Rusia a lansat în noaptea de duminică spre luni un atac masiv cu drone kamikaze asupra orașului Odesa, provocând pagube. Apărarea aeriană a doborât 10 vehicule aeriene fără pilot. „Înaintarea Rusiei a fost oprită” iar situația este „mult mai bună” pe front, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski, contrazicând numeroase evaluări recente despre campania militară rusă în Ucraina și a estimat că „atâta timp cât Ucraina rezistă, armata franceză poate rămâne pe teritoriul francez.

Soldați ucraineni în zona frontului din Robotîne, regiunea ZaporojieFoto: Dmytro Smolienko / Sipa Press / Profimedia

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 747 - LIVE pe HotNews.ro:

01:00Medvedev îl atacă din nou pe Macron, vulgar, în franceză, înaintea unei vizite a şefului statului francez la Kiev. „Să ia mai multe perechi de chiloţi! Va mirosi foarte puternic”

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev l-a atacat luni pe preşedintele francez Emmanuel Macron, care urmează să efectueze o vizită în Ucraina „în următoarele săptămâni”, într-un mesaj în franceză în care-l cataloghează drept un „laş zoologic”, relatează BFMTV, citat de News.ro.

„Macron se pregăteşte să se ducă la Kiev? Dar este un laş zoologic!”, scrie pe X aliatul lui Putin, un obişnuit al unor derapaje usturătoare.

00:47Biden spune că nu este nevoie de mai multe trupe americane la granița cu Polonia

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat luni că nu este nevoie de trupe americane suplimentare la granița cu Polonia, comentariile sale venind cu o zi înainte de întâlnirea cu președintele polonez Andrzej Duda și cu premierul Donald Tusk, potrivit Reuters.

23:38Uniunea Europeană face eforturi pentru a acorda Ucrainei 2 până la 3 miliarde de euro în acest an din profituri care provin din activele rusești înghețate, a raportat luni Financial Times, potrivit Reuters.

Zelenski spune că înaintarea rusă a fost oprită

23:37Letonia: Poliția va verifica alegătorii ruși care merg la vot la ambasada lor / Toleranță zero pentru cei care glorifică invazia Rusiei

Șeful poliției letone a avertizat luni că cetățenilor ruși care vor merge să voteze la alegerile prezidențiale la ambasada Rusiei din Riga, în perioada 15-17 martie, li se vor verifica permisele de ședere și, dacă va fi necesar, vor fi expulzați, potrivit AFP.

Cetățenii ruși care stau la coadă pentru a vota la ambasadă vor fi monitorizați pentru a evita orice încercare de a glorifica războiul din Ucraina, a declarat Armands Ruks pentru TV3 Latvija.

23:15Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că „personal militar NATO este deja prezent în Ucraina”, relatează Sky News.

22:23 Zelenski: Situația este mai bună acum pe front

„Vă pot oferi cele mai recente informații: situația este mult mai bună decât în ​​ultimele trei luni”, a asigurat el, într-un interviu acordat canalului de televiziune francez BFMTV și cotidianului Le Monde, contrazicând numeroase evaluări recente despre campania militară rusă în Ucraina.

Înaintarea rusă „a continuat în estul țării, dar astăzi soldații noștri au oprit-o”, a spus el.

22:14 Zelenski: „Atâta timp cât Ucraina rezistă, armata franceză poate rămâne pe teritoriul francez

„Atâta timp cât Ucraina rezistă, armata franceză poate rămâne pe teritoriul francez”, a declarat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pledând totodată pentru trimiterea de „personal tehnic” pentru „coproducția” de tunuri Cezar și „instruire”, potrivit AFP

„Copiii voștri nu vor muri în Ucraina”, a continuat președintele ucraineanîntr-un interviu acordat de ziarului Le Monde.

21:50Ucraina l-a convocat luni pe trimisul Vaticanului în țară pentru a protesta față de declarațiile Papei Francisc, care sâmbătă a cerut Kievului să aibă „curajul să ridice steagul alb și să negocieze” cu Moscova.

„Visvaldas Kulbokas a fost informat că Ucraina este dezamăgită de cuvintele Pontifului privind „steagul alb” și necesitatea „de a da dovadă de curaj și de a negocia” cu agresorul”, a transmis Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.

Kievul a distrus un sistem Palantin

21:18VIDEO O nouă țintă lovită de Ucraina cu HIMARS. Kievul a reușit să distrugă un sistem electronic rusesc de război Palantin

20:55„Peste 1.000 de kilometri” de linii defensive sunt construite sau în construcție pe frontul din Ucraina, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat presei franceze BFMTV și Le Monde, potrivit AFP.

„Să știți că atunci când vorbim de fortificații este un proces constant, nu vorbim de kilometri sau de sute de kilometri, ci de peste 1000 de kilometri de construcție. Este, așadar, o sarcină foarte complexă”, a asigurat el.

Zelenski a menționat „trei linii de apărare” deja „construite” împotriva forțelor ruse, în estul, sudul și nordul Ucrainei.

19:55 Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, general-locotenentul Mikola Oleșciuk, și-a exprimat recunoștința față de piloțili ucraineni care au efectuat o lovitură de precizie asupra unui post de comandă rus, relatează Ukrainska Pravda.

18:42Șeful NATO, Jens Stoltenberg, s-a distanțat luni de declarația președintelui francez Emmanuel Macron conform căreia aliații occidentali nu ar trebui să excludă desfășurarea de trupe în Ucraina, relatează Reuters.

„NATO nu intenționează să trimită trupe în Ucraina, iar NATO nu este parte în conflict, nici aliații NATO”, a declarat Stoltenberg, secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, într-un interviu pentru Reuters.

Stoltenberg a spus că, dacă țările NATO ar trimite trupe în Ucraina, asta ar afecta alianța în ansamblu, deoarece membrii săi sunt legați de un pact de apărare colectivă.

Întrebat dacă Macron a făcut o greșeală vorbind despre „ambiguitate strategică” cu privire la posibila desfășurare a trupelor occidentale în Ucraina, Stoltenberg a spus: „Cred că este important să ne consultăm și să avem o abordare comună a acestor subiecte importante pentru că ele contează pentru noi toți."

18:36Ministerul Apărării din Belarus a anunțat pe 11 martie că efectuează o verificare „cuprinzătoare” a pregătirii de luptă a forțelor armate ale țării, relatează Kyiv Independent.

Verificarea va include exerciții cu foc real și deplasarea echipamentelor militare pe drumurile publice, care ar putea limita accesul civililor.

17:57Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus luni că nu este de acord cu afirmațiile Papei Francisc conform cărora Ucraina ar trebui să aibă „curajul steagului alb” și să negocieze încheierea războiului declanșat de invazia Rusiei, relatează Reuters.

Opțiunea pe care germanii o iau în calcul astfel încât să ajute Ucraina cu rachete de rază lungă

17:05Germania refuză în continuare să trimită rachete Taurus Ucrainei, însă ministrul de Externe al țării, Annalena Baerbock, a declarat că este deschisă unui acord prin care Londra furnizează Kievului rachete Storm Shadow suplimentare în timp ce Berlinul ar umple la schimb stocurile britanice cu rachete cu rază lungă, relatează Kyiv Independent.

16:25 ​Rusia va deschide pentru alegerile sale prezidenţiale din 17 martie mai multe secţii de vot în regiunea transnistreană, scrie presa locală, citând un mesaj al Ambasadei ruse în Moldova, în ciuda faptului că guvernul central a stabilit că o secţie de vot nu poate funcţiona decât în sediul ambasadei de la Chişinău, relatează News.ro, citând NewsMaker.

16:00Statelor membre ale NATO ar trebui să li se ceară să aloce 3% din produsul lor intern brut (PIB) pentru apărare, mai degrabă decât actualul obiectiv de 2%, a afirmat luni preşedintele polonez Andrzej Duda, adăugând că va prezenta o propunere în acest sens la Washington în timpul vizitei oficiale pe care urmează să o efectueze în SUA.

Rusia, Iran şi China, exerciţii comune cu nave de război

15:57Un cetățean sud-coreean a fost arestat în Rusia sub suspiciunea de spionaj, a informat luni agenția de știri de stat rusă TASS, citată de Reuters.

TASS a precizat că acesta este primul astfel de caz împotriva unui cetățean sud-coreean.

15:08Marinele chineză, iraniană și rusă vor efectua exerciții maritime comune în perioada 11-15 martie în apropierea Golfului Oman, a anunțat luni Ministerul chinez al Apărării, informează Reuters.

Exercițiile au ca scop „menținerea în comun a securității maritime regionale", a precizat ministerul într-o declarație.

Conform sursei citate, China va trimite două nave de război cu rachete ghidate și o navă de aprovizionare pentru a participa la exercițiu.

14:30 Mass-media ruse, inclusiv ziarul pro-Kremlin Izvestia, au relatat în weekend că amiralul Nikolai Evmenov, comandantul-şef al marinei ruse, a fost înlocuit de comandantul Flotei de Nord, Alexander Moiseiev, scrie The Moscow Times.

14:27Președintele francez Emmanuel Macron și-a amânat din nou vizita oficială în Ucraina, însă aceasta ar trebui să aibă loc în următoarele săptămâni, a declarat duminică biroul său prezidențial.

13:55Trei persoane au murit și alte 13 au fost rănite în atacuri rusești, în ultima zi, potrivit autorităților ucrainene, relatează The Kyiv Independent.

Rusia a lansat în noaptea de duminică spre luni 25 de drone Shahed asupra Ucrainei, dintre care 15 au fost doborâte de apărarea aeriană, a raportat Statul Major General.

Rusia a vizat un total de 10 regiuni ucrainene - Cernihiv, Sumî, Nikoalev, Lugansk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Harkov, Odesa, Herson și Donețk. Au fost raportate victime în ultimele două regiuni.

Trump va opri finanțarea Ucrainei dacă va fi reales la Casa Albă

13:45VIDEO Steagul Suediei a fost arborat luni la sediul NATO de la Bruxelles, țara nordică devenind al 32-lea stat membru al alianței create după al Doilea Război Mondial.

13:11 ​Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a criticat ferm îndemnul Papei Francisc adresat Ucrainei de a negocia cu Moscova, afirmând că ea „nu înţelege” poziţia lui.

12:46 Fostul președinte american Donald Trump va opri ajutoarele către Ucraina dacă va fi reales pentru un nou mandat la Casa Albă, a declarat premierul ungar Viktor Orban, după o întâlnire cu acesta în Statele Unite.

12:20Statele europene şi-au dublat importurile de arme în ultimii cinci ani, în principal ca urmare a războiului din Ucraina, a anunţat luni Institutul Internaţional de Cercetări privind Pacea din Stockholm (SIPRI), transmite DPA.

11:50Kremlinul a refuzat luni să comenteze informația furnizată de CNN potrivit căreia Statele Unite ale Americii s-au pregătit „riguros” pentru un potenţial atac nuclear rusesc în Ucraina la sfârşitul anului 2022, informează Reuters.

Vinul lui Medvedev din Italia continuă să fie livrat în Rusia

10:55În pofida sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană, vinul din podgoriile italiene ale lui Dmitri Medvedev continuă să fie livrat în Rusia. Mai mult, datele de livrare precedă în mod surprinzător fiecare postare scandaloasă a fostului preşedinte rus pe reţele de socializare, relevă o investigaţie a jurnaliştilor independenţi de la The Insider, preluată de Radio Chişinău.

09:51Un siloz mare de cereale a fost distrus complet în atacul cu rachete rusești în regiunea ucraineană de est Dnipro în acest weekend și a rănit o persoană, a declarat duminică seara proprietarul instalației, Ukrlandfarming, informează Reuters.

Ukrlandfarming este una dintre cele mai mari exploatații agrare din Ucraina, care, în urma invaziei rusești din 2022, a suferit pierderi de aproximativ un miliard de dolari până la sfârșitul anului 2023.

„În seara zilei de 9 martie 2024, inamicul a lansat un atac cu rachete asupra regiunii Dnipro. Un bărbat în vârstă de 58 de ani, angajatul nostru, a fost rănit. Instalațiile de producție ale companiei noastre au fost complet distruse", a precizat compania într-un comunicat.

09:35 Ucrainenii afirmă că armata rusă a pierdut 920 soldați în ultima zi.

De la începutul războiul, bilanțul soldaților pierduți de Rusia pe frontul din Ucraina se ridică la 424.980, potrivit armatei ucrainene.

08:24 Forțele rusești au lansat un atac masiv cu drone asupra orașului Odesa în noaptea de duminică spre luni, provocând pagube la infrastructură și locuințe, a anunțat Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei, potrivit The Kiyv Independent.

Sistemele de apărare aeriană au respins timp de o oră și jumătate valurile de drone Shahed care se apropiau de oraș dinspre Marea Neagră. Au fost doborâte 10 drone de atac în timpul nopții, a precizat armata.

Potrivit rapoartelor preliminare, nu există victime.

Atacul a lovit o instalație de infrastructură din Odesa și a provocat un incendiu, pe care pompierii l-au stins. De asemenea, atacul a avariat clădiri administrative din oraș și a spart ferestrele mai multor locuințe. Resturile de la dronele căzute au avariat anexe din zonă.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

----------------