Președintele francez Emmanuel Macron și-a amânat din nou vizita oficială în Ucraina, însă aceasta ar trebui să aibă loc în următoarele săptămâni, a declarat duminică biroul său prezidențial, citat de Reuters.

Emmanuel MacronFoto: Tschaen Eric-Pool-ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Macron anunțase inițial că intenționează să meargă la Kiev în luna februarie pentru a semna un acord bilateral de securitate cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Însă vizita a fost amânată și în cele din urmă Zelenski s-a deplasat la Paris pentru semnarea acordului.

Diplomații francezi au spus ulterior că o a doua dată pentru vizită a fost stabilită la începutul lunii martie, însă și aceasta a fost amânată acum.

„Cei doi șefi de stat au convenit să rămână în legătură apropiată în legătură cu vizita președintelui în Ucraina, care ar trebui să aibă loc în următoarele săptămâni”, a declarat președinția franceză duminică seara, după ce Macron și Zelenski au discutat la telefon.

Reuters notează că noua amânare are loc la doar câteva zile după ce o rachetă rusească a căzut aproape de delegația elenă care a vizitat orașul-port Odesa săptămâna trecută, unde premierul Kyriakos Mitsotakis s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski.

Macron ar urma să meargă la Odesa în timpul vizitei sale în Ucraina

Potrivit itinerariului vehiculat de diplomația franceză pentru vizita lui Macron, liderul de la Palatul Élysée urma să viziteze la rândul său acest oraș major de pe coasta Ucrainei.

În ultimele săptămâni Macron și-a înăsprit tonul față de Rusia, afirmând că nu poate exclude trimiterea de trupe în Ucraina și avertizând aliații din NATO să nu se arate lași în fața președintelui Vladimir Putin.

Stephane Sejourne, ministrul de externe al lui Macron, precum și alți diplomați francezi, au explicat ulterior că liderul de la Paris nu s-a referit la trimiterea unor trupe care să lupte împotriva forțelor rusești, ci să aibă un rol auxiliar. Moscova nu a fost convinsă de clarificări și mai mulți oficiali ruși de rang înalt au denunțat în termeni duri cuvintele sale.

Două surse diplomatice au declarat acum că președinția franceză analizează dacă să lărgească vizita lui Macron în Ucraina pentru a include și alți șefi de stat din Occident sau dacă aceasta să rămână o vizită bilaterală.

Urmărește ultimele evoluții din a 747-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.