Legiunea Libertate pentru Rusia, un grup care a revendicat responsabilitatea pentru mai multe incursiuni în interiorul teritoriului rusesc, dintre care ultimul luni, a promis „lucruri interesante” pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din 17 martie, la care Vladimir Putin își va asigura un nou mandat.

Legiunea Libertatea Rusiei spune ca a distrus un transportor blindat rusesc in satul TetkinoFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Luptători înarmați care pretind că sunt cetățeni ruși care se opun Kremlinului au declarat că au efectuat marți incursiuni transfrontaliere în vestul Rusiei din Ucraina folosind tancuri, dar Moscova a spus că a respins atacurile.

Ucraina a declarat că grupurile acționează independent. Dar raidurile trasnfrontaliere, efectuate cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din Rusia și la puțin peste doi ani după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, au fost considerate pe scară largă ca fiind susținute de Kiev.

"Aceasta este doar prima zi (a operațiunii). Dar alegerile, după cum știm, sunt abia la sfârșitul săptămânii... Toate cele mai interesante lucruri urmează să vină", ​​a spus Alexei Baranovski, purtător de cuvânt al Legiunii „Libertatea Rusiei”.

Legiunea „Libertatea Rusiei” susține că a cucerit un sat

Grupul a spus că a preluat controlul deplin asupra Tetkino, un sat de la marginea regiunii ruse Kursk, la granița cu Ucraina, și a difuzat imagini, aparent filmate de o dronă, care arată mai mulți soldați alergând pe un câmp.

Ce vizează grupul „Libertatea pentru Rusia”

Baranovski a spus, pentru Reuters, în cadrul unui apel pe Zoom dintr-o locație nedezvăluită, că cea mai mare parte a forțelor folosite în operațiune se află în regiunea Kursk.

El a spus că atacul ar putea forța Rusia să aducă aici rezerve pentru a apăra zona, ușurând presiunea ofensivă rusă asupra trupelor ucrainene din estul Ucrainei.

"Distragem rezervele, atenția armatei ruse. Sunt nevoiți să transfere rezerve... aceasta este și contribuția noastră la apărarea Ucrainei", a spus el.

Grupul a spus că a distrus un transportor blindat rus și că incursiunile transfrontaliere au fost întreprinse alături de alte două grupuri cu sediul în Ucraina - „Corpul Voluntarilor Ruși” și „Batalionul Siberian”.

Agenția de presă rusă TASS a relatat, citându-l pe guvernatorul local, că o persoană a fost rănită de bombardamentele ucrainene în Tetkino.

Ministerul rus al Apărării a declarat că i-a învins pe atacatori și i-a forțat să se retragă.

„În jurul orei 3:00 dimineața, ora Moscovei, după un bombardament intens asupra structurilor civile, grupuri teroriste ucrainene, folosind tancuri și vehicule blindate, au încercat să invadeze teritoriul Federației Ruse", a precizat ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

„Toate atacurile forțelor armate ucrainene au fost respinse de acțiunile altruiste ale militarilor ruși. Inamicul a fost lovit de avioane, trupe de rachete și artilerie", a adăugat acesta.

Alte patru atacuri ale „grupurilor de sabotaj și recunoaștere” ucrainene au fost respinse aproximativ cinci ore mai târziu în regiunea Kursk.

Regiunile Belgorod și Kursk au fost, de asemenea, atacate de drone ucrainene, iar o dronă s-a prăbușit în clădirea administrației orașului Belgorod, rănind două persoane, a declarat guvernatorul regional.

Citește și: