În 2023, producţia de muniţie a Bulgariei a depăşit-o pe cea a restului Europei, a declarat ministrul Economiei şi Industriei, Bogdan Bogdanov, la o reuniune a Comisiei parlamentare pentru politică economică, potrivit agenției de presă bulgare BTA, preluată de Agerpres.

Obuze de calibrul 155 mmFoto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

„Per ansamblu, o mare parte din producţia din Bulgaria este necesară atât pentru partenerii noştri euroatlantici, cât şi pentru Ucraina", a adăugat Bogdanov.

El a subliniat că firmele bulgare aplică şi în cadrul programelor europene pentru extinderea capacităţii lor de producţie. În afară de companiile private, şi VMZ Sopot caută finanţare UE pentru proiecte proprii, a precizat el.

Ministrul Economiei a reamintit că, la o întâlnire în Parlament, preşedintele Comisiei parlamentare pentru apărare şi liderii partidelor proguvernamentale au fost asiguraţi că Bulgaria poate construi propria sa fabrică unde să se producă praf de puşcă.

Locaţii specifice sunt deja luate în considerare în acest scop şi au fost oferite tehnologii specifice. Sunt cunoscute cele mai exhaustive condiţii pentru livrarea unui astfel de echipament, costul unei astfel de fabrici şi capacitatea acesteia.

Cererea de pe piaţă este uriaşă în acest moment

Bogdanov a subliniat că şi-a luat angajamentul de a finaliza până la sfârşitul lunii martie un raport cu privire la diferite propuneri pentru construirea unei fabrici deţinute de stat unde să se producă praf de puşcă.

„Indiferent ce capacitate construim, cererea de pe piaţă este uriaşă în acest moment şi vor exista suficiente afaceri atât pentru companiile private, cât şi pentru cele de stat", a comentat el.

Construirea unei astfel de fabrici va trebui soluţionată de Adunarea Naţională, a spus Bogdanov. El a menţionat că lucrările de construcţii vor dura trei-patru ani, ceea ce înseamnă că există timp suficient pentru a planifica investiţia, fie dintr-un dividend VMZ, fie din altă sursă.