În aceeași noapte în care dronele ucrainene au vizat șase regiuni rusești, grupările de miliție anti-Kremlin, care luptă alături de Kiev, ar fi lansat un „atac” și au efectuat raiduri transfrontaliere. Autoritățile ruse susțin că ar fi respins tentativele de incursiuni ale insurgenților anti-Putin.

Insurgenți ruși care luptă alături de UcrainaFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Forțele rusești ar fi respins incursiuni ale insurgenților anti-Putin la granița cu Ucraina și au forțat atacatorii să se retragă, suferind pierderi importante, a anunțat ministrul rus al Apărării, transmite Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat marți că a dejucat tentative de incursiuni la frontieră ale „grupurilor teroriste ucrainene" în regiunile Kursk și Belgorod, notează The Moscow Times.

Publicația independentă rusă, declarată „agent străin” de Moscova, a relatat că pe Telegram au circulat clipuri video neverificate în care apăreau vehicule blindate care intrau în satele din cel puțin una dintre regiunile de frontieră. Într-un clip se aud și focuri de armă. Și WarTranslated a publicat imagini care ar fi fost făcute în timpul atacurilor.

Potrivit Reuters, anterior, cel puțin două grupuri armate din Ucraina, care pretind a fi formate din ruși care se opun Kremlinului, au declarat că au lansat o incursiune peste granița de vest a Rusiei.

„În jurul orei 3:00 dimineața, ora Moscovei, după un bombardament intens asupra structurilor civile, grupuri teroriste ucrainene, folosind tancuri și vehicule blindate, au încercat să invadeze teritoriul Federației Ruse", a precizat ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

„Toate atacurile forțelor armate ucrainene au fost respinse de acțiunile altruiste ale militarilor ruși. Inamicul a fost lovit de avioane, trupe de rachete și artilerie", a adăugat acesta.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, până la 60 de „teroriști ucraineni", cinci tancuri și un transportor blindat de trupe au fost „distruse" în tentativele de incursiune.

Milițiile anti-Kremlin, „atac” în Rusia

Declarația Ministerului Apărării a venit după ce grupările de miliție anti-Kremlin Legiunea Libertatea Rusiei și Corpul Voluntarilor Ruși, care luptă de partea Kievului, au declarat că sunt „la atac" și că „trec granița" în Rusia.

Ambele grupuri au publicat pe Telegram videoclipuri care păreau să arate luptătorii lor, împreună cu vehicule blindate, angajându-se în luptă. Nu a fost clar unde și când anume au fost filmate videoclipurile, precizează The Moscow Times.

Legiunea „Libertatea Rusiei" a declarat pe rețelele de socializare că forțele sale au „distrus" un vehicul militar blindat rusesc în satul Tyotkino din regiunea Kursk.

Între timp, Corpul voluntarilor ruși a declarat că va publica în curând mai multe detalii despre atac.

Atacurile au fost confirmate de către corespondenții militari ruși.

Un purtător de cuvânt al agenției ucrainene de informații militare a declarat că grupurile de voluntari ruși nu au acționat la ordinele Kievului în lansarea atacurilor lor.

„Pe teritoriul Federației Ruse, ei acționează absolut autonom, pe cont propriu, și își urmăresc sarcinile programului lor social și politic", a declarat purtătorul de cuvânt al GUR, Andrii Iusov, pentru presa ucraineană.

Schimb de focuri la granița Rusiei cu Ucraina

În regiunea Kursk, autoritățile au declarat că un grup armat a lansat un atac din Ucraina.

„Un grup de sabotaj și recunoaștere a încercat să treacă granița, a avut loc un schimb de focuri. Dar nu a existat nicio infiltrare", a declarat guvernatorul Roman Starovoit într-un mesaj video pe Telegram.

El a precizat că atacul a vizat satul Tyotkino, care se află chiar la granița Rusiei cu Ucraina.

Starovoit a precizat că un civil a fost rănit în timpul atacului.

Autoritățile din regiunea Belgorod, deși au anunțat o serie de atacuri cu drone ucrainene în întreaga zonă, nu au confirmat dacă un grup armat a lansat o incursiune transfrontalieră.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a negat inițial rapoartele potrivit cărora grupuri de miliții armate ar fi reușit să intre în regiunile Kursk și Belgorod, potrivit presei de stat.

Cu toate acestea, FSB a declarat totuși că a „oprit mai multe tentative de trecere a frontierei de stat" a Rusiei începând de duminică, citat de agenția de presă TASS.

„Peste 100 de persoane inamice, șase tancuri, tunuri autopropulsate Caesar, 20 de unități de vehicule blindate de luptă au fost distruse", a declarat agenția de aplicare a legii, fără a preciza dacă aceste cifre se referă la incursiunile raportate marți sau și pentru zilele anterioare.

Armata rusă, „în alertă”

Kremlinul a declarat mai târziu, marți, că armata rusă a fost „în alertă" în urma atacurilor de la frontieră.

„În mod natural, acest tip de activitate teroristă continuă, există lovituri, sau mai degrabă lovituri împotriva structurilor civile și așa mai departe din partea regimului de la Kiev", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unui briefing de presă pentru jurnaliști.

Anul trecut, au avut loc o serie de incursiuni transfrontaliere ale militanților pro-Ucraina, dintre care cea mai mortală a avut loc în orașul Shebekino din regiunea Belgorod în luna iunie.