Războiul purtat de Kremlin împotriva Ucrainei este unul în care mulți ruși nu vor să lupte. Iar unii se opun atât de vehement încât se pare că sunt pregătiți să ia armele împotriva țării lor și să lupte alături de armata ucraineană, scrie The Moscow Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Freedom of Russia Legion (Legiunea „Libertatea Rusiei") susține că a fost formată în martie, când peste 100 de soldați ruși s-au predat forțelor Kievului.

„Am ajuns oricum în acest război. M-am gândit că voi muri fie ca un ocupant și criminal, fie voi muri cu conștiința împăcată. Așa că am schimbat tabăra", a declarat un fost soldat rus în vârstă de 26 de ani, devenit membru al legiunii, care folosește numele de război Arni.

Alături de foști soldați, se pare că legiunea este formată și din ruși care au călătorit în Ucraina alături de alți străini pentru a lupta alături de armata ucraineană în lunile de după invazie.

Este una dintre numeroasele unități - de la georgieni la bieloruși - care operează ca parte a Legiunii Internaționale pentru Apărarea Ucrainei, înființată de Kiev la începutul războiului.

Mister privind dimensiunile legiunii rusești și locurile unde a luptat

Cu toate acestea, spre deosebire de alte unități naționale, Legiunea Libertății Rusiei este învăluită în secret - de la mărimea sa exactă până la locurile în care a luptat - unii susținând chiar că lipsa de informații sugerează că este doar puțin mai mult decât un proiect de PR ucrainean.

Arni, care a vorbit cu The Moscow Times în cadrul unui apel video în timpul căruia și-a acoperit fața cu o mască, a declarat că a decis să se alăture legiunii pentru a lupta pentru „partea luminoasă".

Unul dintre cele mai bine păzite secrete ale legiunii este mărimea acesteia, estimările situând-o între câteva sute și peste 1.000 de soldați.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat în iunie că grupul are „câteva sute" de membri. Însă, luna trecută, Legiunea a afirmat că este formată din două „batalioane cu efective complete", ceea ce ar putea însemna potențial peste 1.000 de luptători.

Informațiile exacte privind numărul de soldați sunt „clasificate", potrivit lui Arni. Dar el a spus că aproximativ 300 de cereri de înscriere în unitate sunt depuse în fiecare zi: „Nu înseamnă că acest număr de persoane ni se alătură zilnic. Trebuie să analizăm aceste cereri, plus că serviciile de informații [rusești] încearcă să ne 'spammeze'".

Majoritatea membrilor legiunii își păstrează identitatea secretă de teama represaliilor și pentru a-și proteja familiile, ceea ce face imposibilă verificarea independentă a relatărilor lor.

Legiunea „Libertatea Rusiei" recunoaște că recrutează în taberele de prizonieri

Un grup de bărbați mascați care au spus că sunt membri ai legiunii au declarat la o conferință de presă din aprilie la Kiev că sunt foști soldați ruși, dar au refuzat să dea informații despre unitățile lor rusești sau despre locul unde au servit.

Legiunea, care recunoaște că recrutează în lagărele de prizonieri de război din Ucraina, a postat videoclipuri cu prizonieri ruși care își dau numele, denunță regimul rus și jură credință Legiunii.

Pe lângă mărimea sa, există, de asemenea, puține informații despre locurile în care legiunea a fost implicată în luptă. Legiunea a afirmat că soldații săi au ajuns în estul Ucrainei în luna mai, iar imaginile de pe canalul său Telegram arată aparent lupte în apropierea orașelor Severodonețk și Lysychansk din estul Ucrainei.

Secretul din jurul legiunii i-a determinat pe unii să afirme că s-ar putea să nu fie ceea ce pare.

„S-ar putea să existe câțiva luptători [ruși], dar dacă este organizată în modul în care este prezentată rămâne o întrebare deschisă", a declarat Illia Ponomarenko, reporter pentru apărare și securitate la The Kyiv Independent.