Statelor membre ale NATO ar trebui să li se ceară să aloce 3% din produsul lor intern brut (PIB) pentru apărare, mai degrabă decât actualul obiectiv de 2%, a afirmat luni preşedintele polonez Andrzej Duda, citat de agențiile DPA și Agerpres.

Presedintele polonez Andrzej Duda in parlamentul de la VarsoviaFoto: Czarek Sokolowski / Associated Press / Profimedia Images

Duda a spus într-o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională al Poloniei că îi va prezenta această propunere preşedintelui american Joe Biden, cu care se va întâlni marţi la Washington. Ţinta de 3% din PIB pentru apărare ar urma să fie limita minimă ce ar trebui să fie îndeplinită în orice condiţii, a subliniat Duda.

Actuala ţintă NATO privind cheltuielile pentru apărare prevede ca ţările membre să investească anual cel puţin 2% din PIB pe termen lung şi a fost convenită în vara anului trecut în contextul perceperii unei ameninţări venite dinspre Rusia.

Precedenta ţintă solicitată ţărilor membre era ca bugetul pentru apărare să se apropie de 2% din PIB până în 2024. Ea a fost adoptată cu un deceniu în urmă, după ce Rusia a ocupat și anexat Peninsula Crimeea iar separatiștii susținuți de Moscova au declanșat conflictul din Donbas.

Preşedintele Andrzej Duda şi premierul Donald Tusk se vor întâlni cu preşedintele Joe Biden marţi, la Washington, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la aderarea Poloniei la NATO.

Polonia are cel mai mare buget pentru apărare raportat la PIB din NATO

Polonia este un aliat apropiat al SUA şi unul dintre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei în faţa agresiunii ruse. Polonia investește sume considerabile în dotarea şi pregătirea forţelor sale armate, un lucru ilustrat la parada militară organizată la Varșovia în august anul trecut, cea mai mare de la căderea comunismului.

În timpul guvernării anterioare a partidului naționalist Lege și Justiție (PiS) Polonia ajunsese să aibă cel mai mare buget militar raportat la PIB dintre toate statele membre ale NATO.

Conform datelor NATO, în 2023 Varşovia a investit 3,9% din PIB în apărare.

Țările NATO cu cel mai mic procent din PIB alocat apărării au fost anul trecut Spania, Belgia și Luxemburg, potrivit bilanțului publicat de oficialii alianței în cursul verii lui 2023.

Secretarul general Jens Stoltenberg a declarat însă că primele estimări de bugete pe anul în curs arată că un număr record de state membre ale alianței vor aloca în 2024 cel puțin 2% din PIB pentru cheltuieli militare.