Steagul Suediei a fost arborat luni la sediul NATO de la Bruxelles, țara nordică devenind al 32-lea stat membru al alianței create după al Doilea Război Mondial, relatează AFP și Agerpres.

Steagul Suediei a fost arborat la sediul NATO de la BruxellesFoto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

„Atunci când preşedintele Putin şi-a lansat invazia (în Ucraina) în urmă cu doi ani, el voia mai puţină NATO şi mai mult control asupra vecinilor lui. El voia să distrugă Ucraina ca stat suveran, dar a eşuat. NATO este mai mare şi mai puternică”, a spus Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu premierul suedez Ulf Kristersson, la sediul de la Bruxelles al organizaţiei.

Secretarul general al NATO a făcut comentarii asemănătoare în luna aprilie a anului trecut, când Finlanda a devenit a 31-a țară membră a NATO.

„Aderarea Suediei consolidează NATO şi face mai sigur ansamblul Alianţei”, a subliniat acum Stoltenberg.

Drapelul Suediei a fost înălțat luni la prânz la sediul NATO de la Bruxelles, epilogul unui parcurs de aproape doi ani al acestei ţări scandinave pentru a se alătura alianței.

Stoltenberg l-a întâmpinat pe noul ambasador suedez care îşi va reprezenta ţara în Consiliul Nord-Atlantic, principalul organism politic al Alianţei, cei doi asistând împreună la ridicarea drapelului.

După invadarea Ucrainei de forţele ruse în 24 februarie 2022, Suedia a ales să renunţe la aproape 200 de ani de neutralitate şi nealiniere militară şi să se alăture principalei alianţe militare din lume.

„Este o victorie pentru libertate”, a susţinut joi, la Washington, premierul suedez după ce i-a predat secretarului de stat american Antony Blinken documentele oficiale de aderare a Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

Statele Unite sunt depozitarul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat în capitala SUA în anul 1949.

Urmărește ultimele evoluții din a 747-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.