Elitele politice și economice din Rusia se așteaptă ca președintele Vladimir Putin să își remanieze o parte a administrației cu persoane mai tinere după alegerile prezidențiale, aducându-i în funcții mai importante și pe unii dintre așa-zișii „Prinți roșii” de la Moscova, relatează Reuters, citând 4 surse apropiate de autoritățile ruse.

Vladimir Putin alaturi de Boris Kovalciuk, unul dintre „Printii rosii” ai RusieiFoto: Alexei Druzhinin / AP - The Associated Press / Profimedia

Câștigarea alegerilor prezidențiale ce vor avea loc săptămâna aceasta este o simplă formalitate pentru Putin, care concurează fără niciun fel de contracandidați reali și exercită un control complet asupra tuturor instituțiilor de forță ale statului rus.

Pentru ca victoria sa să fie înregistrată cu o prezență la vot cât mai mare, Comisia Electorală de la Moscova a decis în decembrie ca alegerile prezidențiale să se desfășoare pe o perioadă de 3 zile, o premieră pentru Rusia. Secțiile de vot se vor deschide vineri și urnele vor fi sigilate duminică seara.

Sursele celor de la Reuters, care au vorbit sub condiția anonimatului din cauza naturii delicate a subiectului, afirmă că elitele de la Moscova se așteaptă ca după încheierea alegerilor Putin să numească persoane mai tinere în funcții guvernamentale importante, poate ca viceminiștri sau directori ai unor departamente ministeriale.

Cine poate fi sigur de funcția sa în guvernul rus

În același timp, este așteptat ca unii dintre membrii în vârstă ai cabinetului său să se retragă, una dintre sursele Reuters afirmând că în prezent are loc o revizuire a portofoliilor ministeriale, dar că o remaniere va avea loc cel mai probabil abia în luna mai.

Sursele afirmă că sunt posibile de asemenea și schimbări la vârful companiilor de stat importante precum giganții energetici, dar și la nivelul conducerii celor peste 80 de regiuni ale Rusiei.

Două dintre sursele Reuters afirmă că, în contextul războiului din Ucraina, este puțin probabil ca ministrul apărării Serghei Șoigu și cel al externelor Serghei Lavrov să fie remaniați.

„Nu schimbi caii în mijlocul cursei”, a declarat una dintre surse. Șoigu este în vârstă de 68 de ani în timp ce Lavrov urmează să împlinească 74 de ani mai târziu în cursul lunii martie.

Este așteptat de asemenea ca premierul Mihail Mișustin, văzut ca un tehnocrat, să își păstreze postul, la fel ca Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale de la Moscova. Este cunoscut faptul că Putin îi apreciază pe cei doi datorită expertizei lor, dar și faptului că nu au indicat vreodată ambiții politice de natură să îi pericliteze puterea.

Este de asemenea așteptat ca la conducerea serviciilor de securitate și informații să nu fie efectuate schimbări majore până după încheierea războiului din Ucraina.

Putin va renunța probabil la unii dintre miniștrii săi

Ultima oară când la conducerea Rusiei au avut loc schimbări importante a fost la începutul lui 2020, când Putin l-a numit premier pe Mișustin, un fost șef al Fiscului rus care era aproape complet necunoscut publicului larg la momentul respectiv.

Mișustin a fost numit în funcția de premier după demisia surprinzătoare a lui Dmitri Medvedev, care și-a argumentat decizia de la momentul respectiv prin faptul că dorește să îi acorde lui Putin ocazia să facă modificările pe care le dorește în fruntea statului după adoptarea referendumului constituțional din 2020, care îi permite liderului de la Kremlin să rămână la putere până în 2036.

În vârstă de 71 de ani, Putin va putea rămâne oficial la putere până în 2030 după alegerile prezidențiale de weekendul acesta. Rusia a extins în 2008 la 6 ani durata mandatului prezidențial, la propunerea lui Dmitri Medvedev, atunci președinte ca parte a rocadei guvernamentale în timpul căreia Putin a fost premier timp de 4 ani.

În afară de Șoigu și Lavrov, unii dintre membrii în vârstă ai actualului guvern rus sunt ministrul energiei Nikolai Șulghinov (72 de ani), ministrul transporturilor Vitali Saveliev (70 de ani) și vicepremierul Yuri Trutnev (68 de ani).

În schimb, printre numele aflate în ascensiune la Moscova se numără unii dintre așa-zișii „prinți roșii”, porecliți astfel de politologii ruși datorită faptului că sunt fii sau fiice ale unor miniștri sau oficiali de rang înalt.

Unul dintre „Prinții roșii” este deja ministru în guvernul Rusiei

Unul dintre aceștia, Dmitri Patrușev (46 de ani), a fost deja numit în funcția de ministru al agriculturii. El este fiul lui Nikolai Patrușev (72 de ani), președintele Consiliului de Securitate al Rusiei și ideologul despre care se crede că a modelat viziunile de politică externă ale lui Putin.

Sursele celor de la Reuters afirmă că Kremlinul a lansat deja o serie de programe menite să identifice și instruiască o nouă generație de oficiali care să ocupe funcții înalte în statul rus și că deja a fost întocmită o listă cu 100 de candidați „de rezervă”.

Unul dintre numele vehiculate în presa rusă în ceea ce privește o numire într-o funcție importantă este cel al lui Boris Kovalciuk, fiul în vârstă de 46 de ani a lui Yuri Kovalciuk, miliardarul supranumit „bancherul lui Putin”. Kovalciuk este un prieten personal al lui Putin și a găzduit nunta uneia dintre fiicele sale în 2013.

Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia, a scris mai devreme în cursul lunii martie că Boris Kovalciuk se pregătește pentru o numire importantă. În prezent el este șeful companiei energetice Inter RAO, unul dintre giganții energetici ai Rusiei.