Forțele ucrainene au distrus 35 din cele 39 de drone de atac lansate de Rusia în cursul nopții, au spus duminică dimineață forțele aeriene ucrainene. Majoritatea dronelor ar fi fost distruse deasupra regiunilor estice și sudice ale țării. De cealaltă parte, o dronă lansată de Ucraina a căzut și a luat foc la un depozit de petrol din regiunea rusă Kursk, a declarat duminică guvernatorul regional. „Pompierii și serviciile de urgență acționează la fața locului", a afirmat Roman Starovoit, fără a da alte detalii.

Lansator rusesc Tornado pe frontul din KupianskFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 746 - LIVE pe HotNews.ro:

01:40Zelenski anunţă că a vorbit o oră cu Macron şi îi dă o replică dură Papei: „Biserica este cu oamenii, în prima linie, şi nu la 2.500 de km distanţă, de unde să medieze virtual”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a dat duminică seară o replică dură Papei Francisc, care îndemnase Ucraina să aibă curajul de a ridica steagul alb şi de a negocia pacea, arătând că, în războiul împotriva Rusiei, adevăraţii lideri spirituali sunt în prima linie şi îi ajută pe oameni cu rugăciuni, vorbe şi fapte, iar cei aflaţi la 2.500 de kilometri distanţă - aluzie la Vatican - nu pot emite pretenţii de a media virtual „între cineva care vrea să trăiască şi cineva care vrea să te distrugă”.

20:50Kievul răspunde Papei: „Ucraina nu va ridica niciodată steagul alb. Steagul nostru este galben şi albastru”

Ucraina a avut un răspuns tăios, duminică, pentru Papa Francisc, promiţând că nu se va preda „niciodată” Rusiei, ca răspuns la apelul suveranului pontif de a avea „curajul să ridice steagul alb” şi să negocieze.

19:49 Zaharova îndeamnă NATO să nu mai „nege” trimiterea de militari în Ucraina

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a transmis NATO că „nu are sens să mai nege” trimiterea de militari ai alianţei în Ucraina. „Nu are rost să negăm în continuare”, a comentat Zaharova, pentru cotidianul rus Izvestia, o declaraţie a ministrului polonez de externe, Radoslaw Sikorski.

Ministrul polonez a declarat sâmbătă, în timpul unei conferinţe, că în Ucraina se află deja personal militar al NATO. Sikorski nu a precizat însă la ce soldaţi şi din ce ţări se referea.

18:33Rușii spun că au doborât drone ucrainene în Novgorod, la 850 de kilometri de graniţa cu Ucraina / Operațiunile pe aeroportul din Sankt Petersburg, restricţionate

17:30Fostul premier britanic Boris Johnson a zburat luna trecută în Venezuela pentru a se întâlni cu preşedintele autoritar al ţării, Nicolás Maduro, cu care a avut discuţii neoficiale în încercarea de a-l convinge să nu livreze arme Rusiei, a relatat duminică Politico.eu.

Noua bombă teleghidată a Rusiei ce provoacă distrugeri grele pe front

16:50 CNN: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean

Rusia a început să folosească o puternică bombă aeriană care a decimat apărarea ucraineană şi a înclinat balanţa pe linia frontului. A făcut acest lucru transformând o armă de bază din epoca sovietică într-o bombă teleghidată, care poate provoca un crater de 15 metri lăţime, scrie CNN.

15:41VIDEO Un soldat rus s-a gândit să-și sape un adăpost sub un tanc Leopard distrus al ucrainenilor. Ideea i-a fost fatală.

Un soldat rus care și-a săpat un adăpost sub un tanc Leopard al armatei ucrainene ce fusese avariat în lupte și abandonat a fost ucis de o dronă FPV a trupelor Kievului, arată un clip apărut pe rețelele de socializare.

15:17 Vehiculele de luptă ale infanteriei (IFV) suedeze CV-90 sunt „extrem de eficiente” în serviciul armatei ucrainene, a spus ministerul apărării de la Kiev.

„Echipajele IFV-urilor spun că că vehiculul este fiabil și depășește semnificativ performanțele IFV-urilor sovietice. Suntem recunoscători partenerilor noștri suedezi de la ForsvarsdepSv pentru CV-90. Vă mulțumim, Suedia!”, a spus ministerul ucrainean al apărării pe X.

Cum au schimbat dronele maritime fața războiului de pe Marea Neagră

14:39 Dronele maritime ale Ucrainei modifică desfășurarea războiului de pe Marea Neagră, scrie analistul H. I. Sutton pe site-ul de specialitate Naval News.

„Aceste ambarcațiuni robotizate, denumite USV, au scufundat un număr impresionant de nave ale marinei rusești. Însă simpla lor prezență are un impact și mai mare, posibil chiar strategic. Rusia este nevoită să își schimbe liniile de aprovizionare. Și, după cum a arătat invazia Ucrainei, liniile de aprovizionare sunt esențiale”, spune respectatul analist naval.

„Dronele maritime ale Ucrainei, mai exact navele de suprafață fără echipaj (USV), au devenit un simbol definitoriu în acest război. Acestea ocupă primele pagini ale ziarelor atunci când scufundă nave de război rusești, cum ar fi nava Serghei Kotov, care a fost atacată la 4 martie.

Dar prezența lor a avut un impact mult mai mare, dar subtil, asupra războiului. Marina rusă este pusă sub amenințare și trebuie să acționeze în consecință. Ea nu mai deține controlul asupra Mării Negre, așa cum a fost la începutul invaziei din 2022. Liniile sale de aprovizionare din Marea Neagră, care se bazează pe nave precum Sparta-IV, au trebuit să fie escortate. Acum, acestea evită complet ruta, adăugând săptămâni la timpul necesar pentru liniile de aprovizionare”, spune H. I. Sutton în analiza sa.

Ucraina accelerează ridicarea de poziții defensive

14:11 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • „Ucraina a accelerat, aproape sigur, construcția de poziții defensive în mai multe zone ale liniei de front. Printre acestea se numără „dinți de dragon” și șanțuri antitanc, tranșee de infanterie, câmpuri minate și poziții defensive fortificate.
  • Foarte probabil, extinderea liniilor defensive reduce capacitatea Rusiei de a avansa sau de a exploata câștigurile tactice ca parte a operațiunilor sale ofensive în curs de desfășurare.
  • Stabilirea unor poziții defensive majore este un indiciu al caracterului de uzură al conflictului și înseamnă că orice încercare de a efectua operațiuni de străpungere va fi foarte probabil însoțită de pierderi mari.”

13:35 O lovitură rusească nocturnă asupra orașului Myrnograd din estul Ucrainei a rănit cel puțin 11 persoane, potrivit autorităților ucrainene. Myrnograd este un oraș din regiunea Donețk, situat la aproximativ 40 de kilometri de linia frontului, notează The Guardian.

„În jurul orei 03:00 AM pe 10 martie, forțele ruse au lansat trei rachete S-300 asupra orașului Myrnograd. Acestea au vizat un cartier rezidențial", a transmis biroul procurorului din regiunea Donețk pe rețelele de socializare.

În atac au fost răniți „ un băiat de 16 ani, cinci femei și cinci bărbați cu vârste cuprinse între 34 și 95 de ani”, iar 17 „clădiri înalte” au fost avariate în urma exploziilor.

Reacție dură a ambasadei ucrainene la Vatican, după declarațiile Papei

13:24 Ambasada Ucrainei la Vatican a avut o reacție dură după ce Papa Francisc a spus că Ucraina ar trebui să aibă curajul „steagului alb” şi să negocieze sfârşitul războiului cu Rusia.

Misiunea diplomatică ucraineană de pe Sfântul Scaun a scris pe rețelele de socializare:

„Este foarte important să fii consecvent! Când vorbim despre al treilea război mondial, pe care îl avem acum, este necesar să învățăm lecțiile celui de-al doilea război: a vorbit cineva atunci serios despre negocieri de pace cu Hitler și despre steagul alb pentru a-l mulțumi? Așadar, lecția este una singură: dacă vrem să terminăm războiul, trebuie să facem totul pentru a ucide Dragonul!”.

12:37 În total, 73 de ciocniri au avut loc în ultima zi între forțele ucrainene și cele rusești, a transmis Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pe frontul de la Novopavlivka, rușii, cu sprijinul aviației, au încercat să străpungă apărarea trupelor ucrainene de peste 30 de ori, potrivit sursei citate.

În total, rușii au lansat 5 lovituri cu rachete și 95 de lovituri aeriene și au tras de 136 de ori cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate, a mai spus armata ucraineană.

Forțele rusești au avansat la vest de Kreminna

12:15 O femeie a fost ucisă duminică într-un bombardament ucrainean care a vizat un sat rusesc de frontieră, a afirmat un guvernator rus, potrivit AFP.

„Astăzi, satul Kulbaki a fost bombardat dinspre Ucraina”, a declarat guvernatorul rus al regiunii Kursk, Roman Starovoyt, adăugând că „o femeie a fost ucisă”.

11:06 Forțele rusești au avansat sâmbătă la vest de Kremina pe fondul continuării luptelor poziționale de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna la 9 martie, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Luptele poziționale au continuat ieri în apropiere de Bahmut, dar nu au fost confirmate modificări ale liniei frontului.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe ucrainene Tavriisk, Dmytro Lykhovyi, a spus vineri că situația în direcția Avdiivka s-a stabilizat și că forțele rusești realizează în prezent doar progrese minore.

Câte tancuri a scos Rusia din depozite

10:37 Cercetători din surse deschise care au analizat imaginile din satelit au estimat că Rusia a scos din zonele de stocare în aer liber între 25 și 40 % din rezervele sale strategice de tancuri, (procentul variind funcție de model).

Dara Massicot, cercetător principal al Programului Rusia și Eurasia din cadrul Carnegie Endowment for International Peace, a apreciat că Rusia a scos probabil cele mai bune echipamente din rezervele strategice și că Rusia mai are în stocuri doar tancuri „mai proaste" sau „nesalvabile".

Institutul pentru Studiul Războiului subliniază că cifrele de „producție" de tancuri raportate de Rusia în ultimii ani reflectă în mare parte tancuri restaurate și modernizate, scoase din depozite, mai degrabă decât producția de tnoi tancuri.

Aceste evaluări sugerează că Rusia și-a înlocuit pierderile de tancuri de pe câmpul de luptă în mare parte cu vehicule de război și nu cu blindate noi produse.

Rusia s-ar putea confrunta cu o penurie de echipamente în următorii câțiva ani dacă rata actuală a pierderilor se va menține sau va crește și dacă nivelul actual al producției de tancuri rămâne același.

10:28 Un incendiu masiv a izbucnit la o conductă de gaz din apropierea satului Likhma, în districtul rusesc Khanty-Mansi. Incendiul și coloana de fum au fost vizibile pe mai mulți kilometri, scrie Ukrainska Pravda.

Rușii au pierdut enorm de multe echipamente ieri

09:02 Ucrainenii afirmă că armata rusă a avut, pe lângă 900 de soldați, pierderi foarte mari de echipamente ieri: 19 tancuri, 27 de alte blindate, 38 de tunuri, 69 diferite vehicule, 3 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene și 6 echipamente speciale.

08:54 Un tribunal din Moscova a condamnat la 10 zile de închisoare un student care și-a redenumit rețeaua wifi „Slavă Ucrainei", îndemnul de mobilizare a forțelor Kievului, a anunțat sâmbătă agenția rusă de presă Ria Novosti.

Prin schimbarea numelui preinstalat al routerului său wifi în „Slavă Ucrainei", studentul de la Universitatea de Stat din Moscova a „propagat sloganul naționaliștilor ucraineni", a explicat tribunalul.

El a fost găsit vinovat de „fișarea publică a unor simboluri naziste (...) sau a unor simboluri ale organizațiilor extremiste", iar routerul său a fost confiscat.

În estul țării se duc lupte grele

08:43 Specialiștii în dezinformare avertizează împotriva avalanșei de știri false despre războiul din Ucraina care sunt răspândite de factorii pro-ruși pentru a favoriza partidele de extremă dreapta și naționaliste, în special în alegerile europene din iunie, transmite AFP.

Există nenumărate postări ale unor conturi pro-ruse pe Facebook, X sau TikTok care descriu refugiații ucraineni drept infractori sau susțin că oficialii de la Kiev deturnează ajutorul occidental pentru a-și cumpăra iahturi și vile.

În țările cele mai apropiate de conflict, aceste conturi îi acuză, de asemenea, în mod fals, pe refugiați că sifonează ajutoarele sociale în detrimentul populației.

Scopul: să slăbească determinarea Uniunii Europene de a sprijini Ucraina și să întărească partidele anti-imigrație mai tolerante față de Moscova, precum AfD în Germania, Rassemblement National în Franța și Partidul pentru Libertate în Olanda”, a explicat Jakub Kalensky, analist la Centrul european de excelență pentru combaterea amenințărilor hibride (Hybrid CoE) din Helsinki.

06:11Ucraina: Kievul raportează lupte grele în estul ţării

Trupele ruse au crescut presiunea asupra poziţiilor defensive ucrainene în timpul unor lupte grele în estul Ucrainei, a declarat sâmbătă comandantul ucrainean al regiunii.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

----------------