Pachetul de ajutor militar de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan a trecut de Congresul SUA, după ce, marți noapte, Senatul american l-a aprobat ușor, cu 79 de voturi la 18. Președintele Joe Biden a spus că-l va promulga imediat ce va ajunge pe biroul său, adăugând că livrările de armament pentru armata Kievului vor începe chiar de săptămâna aceasta. „Acest proiect de lege privind securitatea națională este una dintre cele mai importante măsuri pe care Congresul le-a adoptat de foarte mult timp pentru a proteja securitatea americană și securitatea democrației occidentale”, a afirmat liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, după vot. Schumer a declarat că i-a lăsat un mesaj lui Zelenski marți seară, în care i-a spus: „OK, am reușit. Acum du-te și câștigă lupta”.

Volodimir Zelenski și generalul Yuriy Sodol discutând despre situația din Ceasov iarFoto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 791 - LIVE pe HotNews.ro:

07:34Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

00:30Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a confirmat că SUA au trimis rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. El a confirmat de asemenea că America va trimite și mai multe rachete de acest tip, scrie SkyNews.

Ucraina a pierdut teritoriu în ultimele șase luni din cauza necesității de a raționaliza muniția, a spus Sullivan, subliniind că trupele ucrainene se află în prezent sub o presiune severă pe câmpul de luptă și este „cu siguranță posibil” - a avertizat el - ca Rusia să obțină noi câștiguri tactice în săptămânile următoare.

Statele Unite vor putea continua să furnizeze ajutor militar Ucrainei pe tot parcursul anului, a adăugat oficialul de la Casa Albă.

SUA au trimis în secret Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă

23:51Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski salută revenirea a 16 copii ucraineni ce au fost „transferaţi forţat în Rusia” și care, în urma unei medieri a Qatarului, „au fost eliberaţi şi au putut să-şi regăsească familiile”.

„Un grup de 16 copii ucraineni şi rudele acestora se află în prezent în Qatar pentru îngrijiri medicale, mentale şi sociale. Toţi au fost transferaţi cu forţa în Rusia, dar datorită eforturilor de mediere ale Qatarului, ţară prietenă, au fost eliberaţi şi au putut să-şi regăsească familiile”, a scris Zelenski într-o postare.

Rusia a anunțat anterior un schimb ce va fi efectuat între Moscova şi Kiev, dar a evocat un număr mai mare de minori.

23:39Ilan Şor vrea federalizarea Republicii Moldova, iar limba țării să fie rusa. „Transnistria va fi de acord, în condițiile în care Rusia va fi mediator”

Oligarhul fugar Ilan Şor, liderul blocului politic „Pobeda” înființat duminică la Moscova, se declară pentru transformarea Republicii Moldova într-o federaţie, în care Tiraspolul şi Comratul să fie puse pe picior de egalitate cu Chişinăul, iar limba de comunicare să fie rusa.

22:18Statele Unite au trimis în secret Ucrainei rachete cu rază lungă ATACMS / Kievul le-ar fi folosit deja

Statele Unite au trimis deja în Ucraina rachete ATACMS (Army Tactical Missile Systems), cu rază lungă de acțiune, „luna aceasta”, înainte chiar de adoptarea de către Congresul american a noului pachet de ajutor pentru Kiev, a anunțat miercuri Departamentul de Stat al SUA.

Kuleba: „Noile livrări nu vor schimba imediat situaţia pe câmpul de luptă”

20:40Ministrul român al Apărării a discutat cu șeful Pentagonului: „Alături de Statele Unite şi de aliaţi, România rămâne pe deplin solidară cu Ucraina”

Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire miercuri cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, discuţiile vizând, în principal, situaţia de securitate generată de războiul de agresiune al Rusiei şi sprijinul necondiţionat pentru Ucraina, potrivit unui comunicat.

„Alături de Statele Unite şi de aliaţi, România rămâne pe deplin solidară cu Ucraina. Vom continua să oferim sprijin multidimensional pentru susţinerea efortului defensiv ucrainean împotriva agresiunii ruse. Este important să continuăm să răspundem împreună nevoilor de sprijin”, a transmis ministrul român al Apărării.

Potrivit sursei citate, atât partea română, cât şi partea americană au reconfirmat angajamentul comun pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO.

„Discuţiile dintre cei doi oficiali au oferit, de asemenea, oportunitatea dezbaterii unor elemente de interes în pregătirea reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina, care va avea loc vineri, precum şi stabilirea obiectivelor comune în perspectiva Summitului NATO de la Washington din această vară”, se mai arată în comunicat.

19:58Olaf Scholz vrea un „pilon european” puternic în cadrul NATO

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că pilonul european al NATO trebuie să aibă un potenţial de descurajare suficient, în condiţiile în care războiul declanşat de Rusia în Ucraina a arătat că arhitectura de securitate a Europei este în pericol.

19:06 Dmitro Kuleba: „Era păcii în Europa s-a încheiat, Europa trebuie să-şi sporească apărarea”

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA, adoptat de Congres după îndelungi tergiversări, dar avertizează, într-un interviu pentru The Guardian, că noile livrări militare către Ucraina nu vor schimba imediat situaţia pe câmpul de luptă, iar aliaţii trebuie să-şi crească producţia de armament pentru a lupta împotriva Rusiei.

Biden promulgă pachetul de ajutor de 61 mld. de dolari pentru Ucraina

18:45 Biden promulgă legea privind ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden, a semnat miercuri proiectul de lege privind ajutorul extern care conține aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, marcând astfel ultima etapă a procesului legislativ, informează Kyiv Independent.

Primele livrări de echipamente militare americane vor pleca spre Kiev „în orele următoarele”, a spus Biden într-o declaraţie transmisă de la Casa Albă.

18:21 Rusia anunță un acord cu Ucraina pentru schimbul a 48 de copii strămutați de război

Maria Lvova-Belova, comisarul rus însărcinat cu drepturile copilului, a anunțat miercuri un acord cu Ucraina privind schimbul a 48 de copii strămutați din cauza războiului, la finalul unei prime întâlniri între responsabilii ruşi şi ucraineni pe acest subiect, în Qatar, ţară ce mediază între Kiev şi Moscova în acest dosar.

17:27Republica Moldova a încălcat dreptul la asociere şi libertatea de exprimare în încercarea de a contracara influenţa rusă, a apreciat organizația Amnesty International în raportul său anual privind situaţia drepturilor omului în lume.

Olaf Scholz și Rishi Sunak promit sprijin de „neclintit” pentru Ucraina

16:44Cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Rishi Sunak au promis un sprijin militar de „neclintit” pentru Ucraina.

„Vom continua să acordăm un sprijin neclintit prietenilor noştri ucraineni atâta timp cât va fi nevoie”, a declarat Rishi Sunak în cursul unei conferinţe de presă la Berlin, alături de cancelarul german. Războiul de agresiune al preşedintelui rus Vladimir Putin „trebuie să se încheie cu un eşec”, a adăugat premierul britanic.

Cu toate acestea, Olaf Scholz şi-a reiterat refuzul de a furniza Kievului rachete Taurus cu rază lungă de acţiune, în pofida cererilor repetate din partea autorităţilor ucrainene.

„În ceea ce priveşte acest sistem de armament, decizia mea nu se va schimba”, a răspuns sec Scholz în cadrul conferinţei de presă comune cu Sunak.

El se teme că Kievul va folosi aceste rachete pentru lovituri în adâncimea teritoriului rusesc şi argumentează că aceasta ar necesita o implicare a soldaţilor germani care să-i instruiască pe ucraineni să folosească rachetele, amintește AFP.

15:31 Forțele ruse au lovit o instalație ucraineană de producție de drone și un depozit de combustibil al armatei ucrainene, a afirmat miercuri Ministerul rus al Apărării, fără a oferi mai multe detalii.

15:25 Pentru a înțelege miza luptei împotriva axei formate din China, Rusia și Iran, citiți doar „Stăpânul inelelor”, îndeamnă reputatul istoric scoțian-american Niall Ferguson.

Britanicii trimit un „cadou” special aviației ucrainene

15:21 Ucraina a primit miercuri o nouă tranșă de sprijin financiar de 1,5 miliarde de euro din partea Uniunii Europene și speră să mai primească încă 10 miliarde de euro în cursul acestui an, potrivit unor oficiali.

Ministrul de finanțe, Serhiy Marchenko, a declarat că UE, care a oferit Ucrainei 31 de miliarde de euro, a devenit cel mai mare donator de finanțări bugetare pentru Ucraina de la începutul invaziei rusești. „Sprijinul internațional este esențial pentru a asigura stabilitatea macroeconomică și a construi o bază pentru creșterea economică”, a spus Marchenko.

Ucraina va avea anul acesta un deficit bugetar estimat la 37 de miliarde de dolari și se bazează în mare măsură pe ajutorul financiar din partea partenerilor săi occidentali pentru a-și putea finanța cheltuielile sociale și umanitare. (Reuters)

14:08Marea Britanice va trimite un „cadou” special forțelor aeriene ucrainene / Ce se știe despre Paveway, o armă de ultimă generație - VIDEO.

Următorul pachet de ajutor trimis de Marea Britanie în Ucraina va include și bombe cu ghidaj laser Paveway IV, potrivit corespondentului pentru apărare al BBC, Jonathan Beale.

13:59 Aleksandar Jokic, un sârb care a luptat de partea rușilor în Ucraina, i s-a plâns președintelui Vladimir Putin că autoritățile ruse vor să îl expulzeze în Serbia, unde riscă 25 de ani de închisoare pentru activități de mercenariat.

Venituri duble din petrol și gaze în aprilie pentru ruși

13:31 Veniturile Rusiei din petrol și gaze se vor dubla în luna aprilie - calcule Reuters.

Veniturile din petrol și gaze ale Rusiei din aprilie aproape că se vor dubla față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la 14 miliarde de dolari, datorită creșterii prețurilor, arată calculele Reuters, fapt ce subliniază dificultățile cu care se confruntă Occidentul în încercarea de a limita veniturile Moscovei.

13:01 Kremlinul a transmis miercuri că Rusia își va extinde și mai mult „zona-tampon" din interiorul Ucrainei dacă Kievul primește de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază mai lungă de acțiune, care îi permit să lovească mai departe în interiorul Rusiei.

Reracția a venit în contextul în care Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul din ajutorul de peste 60 mld. dolari aprobat de Congres.

Întrebat despre posibilitatea ca pachetul să includă rachete ATACMS cu rază mai lungă de acțiune, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că poziția Rusiei pe această temă - că va fi forțată să extindă ceea ce numește zona-tampon din Ucraina dacă vor fi livrate rachete cu rază mai lungă de acțiune - nu s-a schimbat. (Reuters)

Număr record de dezertori condamnați în Rusia

12:32 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • Potrivit grupului media rus independent Mediazona, tribunalele militare rusești au condamnat în martie 2024 un număr record de 684 de membri ai forțelor armate ruse pentru dezertare. Numărul total de cazuri de la mobilizarea „parțială” din septembrie 2022 este de 7.400, iar zona Moscovei a înregistrat cel mai mare număr de cazuri, 496.
  • Mulți dintre soldații care au fost depistați și care apar în fața tribunalelor militare primesc sentințe cu suspendare și revin în unitățile lor și pe front. În același timp, cererile de azil în țările occidentale din partea cetățenilor ruși care evită serviciul militar au atins niveluri record.
  • Soldații ruși, inclusiv cei recrutați cu forța în timpul mobilizării parțiale din septembrie 2022, sunt obligați să rămână în serviciul militar pe termen nelimitat, cu puține perspective de eliberare.

Rusia a aprobat vânzarea afacerii Hugo Boss din țară

12:07 Comisia guvernamentală rusă pentru vânzarea de active străine a aprobat un acord prin care casa de modă germană Hugo Boss își va vinde afacerea din Rusia către retailerul Stockmann, a relatat miercuri Interfax, citând un oficial guvernamental. Hugo Boss nu a răspuns imediat la o solicitare de declarații, transmite Reuters.

Hugo Boss, ca mulți alți retaileri, și-a suspendat temporar operațiunile de afaceri cu amănuntul în Rusia la scurt timp după ce Moscova și-a trimis armata în Ucraina, în februarie 2022. De asemenea, a declarat că și-a întrerupt activitățile de comerț electronic pe piața rusă și a oprit publicitatea.

Ministrul adjunct al Industriei și Comerțului, Viktor Evtukhov, a declarat citat de Interfax că comisia guvernamentală a aprobat vânzarea, una dintre condiții fiind ca toate locurile de muncă să fie păstrate. Tranzacția ar urma să se încheie în al treilea trimestru al acestui an.

11:26 Dronele serviciului de securitate ucrainean SBU au lovit două depozite de petrol deținute de Rosneft în regiunea rusă Smolensk într-un atac desfășurat în timpul nopții, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul serviciilor de informații ucrainene.

Sursa a spus că depozitele conțineau 26.000 de metri cubi de combustibil și că atacul a provocat incendii majore și evacuarea personalului.

„SBU continuă să distrugă în mod eficient infrastructura militară și logistica care furnizează combustibil armatei ruse în Ucraina. Aceste instalații sunt și vor rămâne țintele noastre absolut legitime”, a mai spus aceasta.

Ucraina are o nouă strategie pentru a atrage militari

11:05 Avertismentul Amnesty International: Ordinea mondială realizată după 1945 este „pe punctul să se prăbușească”. Amnesty International, care și-a publicat miercuri raportul anual privind drepturile omului, cunoscutul ONG criticând atât Israelul și Statele Unite, cât și Rusia și China.

Raportul documentează „încălcările flagrante comise de forțele rusești în timpul invaziei lor pe scară largă în Ucraina, precum și utilizarea torturii și a altor rele tratamente aplicate prizonierilor de război".

10:57 Nu doar arme: Ucraina are nevoie de un influx „masiv” de militari, într-un moment crucial al războiului. Și folosește o nouă strategie pentru a-i atrage.

În vreme ce o parte a nevoilor Kievului va fi satisfăcută de ajutorul militar american deblocat de Congres, criza forței de luptă rămâne în continuare nerezolvată. Ministerul Apărării a demarat deja o ambițioasă campanie de convingere a voluntarilor, dar unii experți avertizează că Kievul trebuie să pornească o mobilizare serioasă dacă vrea să rezolve deficitul sever de trupe.

Bașcana Găgăuziei a fost trimisă în judecată de Chișinău

10:54 Bașcana Găgăuziei, unul dintre principalii actorii pro-ruşi din Moldova, trimisă în judecată într-un dosar de finanțare ilegală a partidului lui Șor.

Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a anunțat că a trimis-o în judecată pe bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, cea care i-a cerut, în mai multe rânduri, sprijinul lui Vlad Putin împotriva autorităților legitime de la Chișinău.

10:19 Un tribunal rus l-a arestat oficial miercuri pe ministrul adjunct al apărării, Timur Ivanov, și l-a acuzat de luare de mită, a anunțat instanța, după ce acesta fusese reținut marți.

Instanța l-a plasat pe Ivanov în arest preventiv pentru două luni și a precizat că, potrivit acuzațiilor, acesta s-a pus în situația de a beneficia de pe urma angajării unor contractori în ministerul apărării, unde se ocupa cu supravegherea activităților de construcție. (Reuters)

Rusia blochează VPN-urile pentru a controla spațiul informațional

09:37 Cenzorul federal Roskomnadzor blochează 150 de servicii de rețele private virtuale (VPN) în Rusia, un alt pas în eforturile Kremlinului de a controla spațiul informațional rusesc, notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare privind războiul din Ucraina.

Șeful Departamentului de control și supraveghere al Rozkomnadzor, Evgheni Zeitsev, a anunțat marți că autoritatea blochează în prezent 150 de servicii VPN populare și că a început să restricționeze accesul la site-urile și postările de pe rețelele sociale care făceau reclamă la VPN-uri de la 1 martie, când a intrat în vigoare o interdicție federală privind publicitatea modalităților de a ocoli restricțiile Roskomnadzor.

Zeitsev a afirmat că Roskomnadzor a blocat aproximativ 700 de site-uri care făceau reclamă la VPN-uri după 1 martie și 200.000 de site-uri acuzate de răspândirea de informații false despre invazia rusă.

09:23 Secretarul de stat american Antony Blinken este așteptat miercuri în China pentru a doua sa vizită în mai puțin de un an, cu misiunea de a spori presiunea asupra Beijingului în diverse chestiuni, cum ar fi sprijinul acordat Rusiei, urmărind în același timp o mai mare stabilitate, transmite AFP.

Deși Beijingul nu furnizează armament în mod direct Rusiei, în ultimele săptămâni Washingtonul a acuzat China că furnizează Moscovei materiale și tehnologii cu dublă utilizare care facilitează campania sa de reînarmare, cea mai mare de după epoca sovietică.

Incendii la instalații din Smolensk după atacuri cu drone ucrainene

09:02 Un incendiu a izbucnit la instalații energetice din regiunea rusă Smolensk după un atac cu drone lansat de Ucraina, iar oamenii au fost evacuați din anumite părți ale orașului Lipetsk, în sud-vestul Rusiei, după ce o dronă a căzut pe un parc industrial, au declarat oficiali regionali, potrivit Reuters.

„Regiunea noastră este din nou atacată de drone ucrainene. Ca urmare a atacului inamic asupra instalațiilor civile de combustibil și energie, au izbucnit incendii în districtele Smolensk și Yartsevo”, a afirmat Vasily Anokhin, guvernatorul regiunii Smolensk din vestul Rusiei, pe Telegram.

Separat, Igor Artamonov, guvernatorul regiunii Lipetsk din sud-vestul Rusiei, a spus că o dronă a căzut asupra unei zone industriale. El a afirmat pe Telegram că nu au existat răniți, dar locuitorii din apropiere au fost evacuați ca măsură de precauție. Artamonov nu a precizat dacă au existat pagube și ce obiectiv a fost vizat.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini neconfirmate cu urmările atacurilor cu drone:

Joe Biden: Vom începe să trimitem armament Ucrainei săptămâna aceasta

08:46 Preotul ortodox rus care a oficiat slujba de înmormântare a regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi în luna martie a fost suspendat din funcțiile clericale pentru trei ani, a anunțat Eparhia Moscovei a Bisericii Ortodoxe Ruse.

Într-un comunicat publicat marți pe site-ul său, eparhia nu a precizat care a fost motivul pedepsei, care îi interzice preotului, Dmitri Safronov, să dea binecuvântări, să poarte roba și să poarte crucea preoțească a bisericii până în 2027.

De asemenea, Safronov ar urma să fie mutat la o altă biserică din Moscova pentru a îndeplini atribuțiile de cititor de psalmi. „La sfârșitul perioadei de penitență, pe baza reacțiilor de la locul de supunere, se va lua o decizie cu privire la posibilitatea ca el să mai slujească în continuare ca preot”, a precizat eparhia în comunicat. (Reuters)

08:00 Biden: Vom începe să trimitem armament Ucrainei săptămâna aceasta. Președintele american Joe Biden a declarat marți că Statele Unite vor „începe să trimită armament și echipamente Ucrainei în această săptămână”, după ce Congresul a adoptat mult așteptatul pachet de ajutor pentru Kiev, transmite AFP.

„Voi promulga acest proiect de lege și mă voi adresa poporului american de îndată ce va ajunge mâine (miercuri) pe biroul meu”, a spus el într-un comunicat al Casei Albe.

Zaharova vorbește de „posibile incidente militare” la granița cu Finlanda

07:39 Exercițiile NATO care vor începe pe 26 aprilie în Finlanda și în imediata apropiere a frontierei ruso-finlandeze au un caracter provocator, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit unui material publicat miercuri de agenția de presă de stat RIA.

„Exercițiile militare NATO în apropierea granițelor rusești sunt de natură provocatoare. Sarcina lor este de a exercita presiune militară asupra Federației Ruse printr-o demonstrație de forță", a declarat Zaharova.

„Exercițiile ... cresc riscurile unor posibile incidente militare”, a adăugat ea.

06:43Brittney Griner spune că s-a gândit la sinucidere în timp ce era închisă în Rusia. Vedeta americană de baschet a dezvăluit marți că s-a gândit să se sinucidă în timpul celor nouă luni petrecute în închisoare în Rusia în 2022, potrivit ABC.

00:07 Alți doi tineri ucraineni au trecut granița prin Munții Maramureșului: Erau extenuaţi şi, din spusele lor, în hipotermie - Salvamont. Doi tineri ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost coborâți de un localnic din comuna Poienile de sub Munte, a informat, marţi seara, directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Maramureş, Dan Benga.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------