Peste 150 de percheziții au avut loc în Republica Moldova în noaptea de luni spre marți, majoritatea la aeroportul din Chișinău unde existau informații că sosesc mai multe persoane care au participat la Moscova la crearea alianței Pobeda („Victoria”), formată din partidele pro-ruse din Republica Moldova, au anunţat marţi şeful Inspectoratului General al Poliţiei şi procurorul-şef de la Crimă Organizată, citați de publicația moldovenească NewsMaker și news.ro.

Ilan Șor în timpul campaniei electorale din 2019Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Alianța pro-rusă este susţinută de oligarhul Ilan Şor, care a fugit în Israel pentru a scăpa de o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru devalizarea mai multor bănci din Moldova.

Autorităţile moldovene au avut informaţii că oamenii lui Şor urmau să aducă sume de bani destinate finanţării partidelor politice din Moldova, în interesul „grupului criminal organizat Şor”, a anunţat marţi şeful Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), Viorel Cernăuţeanu. După efectuarea percheziţiilor, suma totală găsită depăşeşte 20 de milioane de lei moloveneşti (un milion de euro).

Peste un milion de euro, confiscat la Aeroportul Chișinău

Marea majoritate a percheziţiilor, 135 din 150, au avut loc la Aeroportul din Chişinău. În urma acestor acţiuni, au fost ridicate sume impresionante de bani, în valută. Este vorba de: 62 de mii de ruble ruseşti, peste 3.000 de euro şi peste 1,11 milioane dolari. Totodată, au fost ridicate 128 de telefoane mobile, a detaliat procurorul-şef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Victor Furtună.

„Sunt sume considerabile. În total, se depăşeşte 20,40 milioane lei (peste un milion de euro)”, a precizat şeful IGP, Viorel Cernăuţeanu. Acesta a explicat că banii erau ascunși prin diferite mijloace, inclusiv în încăperi din incinta Aeroportului Chişinău sau în mijloacele de transport, în drum spre casă.

„Banii au fost aduşi cash, prin curieri, persoane care în viziunea lor, dacă vin singure nu au asupra lor suma 10.000 de dolari, pe care trebuie să îi declare, conform legii. Aceşti oameni îndeplineau doar rolul de cărăuş. Aveau bani cash în dolari, euro în portofel, dar nu depăşeau suma de 9 mii euro. (…) O parte din persoanele vizate care au avut rolul de cărăuş au comunicat şi conlucrat cu organele de drept”, a precizat Cernăuţeanu.

La rândul său, procurorul Victor Furtună a precizat că urmărirea penală este în curs de desfăşurare. Potrivit lui, în urma percheziţiilor, nicio persoană nu a fost reţinută.

Crearea alianței partidelor pro-ruse

Oligarhul fugar Ilan Şor, care se ascunde de justiţia din Republica Moldova în Rusia şi Israel, a anunţat la 21 aprilie, la Moscova, crearea blocului politic „Victoria”. Şor a anunţat că formaţiunea va participa la alegerile prezidenţiale şi la referendumul din toamna acestui an privind apartenența Moldovei la UE. Evenimentul a fost organizat la Moscova, în prezenţa mai multor apropiaţi de-ai săi, precum deputata Marina Tauber şi başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul.

La întoarcerea în ţară, în seara zilei de 22 aprilie, mai mulţi participanţi la eveniment şi oameni care s-au întors din Moscova s-au plâns că le-au fost luate paşapoartele. Acţiunea a fost denunţată de Şor şi de liderii partidelor afiliate acestuia, cu care a creat blocul „Victoria”.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au declarat pentru NewsMaker că pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor „moment în care aceştia au manifestat opoziţie şi au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare”. Prin urmare, potrivit instituţiei, s-a luat măsura îndepărtării acestora în scopul păstrării ordinii publice în zona de control bagaje a Aeroportului.

Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunţat, pe de altă parte, că investighează blocul politic „Victoria”, inclusiv sub aspectul trădării de patrie. Blocul electoral a fost format în weekend la Moscova din mai multe formaţiuni politice devenite active sau lansate în Republica Moldova după scoaterea în afara legii a fostului partid ŞOR al oligarhului fugar Ilan Şor.

„Din punctul nostru de vedere, această acţiune cu siguranţă are tendinţe de atentat la siguranţa statului şi este o altă manifestare a grupului criminal Şor. Vreau să vă asigur că atât Procuratura, cât şi organul de urmărire penală şi organele de securitate ale statului au în vizor toate acţiunile care se întâmplă în raport cu participarea politicienilor noştri la Moscova şi la timpul potrivit fiecare acţiune va fi calificată”, a declarat procurorul general interimar al Republicii Moldova, Ion Munteanu, într-o emisiune de la ProTV Chişinău.

La rândul său, şeful IGP Viorel Cernăuţeanu a declarat la Radio Moldova că, prin crearea acestui bloc, Moscova ar urmări, în continuare, destabilizarea situaţiei în Moldova. „Cu siguranţă, scopurile nu sunt cele nobile în raport cu Republica Moldova din partea grupării criminale”, a spus Cernăuţeanu. El susţine că pericolele de destabilizare a ţării din partea „grupării criminale Şor” vin dinspre mai multe regiuni ale ţării, între acestea – UTA Găgăuzia, regiunea transnistreană, nordul, dar şi centrul ţării.

Întrebat dacă este adevărat că Şor ar pregăti o lovitură de stat în Moldova, Viorel Cernăuţeanu a declarat: „Această intenţie nu este nouă şi nu este în prima fază acum. Am mai avut-o şi anterior. Bineînţeles, nu s-a exclus din lista scopurilor urmărite de Moscova sau unii criminali dirijaţi de la Moscova, dar cu siguranţă nu vom admite să se întâmple”.