Ministrul francez al externelor Stephane Sejourne a încercat să dezamorseze marți tensiunile provocate de comentariile președintelui Emmanuel Macron după ce acesta a declarat că țările occidentale nu pot exclude trimiterea de trupe în Ucraina, relatează Reuters.

Emmanuel Macron alaturi de Stephane Sejourne, ministrul sau de externeFoto: Dominique Jacovides / AFP / Profimedia Images

„Trebuie să analizăm noi acțiuni pentru sprijinirea Ucrainei. Ele trebuie să răspundă unor nevoi foarte specifice, mă gândesc în special la curățarea de mine, apărare cibernetică, producerea de arme în țară, pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Sejourne în parlament.

„Unele din aceste acțiuni ar putea necesita o prezență pe teritoriul ucraineain, fără nevoia de a trece pragul luptelor. Nimic nu ar trebui exclus. Aceasta a fost și încă este astăzi poziția președintelui republicii”, a insistat Sejourne.

Alți diplomați francezi au transmis la rândul lor pe parcursul zilei că ideea lui Macron a fost să provoace dezbateri asupra subiectului, dar că nu există niciun plan concret de acțiune în direcția respectivă.

Mesajul lui Macron care a inflamat diplomația europeană

Nu a existat „niciun acord în această seară pentru a trimite oficial trupe pe teren, dar nu putem exclude nimic", a declarat președintele francez luni noaptea în fața reporterilor, după ce a găzduit la Paris o conferinţă în care liderii europeni au discutat această perspectivă.

„Vom face tot ce putem pentru a împiedica Rusia să câştige acest război. Și spun acest lucru cu hotărâre, dar şi cu o umilinţă colectivă pe care trebuie să o avem, în lumina ultimilor doi ani”, a mai transmis el.

Însă numeroși șefi de guvern și alți oficiali de rang înalt din țările membre NATO, inclusiv Germania, Marea Britanie, Polonia, Cehia și Spania s-au distanțat ferm în cursul zilei de marți de comentariile făcute de liderul francez.

Kremlinul a avertizat că dacă membrii europeni ai NATO vor trimite trupe pentru a lupta în Ucraina, atunci va deveni inevitabil un conflict între Rusia și Alianța Nord-Atlantică.

„Faptul că se discută posibilitatea de a trimite anumite contingente în Ucraina din țările NATO este un element nou foarte important", a mai declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Urmărește ultimele evoluții din a 734-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.