Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a anunțat că a trimis-o în judecată pe bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, cea care i-a cerut, în mai multe rânduri, sprijinul lui Vlad Putin împotriva autorităților legitime de la Chișinău. În acest dosar a fost trimisă în judecată și o secretară a Oficiului Central al fostului partid „Șor”, cele două fiind acuzate că au acceptat din partea unui grup criminal organizat finanțarea partidului oligarhului fugar Ilan Șor, banii provenind din Rusia, scrie Ziarul de Gardă.

Evghenia Gutul, bascana GagauzieiFoto: Emrah Yorulmaz / AFP / Profimedia

Urmărirea penală a fost începută în ianuarie 2022, în urma sesizărilor Inspectoratului Național de Investigații și Comisiei Electorale Centrale.

Conform Procuraturii Anticorupție de la Chișinău, în perioada 2019-2022, activând ca secretară în cadrul Departamentului de Monitorizare, Planificare şi Control al fostului Partid Politic „Şor” (declarat neconstituţional), Evghenia Guțul „a fost activ implicată în activitate de introducere sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în Republica Moldova, parvenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă, prin efectuarea curselor aeriene și terestre (tur-retur timp de 24 ore)”. Ulterior, banii erau folosiți în activitatea partidului lui Ilan Șor.

De asemenea, procurorii spun că în perioada octombrie 2022-noiembrie 2022 Evghenia Guțul, în calitate de complice, a coordonat activitatea unor oficii teritoriale a fostului partid „Șor” din raioanele Republicii Moldova, fiind responsabilă de „verificarea, confirmarea listelor şi remunerarea participanților la protestele organizate de Partidul Politic „Şor” în faţa instituțiilor publice din Chişinău (Parlament, Guvern, Președinție, Procuratura Generală etc.), astfel acceptând cu bună știință finanțarea partidului politic din partea unui grup criminal organizat în sumă totală de 42.498.532,40 lei”.

Evghenia Guțul a respins acuzațiile, notează Ziarul de Gardă. Dosarul, care are 68 de volume, a fost trimis Judecătoriei Chișinău.

Peste 150 de percheziții au avut loc în Republica Moldova în noaptea de luni spre marți, majoritatea la aeroportul din Chișinău unde existau informații că sosesc mai multe persoane care au participat la Moscova la crearea alianței Pobeda („Victoria”), formată din partidele pro-ruse din Republica Moldova, au anunţat marţi şeful Inspectoratului General al Poliţiei şi procurorul-şef de la Crimă Organizată, citați de publicația moldovenească NewsMaker și news.ro.

Alianța pro-rusă este susţinută de oligarhul Ilan Şor, care a fugit în Israel pentru a scăpa de o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru devalizarea mai multor bănci din Moldova.

Crearea alianței partidelor pro-ruse

Oligarhul fugar Ilan Şor, care se ascunde de justiţia din Republica Moldova în Rusia şi Israel, a anunţat la 21 aprilie, la Moscova, crearea blocului politic „Victoria”. Şor a anunţat că formaţiunea va participa la alegerile prezidenţiale şi la referendumul din toamna acestui an privind apartenența Moldovei la UE. Evenimentul a fost organizat la Moscova, în prezenţa mai multor apropiaţi de-ai săi, precum deputata Marina Tauber şi başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul.

La întoarcerea în ţară, în seara zilei de 22 aprilie, mai mulţi participanţi la eveniment şi oameni care s-au întors din Moscova s-au plâns că le-au fost luate paşapoartele. Acţiunea a fost denunţată de Şor şi de liderii partidelor afiliate acestuia, cu care a creat blocul „Victoria”.

Bașcana Găgăuziei a făcut mai multe vizite în Rusia și s-a întâlnit cu Putin

Găgăuzia, o mică regiune autonomă din Republica Moldova, care numără puțin peste 100.000 de locuitori, a ajuns în atenția publică internațională după ce guvernatoarea acesteia, numită și „bașcană”, a făcut mai multe vizite la Moscova, unde s-a întâlnit și s-a pozat chiar cu Putin.

Cu ocazia vizitelor în Rusia, Evghenia Guțul a făcut și mai multe declarații care au produs rumoare, în contextul amenințărilor de securitate prin care trece Moldova și a războiului din țara vecină, Ucraina.

La prima întâlnire cu Putin, în 6 martie, guvernatoarea Găgăuziei a cerut ajutorul Rusiei împotriva autorităților de la Chișinău pe care le-a acuzat că „îi limitează bugetul, îi restrâng atribuțiile și provoacă instabilitate”.

Ulterior, la începutul lui aprilie, Guțul a fost din nou la Moscova, iar cu această ocazie a făcut și declarații pentru presa rusă. Ea a spus că în cazul unirii Republicii Moldova cu România, Găgăuzia își va autoproclama independența și nu a exclus varianta ca regiunea autonomă să ceară ajutorul trupelor ruse pentru a-și atinge obiectivul.

CITEȘTE ȘI:Ce se știe despre bașcana Găgăuziei, care se întâlnește cu Putin și face declarații în presa rusă contra României