunea Libertate pentru Rusia, un grup care a revendicat responsabilitatea pentru mai multe incursiuni în interiorul teritoriului rusesc, dintre care ultimul luni, a promis „lucruri interesante” pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din 17 martie, la care Vladimir Putin își va asigura un nou mandat.

18:38Activele rusești înghețate în Uniunea Europeană după invadarea Ucrainei de către Moscova ar putea genera profituri după impozitare între 15 și 20 de miliarde de euro până în 2027, în funcție de evoluția ratelor dobânzilor globale, a declarat un înalt oficial al UE, relatează Reuters.

17:32Elitele politice și economice din Rusia se așteaptă ca președintele Vladimir Putin să își remanieze o parte a administrației cu persoane mai tinere după alegerile prezidențiale, aducându-i în funcții mai importante și pe unii dintre așa-zișii „Prinți roșii” de la Moscova, relatează Reuters, citând 4 surse apropiate de autoritățile ruse.

Un avion militar rusesc Iliușin Il-76 s-a prăbușit marți, la scurt timp după decolare, cu 15 persoane la bord

17:27 Statele Unite pregătesc un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care ar putea avea o valoare de până la 400 de milioane de dolari, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters.

Aceasta ar fi prima astfel de mișcare în luni de zile, deoarece fondurile suplimentare pentru Kiev rămân blocate de liderii republicani din Congres.

Oficialii, vorbind sub condiția anonimatului, au spus că un anunț este așteptat mai târziu marți.

16:38Danemarca va furniza Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, care include sisteme de artilerie Caesar și muniție, în valoare de aproximativ 2,3 miliarde de coroane daneze (336,6 milioane de dolari), a anunțat marți Ministerul Danez al Apărării într-un comunicat.

15:37Ucraina a lovit marți ținte din Rusia cu zeci de drone și rachete, într-un atac care a provocat pagube serioase unei importante rafinării de petrol, notează Reuters.

Oficialii ruși au raportat atacuri asupra unor instalații energetice, inclusiv un incendiu la rafinăria NORSI a Lukoil și o dronă distrusă la periferia orașului Kirishi, unde se află a doua cea mai mare rafinărie de petrol din Rusia.

Surse din industrie au declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că principala unitate de distilare a țițeiului (AVT-6) de la NORSI a fost avariată în atac, ceea ce înseamnă că cel puțin jumătate din producția rafinăriei este oprită. Lukoil a refuzat să comenteze.

NORSI rafinează aproximativ 15,8 milioane de tone de țiței rusesc pe an, adică 5,8% din totalul țițeiului rafinat, potrivit unor surse din industrie.

De asemenea, aceasta rafinează aproximativ 4,9 milioane de tone de benzină, 11% din totalul Rusiei, 6,4% din motorină, 5,6% din păcură și 7,4% din combustibilul pentru aviație al țării, potrivit surselor din industrie.

14:25Un avion militar rusesc Iliușin Il-76 s-a prăbușit marți, la scurt timp după decolare, cu 15 persoane la bord, din cauza unui incendiu la unul dintre motoare, relatează presa rusă de stat și Reuters.

14:05Școlile din orașul rus Kursk trec la cursuri online, au anunțat autoritățile locale, după o tentativă de incursiune a milițiilor anti-Kremlin în regiune, potrivit TASS și Reuters.

Armata rusă, în alertă după ce milițiile anti-Kremlin „au încercat să invadeze” Federația Rusă

13:59 Forțele ruse au preluat controlul asupra satului Nevelske din regiunea ucraineană Donețk, a Ministerul rus al Apărării, citat de RIA Novosti și Reuters.

Statul major ucrainean, într-o actualizare de marți dimineață despre situația de pe front, a declarat că atacurile rusești asupra zonei Nevelske au fost respinse.

13:29În aceeași noaptea în care dronele ucrainene au vizat șase regiuni rusești, grupările de miliție anti-Kremlin, care luptă alături de Kiev, ar fi lansat un „atac” și au efectuat raiduri transfrontaliere. Autoritățile ruse susțin că ar fi respins tentativele de incursiuni ale insurgenților anti-Putin.

13:04 Premierul armean Nikol Pașinian a declarat pentru prima oară marți că Erevanul ar putea părăsi Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianța militară condusă de Moscova și din care fac parte 6 foste state sovietice.

12:11Centrala nucleară rusă Kursk a anunțat marți că funcționează normal după atacurile cu drone ucrainene asupra regiunii, transmite Reuters.

Ucraina a lovit marți ținte în toată Rusia cu cel puțin 25 de drone și nouă rachete, într-un atac masiv despre care un oficial rus a spus că a declanșat un incendiu la o rafinărie importantă.

11:49Ucraina susține că a doborât 17 din cele 22 de drone lansate de ruși în noaptea de luni spre marți, relatează The Kyiv Independent.

Atac masiv în Rusia

09:32Vaticanul vine cu explicații după indignarea provocată de declarațiile Papei Francisc conform cărora Ucraina ar trebui să aibă „curajul steagului alb” și să negocieze încheierea războiului declanșat de invazia Rusiei. Prima condiţie pentru orice negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina este ca Rusia să înceteze agresiunea, a declarat marţi secundul Papei Francisc, citat de Reuters.

09:00Ambasadorul rus în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a rezumat cel mai exact rezultatul bătăliei zgomotos popularizate a guvernanților împotriva influenței ruse în Bulgaria: „Nu mă faceți să râd”, potrivit Sega.bg, citat de Rador Radio România.

08:30Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au distrus o dronă lansată de Ucraina care zbura spre Moscova, a declarat marți primarul Serghei Sobanin, relatează Reuters.

Sobianin a declarat pe Telegram că nu au existat victime și nici pagube în locul din districtul Ramenski unde au căzut resturile dronei.

08:11Autoritățile ruse din mai multe regiuni au anunțat incendii la rafinării și terminale petroliere, după ce au fost atacate de drone.

01:00Medvedev îl atacă din nou pe Macron, vulgar, în franceză, înaintea unei vizite a şefului statului francez la Kiev. „Să ia mai multe perechi de chiloţi! Va mirosi foarte puternic”.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev l-a atacat luni pe preşedintele francez Emmanuel Macron, care urmează să efectueze o vizită în Ucraina „în următoarele săptămâni”, într-un mesaj în franceză în care-l cataloghează drept un „laş zoologic”, relatează BFMTV, citat de News.ro.

„Macron se pregăteşte să se ducă la Kiev? Dar este un laş zoologic!”, scrie pe X aliatul lui Putin, un obişnuit al unor derapaje usturătoare.

00:47Biden spune că nu este nevoie de mai multe trupe americane la granița cu Polonia.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat luni că nu este nevoie de trupe americane suplimentare la granița cu Polonia, comentariile sale venind cu o zi înainte de întâlnirea cu președintele polonez Andrzej Duda și cu premierul Donald Tusk, potrivit Reuters.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

----------------

Cele mai importante informații de luni privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro