Suedia a devenit, joi, al 32-lea membru al NATO, odată cu predarea documentelor oficiale în cadrul unei ceremonii la Washington, la doi ani după ce invazia Rusiei a Ucrainei a forțat-o să-și regândească politica de securitate națională și să decidă că sprijinul pentru alianță este cea mai bună garanție de securitate a națiunii scandinave, relatează Reuters.

Premierul Ulf Kristersson a predat documentatia de aderare a Suediei la NATO secretarul de stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Jess Rapfogel / AP / Profimedia

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a predat joi guvernului SUA, care este depozitar al Tratatului Altanticului de Nord, documentația finală, ultimul pas dintr-un proces îndelungat pentru a se alătura alianței militare.

"Lucrurile bune se întâmplă celor care aşteaptă cu răbdare", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, în timp ce primea documentele de aderare a Suediei de la Kristersson. "Acesta este un moment istoric pentru Suedia, pentru alianţa noastră şi pentru relaţia transatlantică", a spus Blinken.

Ulf Kristersson a spus joi că Suedia intră într-o nouă eră istorică în politica de securitate, după ce țara a devenit al 32-lea membru al alianței NATO în cadrul unei ceremonii de la Washington, D.C.

„Unitatea și solidaritatea vor fi luminile călăuzitoare ale Suediei ca membru NATO”, a spus Kristersson într-o declarație transmisă la Washington după o întâlnire cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

„Vom împărți sarcinile, responsabilitățile și riscurile cu aliații noștri”, a spus el.

„Suedia este o țară mai sigură astăzi decât a fost ieri”, a mai spus Kristersson la Washington

De altfel, Casa Alba anunțase mai devreme că astăzi „Suedia se alătură formal Alianței NATO pe 7 martie 2024, într-un comunicat remis presei.

„A avea Suedia ca un Aliat NATO va face Statele Unite și Aliații noștri mai siguri. NATO este cea mai puternică alianță defensivă din lume și este crucială în ziua de azi pentru a asigura securitatea cetățenilor noștri, la fel cum a fost în urmă cu 75 de ani când Alianța a fost fondată în urma ravagiilor celui de-al Doilea Război Mondial”, mai notează Casa Albă.

Steagul Suediei ar urma să fie arborat la sediul NATO de la Bruxelles pe 11 martie în jurul prânzului, marcând începutul oficial al aderării țării la alianță, a informat postul suedez TV4 pe 6 martie.

Stoltenberg spune că „aderarea Suediei face NATO mai puternică”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat joi aderarea Suediei la alianță ca fiind una „istorică”, declarând că țara nordică are acum garanția supremă a securității.

„După peste 200 de ani de nealiniere, Suedia se bucură acum de protecția acordată în temeiul articolului 5, garanția supremă a libertății și securității aliaților”, a spus Stoltenberg într-o declarație pe X.

„Suedia aduce cu ea forțe armate capabile și o industrie de apărare de primă clasă. Aderarea Suediei face NATO mai puternică, Suedia mai sigură și întreaga Alianță mai sigură”, a adăugat el.

Suedia devine al 32-lea stat membru al NATO

Ultima oară când țara nordică participase la un conflict militar a fost în timpul Războaielor Napoleoniene din secolul XIX. Însă, la fel ca vecina sa nordică Finlanda, Suedia a decis să renunțe la neutralitate după începerea invaziei rusești în Ucraina.

Fostul premier suedez Magdalena Andersson a anunțat pe 16 mai 2022, la o zi după anunțul oficial al Finlandei, că țara sa va solicita acceptarea în Alianța Nord-Atlantică.

„Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei. Părăsim o eră pentru a intra în una nouă”, afirma atunci Magdalena Andersson.

„Evaluarea Guvernului este că apartenența la NATO este cea mai bună modalitate de a proteja securitatea Suediei în lumina mediului de securitate schimbat fundamental după invadarea Ucrainei de către Rusia”, nota și guvernul condus de aceasta într-un comunicat, adăugând că decizia a fost luată după consultări cu partidele de opoziție.

Atât Suedia, cât și Finlanda, au semnat pe 5 iulie 2022 protocoalele de aderare la NATO însă acceptarea lor în alianță a fost tergiversată de obiecțiile ridicate de Turcia și Ungaria. Finlanda a aderat oficial la alianță în aprilie anul trecut, însă vecina sa nordică a mai avut de așteptat aproape un an.

Deși Casa Albă a anunțat că formalitățile privind finalizarea aderării Suediei la NATO vor fi finalizate joi, este așteptat ca steagul țării nordice să fie ridicat la sediul de la Bruxelles al alianței abia luni, în cadrul unei ceremonii oficiale din capitala Belgiei.