Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic pentru un război nuclear și că, dacă SUA ar trimite trupe în Ucraina, acest lucru ar fi considerat o escaladare semnificativă a războiului, transmite Reuters.

Vladimir Putin, la parada militară din Piața RoșieFoto: The Kremlin Moscow / DPA / Profimedia Images

Cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din Rusia (15-17 martie), care în mod sigur îi vor oferi încă un mandat de șase ani, Putin a declarat că nu se „precipită" scenariul unui război nuclear și că nu vede necesitatea folosirii armelor nucleare în Ucraina.

„Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, bineînțeles, pregătiți", a declarat Putin, în vârstă de 71 de ani, pentru televiziunea Rossiya-1 și agenția de presă RIA, ca răspuns la o întrebare dacă țara este cu adevărat pregătită pentru un război nuclear.

Vladimir Putin: Suntem pregătiți pentru un război nuclear

Putin a afirmat că Statele Unite au înțeles că, dacă ar desfășura trupe americane pe teritoriul rusesc - sau în Ucraina - Rusia ar considera această decizie ca pe o ingerință în conflict.

„(În Statele Unite) există suficienți specialiști în domeniul relațiilor ruso-americane și în domeniul moderației strategice. Prin urmare, nu cred că lucrurile se precipită spre așa ceva (o confruntare nucleară), dar suntem pregătiți pentru asta", a spus el.

Putin, decidentul suprem în ceea ce privește armele nucleare ale Rusiei, a reiterat că utilizarea lor este precizată în doctrina nucleară a Kremlinului, cea care stabilește circumstanțele în care Rusia și-ar putea folosi armamentul nuclear.

„Armele există pentru a le folosi. Avem propriile noastre principii", a spus Putin, care a avertizat de mai multe ori în ultimii doi ani că Occidentul riscă să provoace un război nuclear dacă trimite trupe să lupte în Ucraina.

Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare, controlând peste 90% din armele nucleare din lume.

„Putem negocia privind Ucraina, dar pe realitate, nu pe pofte venite după consumul de droguri”

Putin a declarat că Rusia este pregătită pentru discuții serioase privind conflictul. „Rusia este pregătită pentru negocieri cu privire la Ucraina, dar acestea ar trebui să se bazeze pe realitate - nu pe pofte venite după consumul de droguri psihotrope", a declarat Putin.

Declarația vine în contextul în care Reuters a scris luna trecută că președintele rus a sugerat Statelor Unite, prin intermediar, ideea unei „înghețări” a războiului, dar americanii au respins ideea.

Dacă Statele Unite ar efectua teste nucleare, Rusia ar putea face același lucru, a adăugat el în amplul interviu publicat de presa rusă. „Nu sunt necesare... încă trebuie să ne gândim la asta, dar nu exclud că putem face același lucru".

CNN a relatat sâmbătă că administrația președintelui american Joe Biden a fost îngrijorată în 2022 că Rusia ar putea folosi o armă nucleară în Ucraina. Potrivit CNN, agențiile de informații americane au primit informații că au existat comunicări explicite între oficialii ruși despre un atac nuclear în 2022.

Putin a spus însă că Rusia nu a fost niciun moment în situația de a folosi arme nucleare în Ucraina. „De ce avem nevoie să folosim arme de distrugere în masă? Nu a existat niciodată o astfel de nevoie", a afirmat el.