Rusia este alarmată de ceea ce consideră a fi „retorica jignitoare” a Armeniei față de ea și ultimatumurile date de Erevan Moscovei, a declarat miercuri Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, citată de Reuters.

Maria Zaharova si ministrul rus de externe Serghei Lavrov la o receptie organizata de MAE rusFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Zaharova a făcut comentariile în timpul unui briefing cu presa care a avut loc la doar o zi după ce premierul armean Nikol Pașinian a declarat pentru prima dată că țara sa ar putea părăsi Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianța militară condusă de Moscova, dacă aceasta nu va prezenta detalii privind modul în care intenționează să asigure securitatea Armeniei într-un mod satisfăcător.

Zaharova a declarat miercuri că Rusia nu obiectează față de dreptul oricărei țări de a-și stabili propria linie de politică externă în funcție de interesele sale naționale, dar că Armenia se comportă jignitor față de Moscova.

„Nu putem fi decât alarmați de către ultimatumurile și retorica uneori jignitoare a conducerii armene”, le-a spus ea reporterilor.

„Dorința consecventă a unor segmente ale elitelor armene de a discuta despre OTSC în afara acestei organizații este greu de înțeles”, a adăugat Zaharova.

Ea a sfătuit Armenia să discute despre apartenența sa la OTSC în cadrul canalelor alianței și să semnaleze orice îngrijorări privind relațiile bilaterale cu Rusia prin intermediul canalelor diplomatice dintre cele două țări.

Comentariile premierului armean care au deranjat Moscova

„Dacă OTSC răspunde la întrebarea privind zona de responsabilitate a organizației în Armenia, iar această întrebare corespunde viziunii noastre, atunci vom considera că problema dintre noi a fost rezolvată. Dacă nu, atunci Armenia va părăsi OTSC. Când? Nu pot spune”, a declarat premierul Nikol Pașinian în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o marți.

Comentariile sale au venit după ce săptămâna trecută guvernul armean a transmis o cerere oficială Moscovei în vederea înlăturării grănicerilor ruși de la Aeroportul Internațional Zvartnots din Erevan, o nouă mutare survenită pe fondul deteriorării fără precedent a relațiilor dintre cele două țări.

„Armenia are o poziție clară asupra acestui subiect. Federația Rusă a fost informată printr-o scrisoare oficială cu privire la această poziție clară”, le-a declarat reporterilor pe 6 martie Armen Grigorian, secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, cu privire la retragerea grănicerilor ruși de la Aeroportul Zvartnots.

Grigorian a subliniat că poziția guvernului de la Erevan este că aeroportul trebuie să aibă doar grăniceri armeni. Un acord din 1992 între Moscova și Erevan prevedea staționarea de grăniceri ruși la aeroportul din capitala Armeniei, însă acesta nu menționa un rol explicit pentru ei.

Relațiile dintre Rusia și Armenia s-au deteriorat continuu după ce Moscova a ignorat solicitarea transmisă de Erevan încă din septembrie 2022 ca aliații din OTSC să îi vină în ajutor în contextul agresiunii azere împotriva sa.

„Am cerut ajutorul OTSC, inclusiv ajutor militar, pentru a restabili integritatea teritorială și retragerea forțelor azere de pe teritoriul Armeniei”, declara atunci premierul Nikol Pașinian.

În afară de Armenia și Rusia din OTSC mai fac parte Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan și Tajikistan.

Tensiuni fără precedent în relațiile dintre Rusia și Armenia

Luna trecută Pașinian a declarat ţara sa nu mai poate conta pe Rusia ca parteneră principală pentru apărare, deoarece Moscova nu şi-a onorat această responsabilitate de mai multe ori.

„Trebuie să înţelegem cu cine putem într-adevăr să păstrăm relaţii tehnico-militare şi de apărare”, a răspuns el unei întrebări a postului Radio Erevan despre reforma forţelor armate ale Armeniei.

„Înainte, această problemă era simplă deoarece nu exista o astfel de îndoială şi nu era nicio dificultate în crearea unui concept. Înainte, 95-97% din relaţiile noastre de apărare erau cu Federaţia Rusă. Acum nu mai poate fi aşa din motive atât obiective, cât şi subiective”, a spus prim-ministrul armean.

Aceste comentarii ale sale au venit la rândul lor după ce Pașinian a declarat în septembrie anul trecut că alianțele făcute de Armenia s-au dovedit a fi „ineficiente”.

Fosta republică sovietică Armenia, care are frontiere cu Georgia, Azerbaidjanul, Iranul şi Turcia, a contat multă vreme pe Rusia ca aliat de calibrul unei mari puteri.