Varșovia va cheltui 117 de milioane de zloți (aproximativ 27 de milioane de euro) pe adăposturi antiaeriene și alte măsuri de securitate în următorii 2-3 ani, a anunțat miercuri primarul capitalei poloneze, Rafal Trzaskowski, citat de Reuters.

Adapost antiaerian sub VarsoviaFoto: Michal Dyjuk / Associated Press / Profimedia Images

Deși guvernul polonez a asigurat cetățenii țării că apartenența țării la NATO reprezintă un garant împotriva unui atac rusesc, primarul Varșoviei a declarat într-o conferință de presă pe care a susținut-o marți că războiul din Ucraina învecinată face necesară luarea unor măsuri preventive de protecție.

„Am făcut un inventar al locurilor care pot fi folosite ca adăposturi din propria noastră inițiativă”, le-a spus Trzaskowski jurnaliștilor.

El a precizat că parcările subterane, stațiile de metrou și alte locuri oferă 7 milioane de metri pătrați de adăpost care poate fi folosit în eventualitatea unor lovituri aeriene.

„117 de milioane [de zloți] pentru a îmbunătăți siguranța - aceștia sunt bani pentru următorii 2-3 ani și suntem pregătiți să alocăm mai multe fonduri în acest scop”, a declarat primarul Varșoviei.

El a precizat de asemenea că spitalele vor fi pregătite pentru amenințări și că locuitorii orașului vor fi instruiți cu privire la măsurile pe care să le ia în eventualitatea unei situații de urgență.

În 2022, după începerea invaziei rusești în Ucraina, autoritățile poloneze au declarat că serviciul de pompierii va verifica starea celor 62.000 de adăposturi antiaeriene din întreaga țară.