​Ucraina a lansat pentru a doua noapte la rând un amplu atac cu drone asupra mai multor regiuni din Rusia, provocând inclusiv un incendiu la o rafinărie din Reazan. Autoritățile ruse au afirmat că au doborât azi-noapte 58 de drone ucrainene, iar Vladimir Putin a spus că atacurile sunt o încercare de a perturba alegerile prezidențiale care vor avea loc în weekend. Serviciul de securitate ucrainean SBU a desfășurat în cursul nopții atacuri cu drone asupra a trei rafinării rusești de petrol din Reazan, Kstovo și Kiriși, ca parte a unei strategii de reducere a potențialului economic al Rusiei, a declarat miercuri o sursă ucraineană pentru Reuters. Potrivit sursei, au fost efectuate, de asemenea, atacuri cu drone asupra unei baze aeriene rusești din Buturlinovka și a unui aerodrom militar din regiunea Voronej.

Soldat ucrainean pe frontul din Vuhledar, regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:33Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 749 - LIVE pe HotNews.ro:

00:51 Austria expulzează doi diplomaţi ruşi

Diplomaţii s-au comportat „într-un mod incompatibil cu statutul lor diplomatic”, a transmis Ministerul austriac de Externe, fără a face alte precizări. Cei doi diplomaţi ruşi au până marţi, 19 martie, să părăsească ţara.

„Un răspuns ferm din partea Moscovei (va veni) fără nicio îndoială”, a adăugat ambasada, acuzând Viena că este responsabilă „de o nouă deteriorare a relaţiilor bilaterale”.

Ce spun Statele Unite după amenințarea nucleară a lui Putin

23:45 SUA, după amenințarea nucleară a lui Putin: „Nu am văzut nici un semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară în Ucraina”

Președintele rus Vladimir Putin s-a lăudat miercuri că armele nucleare ale țării sale sunt „mai avansate” decât cele ale Statelor Unite și că arsenalul său este întotdeauna „pregătit” pentru un război nuclear, potrivit AFP.

Acest lucru nu reprezintă nimic nou, au spus Statele Unite. „Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară și nici vreun semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

22:35Moscova elimină filiala rusă a Danone de pe lista companiilor controlate de guvern

Kremlinul a emis miercuri un decret prin care a eliminat filiala rusă a grupului alimentar francez Danone de pe lista companiilor aflate temporar sub controlul statului rus, potrivit AFP.

Decizia vine în contextul în care rapoartele de presă sugerează că Danone speră să își vândă filiala rusă unui om de afaceri legat de liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

22:03Kievul speră să primească în curând primele livrări de obuze adunate de Cehia pentu armata ucraineană, a afirmat miercuri ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, transmite AFP.

„Potrivit unor semnale preliminare pe care le-am primit, băieţii noştri de pe linia frontului vor resimţi o creştere a aprovizionării cu obuze într-un viitor apropiat”, a anunţat Dmitro Kuleba într-o conferinţă de presă comună cu omologul său din Republica Moldova, Mihai Popşoi.

„Prima parte a acestor obuze va fi livrată în viitorul apropiat. Apoi, de-a lungul întregului an, vor fi livrate alte loturi”, a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene, fără a face alte precizări.

Ajutor militar al UE de 5 miliarde de euro pentru Ucraina

21:21Rusia afirmă că nu va participa la negocierile de pace din Elveția, chiar dacă va fi invitată

Rusia nu va participa la summitul de pace pentru Ucraina, programat să aibă loc în Elveția în cursul acestui an, chiar dacă va fi invitată, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit Kyiv Independent.

Elveția a acceptat în ianuarie 2024 să găzduiască un summit global de pace privind Ucraina. Peste 160 de țări vor fi invitate să discute formula de pace de la Kiev și să creeze un document comun cu privire la ceea ce trebuie făcut pentru a restabili suveranitatea țării.

Andrii Iermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, a sugerat că ar putea fi invitați și reprezentanți ai Rusiei.

20:57Primarul Parisului vrea ca sportivii ruşi să nu aibă acces la Jocurile Olimpice

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat miercuri că speră ca sportivilor ruşi să le fie interzisă participarea la Jocurile Olimpice de la Paris şi la ceremonia de deschidere a competiţiei.

În schimb, sportivii israelieni ar trebui total bineveniţi, a declarat ea într-un interviu pentru Reuters, în timp ce organizatorii JO din 26 iulie-11 august se pregătesc să se confrunte cu problemele apărute în urma războaielor din Ucraina şi Gaza.

Comitetul Internaţional Olimpic, care decide asupra acestor chestiuni, urmează să discute la o viitoare sesiune problema participării sportivilor ruşi şi belaruşi la ceremonia de deschidere.

19:51UE: acord privind un pachet de armament de 5 miliarde de euro pentru Ucraina

Cele 27 de state membre ale UE au ajuns miercuri la un acord pentru a adăuga 5 miliarde de euro la un fond destinat să finanțeze achiziționarea de arme pentru Ucraina, a declarat o sursă oficială.

„Acord”, a anunțat președinția belgiană a Consiliului UE pe X. „Ambasadorii UE au convenit în principiu să reformeze Fondul european pentru pace (EPF) pentru a sprijini Ucraina cu un buget de 5 miliarde de euro pentru 2024”, a adăugat aceasta.

Scholz explică în Bundestag de ce nu aprobă livrări de rachete Taurus

19:28Războiul poate căpăta o scară europeană, din cauza țărilor care susțin Ucraina, afirmă Moscova

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus miercuri, într-un briefing de presă, că Moscova consideră că Occidentul merge „pe marginea prăpastiei” şi împinge totodată omenirea către această margine prin acţiunile sale în Ucraina.

Conflictul din Ucraina poate căpăta o scară europeană ca urmare a mişcărilor statelor care susţin Ucraina, însă oprirea livrărilor de arme către Kiev va împiedica o nouă escaladare, a mai spus ea. „Ca rezultat al acţiunilor provocatoare necugetate chiar şi a una sau două ţări membre ale UE şi NATO, criza ucraineană poate foarte uşor să depăşească limitele geografice, să capete o scară foarte diferită şi să se dezvolte în mod necontrolat”. „Occidentul să renunţe la planurile de a provoca o înfrângere strategică Rusiei”, a transmis Zaharova.

18:50Un NEIN pentru Ucraina: Scholz explică în Bundestag de ce nu aprobă livrări de rachete Taurus în Ucraina

18:12 Scholz, Macron şi Tusk se întâlnesc de urgenţă la Berlin pentru a-şi rezolva divergenţele în legătură cu Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va deplasa vineri la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz, în încercarea de a reduce tensiunile dintre ei legate de Ucraina, care au ieşit la iveală în ultimele săptămâni, au declarat pentru publicația Politico oficiali germani şi francezi de rang înalt. Lor li se va alătura mai târziu în cursul zilei premierul polonez Donald Tusk, potrivit unui oficial german, marcând astfel prima reuniune de când Tusk a redevenit prim-ministru al Poloniei, în decembrie, a „Triunghiului de la Weimar”, un format de dialog între cele trei ţări creat în 1991.

Putin cere din nou garanții de securitate pentru Rusia

17:15 Rusia este alarmată de ceea ce consideră a fi „retorica jignitoare” a Armeniei față de ea și ultimatumurile date de Erevan Moscovei, a declarat miercuri Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe.

15:44Președintele Vladimir Putin a cerut din nou garanții de securitate pentru Rusia, afirmând că acestea vor fi necesare pentru a pune capăt războiului din Ucraina, chiar dacă el personal nu are încredere în nimeni.

15:11 Fermierii polonezi care protestează la punctul de trecere a frontierei de la Dorohusk cu Ucraina vor lăsa să treacă toate camioanele blocate acolo ca un gest de bunăvoință, a declarat miercuri un lider al protestului pentru agenția de știri de stat PAP.

„Este un gest din partea noastră față de șoferii ucraineni, pentru ca ei să se poată întoarce la familiile lor și la țara lor, care se află încă într-o situație dificilă, în mijlocul unui război, trebuind să țină piept Rusiei”, a declarat liderul protestului Wojciech Los.

Cu toate acestea, el a precizat că acest lucru nu înseamnă că protestele se vor încheia. Nu este clar la acest moment cât timp va rămâne deblocat punctul de trecere. Fermierii protestează la graniță din februarie, după blocaje anterioare provocate de șoferii de camioane polonezi.

Cât de mare e arsenalul nuclear al Rusiei

15:03Cât de mare e arsenalul nuclear al Rusiei, cum se poate da ordinul de lansare și cum arată „Cheget”, valiza care este tot timpul la doar câțiva metri de Vladimir Putin - VIDEO

Rusia, care a moștenit armele nucleare ale Uniunii Sovietice, are cel mai mare arsenal de focoase nucleare din lume, notează Reuters.

14:54 Armata rusă a publicat imagini în care se vede cum trei elicoptere ucrainene de transport Mi-8 aflate la sol sunt atacate cu muniție cu dispersie. Unul dintre ele pare că a reușit să fugă, celelalte două au fost distruse total apoi cu rachete ghidate. Nu este clar unde și când a avut loc atacul, dar este o pierdere importantă pentru forțele aeriene ale Kievului.

14:35 Rafinăria petrolieră rusă Reazan a închis miercuri două unități primare de rafinare a petrolului după incendiul provocat de un atac cu drone, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu situația. Operatorul Rosneft nu a răspuns la o solicitare oficială de declarații.

Președintele lituanian, mesaj către Putin după atacul asupra lui Volkov

14:13​Președintele lituanian Gitanas Nauseda i-a transmis un mesaj ferm omologului său rus Vladimir Putin după atacul asupra lui Leonid Volkov, un apropiat al lui Alexei Navalnîi, care a avut loc aseară la Vilnius.

14:04 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a susținut miercuri că Statele Unite vor organiza atacuri cibernetice asupra sistemului electronic de vot al Rusiei în timpul alegerilor prezidențiale din perioada 15-17 martie.

13:51Premierul Finlandei în Parlamentul European: „Rusia se pregătește în mod evident pentru un conflict de durată cu Occidentul”.

„Dacă noi, ca o Europă unită, nu vom reuși să răspundem suficient la această provocare, anii următori vor fi plini de pericole și de amenințarea unui atac iminent", a subliniat Petteri Orpo.

Rusia va scoate la teste submarinul nuclear Loșarik

13:37 Rusia va scoate la teste submarinul nuclear Loșarik după ani de reparații, în urma tragediei din 2019.

Submarinul rusesc de mare adâncime cu propulsie nucleară AS-31, cunoscut sub pseudonimul Loșarik, va ieși la teste în iunie sau iulie, după mai mulți ani de reparații, a anunțat miercuri agenția de știri de stat TASS, citând o sursă militară anonimă.

13:14 Kievul speră să primească în curând primele livrări de obuze strânse de Cehia pentru armata ucraineană, care duce o lipsă disperată de muniție, a declarat miercuri șeful diplomației ucrainene.

„Potrivit semnalelor preliminare pe care le-am primit, băieții noștri de pe linia frontului vor simți o creștere a livrărilor de obuze în viitorul apropiat", a declarat Dmytro Kouleba, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său moldovean Mihai Popșoi.

„Prima tranșă de obuze va fi livrată în viitorul apropiat. Apoi, pe parcursul anului, vor fi livrate noi loturi", a adăugat el, fără a da alte detalii. (France Presse)

13:04Varșovia va cheltui 117 de milioane de zloți (aproximativ 30 de milioane de dolari) pe adăposturi antiaeriene și alte măsuri de securitate în următorii 2-3 ani, a anunțat miercuri primarul capitalei poloneze, Rafal Trzaskowski.

Activitate oprită la o rafinărie rusă

12:36 Operațiunile rafinăriei de petrol Novoshakhtinsk din regiunea Rostov (sudul Rusiei) au fost oprite miercuri după ce drone doborâte au căzut în incinta unității, a declarat guvernatorul regional Vasili Golubev pe Telegram. Nu au existat victime, a afirmat el, adăugând că pagubele sunt în curs de evaluare.

12:11 Papa Francisc a condamnat miercuri toate războaiele, declarația sa venind la câteva zile după ce a iritat Kievul și capitalele occidentale pentru că a părut să sugereze că Ucraina ar trebui să se predea și să negocieze pacea cu invadatorul său rus.

„Mulți tineri, mulți tineri merg să moară (în război). Să-l rugăm pe Domnul să ne dea harul de a depăși această nebunie a războiului, care este întotdeauna o înfrângere", a spus papa în timpul audienței sale săptămânale din Piața Sfântul Petru.

El nu a menționat în mod specific Ucraina sau alte zone de conflict, dar a spus că a primit mai devreme un rozariu și o Biblie care au aparținut unui bărbat ucis într-un război nespecificat. (Reuters)

11:51 Danemarca va crește cheltuielile pentru propria apărare cu 40,5 miliarde de coroane daneze (5,9 miliarde de dolari) în următorii cinci ani, a anunțat miercuri guvernul danez, care a prezentat planurile de consolidare a armatei.

„Nu ne reînarmăm în Danemarca pentru că ne dorim război, distrugere sau suferință. Ne reînarmăm chiar acum pentru a evita războiul și într-o lume în care ordinea internațională este pusă la îndoială", a declarat premierul Mette Frederiksen.

Suma anunțată este în plus față de cele 155 de miliarde de coroane pe care Danemarca s-a angajat anul trecut să le investească în apărare în următorii 10 ani. Țară fondatoare a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Danemarca și-a redus capacitățile militare după încheierea Războiului Rece la începutul anilor 1990 și a recunoscut că deficiențe majore în ceea ce privește capacitatea de a-și apăra teritoriul. (Reuters)

Reuniune de urgență a Poloniei, Germaniei și Franței pe tema Ucraina

11:28Exporturile agricole maritime ale Ucrainei ar urma să scadă cu 20% în luna martie față de februarie, a anunțat miercuri Spike Brokers, potrivit Reuters.

„Ritmul exporturilor maritime este în scădere în martie față de februarie. Conform tendințelor actuale, exporturile totale din martie ar putea fi cu până la 20% mai mici decât în februarie", a indicat casa de brokeraj, care urmărește și publică statistici privind exporturile.

11:13 Serviciul de securitate ucrainean SBU a efectuat în cursul nopții atacuri cu drone asupra a trei rafinării rusești de petrol din Reazan, Kstovo și Kiriși, ca parte a unei strategii de reducere a potențialului economic al Rusiei, a declarat miercuri o sursă ucraineană pentru Reuters.

„Judecând după videoclipurile online, consecințele au fost relativ semnificative", a spus sursa.

Forțele de apărare ucrainene, a adăugat sursa, au efectuat, de asemenea, atacuri cu drone în timpul nopții asupra unei baze aeriene rusești din Buturlinovka și a unui aerodrom militar din regiunea Voronej.

10:53 Liderii Poloniei, Germaniei și Franței se vor întâlni vineri la Berlin pentru un summit de urgență pe tema Ucrainei, a anunțat premierul polonez Donald Tusk.

„Vineri, voi fi la Berlin cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a discuta situația", a declarat Tusk într-un interviu acordat postului public TVP Info difuzat marți seara, după întâlnirea sa cu președintele american Joe Biden la Washington. (AFP)

Ce urmăresc rebelii ruși care spun că au ocupat părți din Belgorod și Kursk

10:06 Ce urmăresc rebelii ruși care spun că au ocupat părți din Belgorod și Kursk? - interviu cu unul din liderii Legiunii „Libertatea Rusiei”: „Rezistența prin forță este posibilă”.

Ilia Ponomarev, unul dintre liderii Legiunii „Libertatea Rusiei”, formată din cetățeni ruși care luptă de partea Ucrainei, a dat mai multe detalii, într-un interviu pentru HotNews.ro, despre acțiunile recente în urma cărora formațiunea militară a reușit să pătrundă în regiunile Belgorod și Kursk din Rusia.

10:04 O dronă ucraineană a atacat miercuri clădirea serviciului rus de securitate de stat FSB din Belgorod, în Rusia, au anunțat autoritățile locale, citate de agenția de știri TASS. Nu s-au înregistrat victime în urma atacului, dar clădirea a fost avariată, potrivit sursei citate.

09:19 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 980 de soldați, 5 tancuri, 20 de alte blindate de luptă, 32 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 62 diferite vehicule și 8 echipamente speciale.

Rușii spun că au doborât 58 de drone azi-noapte

09:02 Ministerul Apărării de la Moscova a afirmat miercuri că 58 de drone ucrainene au fost doborâte în cursul nopții pe teritorul Federației Ruse.

Dronele au fost distruse deasupra regiunilor rusești Belgorod, Briansk, Voronej, Kursk, Riazan și Leningrad, se spune într-un comunicat al ministerului, potrivit agenției Reuters.

08:57Vladimir Putin și Donald Trump sunt cei mai cunoscuți lideri străini în România, dar ultimii în topul încrederii, arată un sondaj INSCOP.

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin, fostul preşedinte american Donald Trump, Regele Charles şi preşedintele SUA Joe Biden sunt pe primele locuri ca notorietate în rândul românilor. Penultimul loc în top este ocupat de Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, iar ultimul de Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Putin: Rusia este pregătită pentru un război nuclear

08:43 „Nu ne vom da bătuţi", a declarat miercuri opozantul rus Leonid Volkov, la câteva ore după ce a fost atacat în apropierea locuinţei sale din Vilnius, unde locuieşte în exil, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Leonid Volkov, fost adjunct al liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a spus că atacul pe care l-a suferit a fost unul „tipic" pentru modul în care acţionează oamenii preşedintelui Vladimir Putin.

Volkov, în vârstă de 43 de ani, a fost spitalizat după ce a fost victima unui atac marţi, în faţa locuinţei sale din Vilnius. El este una din principalele figuri ale opoziţiei ruse şi a fost unul dintre apropiaţii lui Navalnîi, care a murit într-o închisoare rusească din Arctica pe 16 februarie.

Volkov l-a acuzat pe preşedintele rus că este direct responsabil pentru moartea lui Navalnîi. El a fost şeful de cabinet al lui Navalnîi şi până în 2023 a condus şi fundaţia anticorupţie fondată de fostul oponent numărul unu al preşedintelui rus.

08:17 Vladimir Putin, cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale: Rusia este pregătită pentru un război nuclear.

Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic pentru un război nuclear și că, dacă SUA ar trimite trupe în Ucraina, acest lucru ar fi considerat o escaladare semnificativă a războiului.

Incendiu la o rafinărie din Reazan

07:40 O rafinărie din regiunea rusă Reazan a luat foc în urma unui atac cu drone, a declarat miercuri guvernatorul regional.

Mai multe persoane au fost rănite din cauza incidentului, a afirmat Pavel Malkov, pe Telegram. Potrivit agenției ruse de știri de stat TASS, două persoane au fost transportate la un spital din orașul Reazan. (Reuters)

Pe rețelele de socializare au apărut mai multe clipuri video cu incendiul, unul dintre ele arătând chiar momentul în care o dronă lovește rafinăria și explodează.

00:27 Kievul susține că a distrus una dintre cele mai mari rețele de „sabotaj informațional” pro-Kremlin din Ucraina / Rețeaua era condusă de un cleric.

Serviciul de Securitate ucrainean a anunțat marți că a descoperit și destrămat una dintre cele mai mari rețele despre care se presupune că răspândește „sabotaj informațional” pro-rus în țară, sub coordonarea unui cleric al bisericii minoritare subordonate Moscovei.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

----------------