Reprezentanții unor partide de opoziție din Moldova au convenit să creeze Blocul Pobeda, creat în jurul unui nucleu provenit din Partidul Șor, al omului de afaceri pro-rus Ilan Șor. Blocul Pobeda (Victorie) urmează să aibă candidați la următoarele alegeri, informează agenția rusă de stat TASS.

Ilan Șor în timpul campaniei electorale din 2019Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

„Astăzi, aici, în această sală, anunțăm crearea Blocului Pobeda”, a spus Ilan Șor, în cadrul reuniunii.

Printre cei prezenți s-a aflat și bașkanul regiunii autonome Găgăuzia, Evghenia Guțul și deputatul Marina Tauber.

În alianță au intrat, Partidul „Renaștere” (înființat în 2012 în urma unei scindări în Partidul Comuniștilor), Partidul Șansă (în care s-au înscris mulți membri din Partidul Șor, după ce Curtea Constituțională din Moldova a scos formațiunea omului de afaceri în afara legii, în iunie 2023), precum și Forța de Salvare și Alternativă a Moldovei (care la alegerile locale din toamna anului trecut și-a adjudecat primăria din Orhei).

Ilan Șor este un oligarh moldovean de origine israeliană care a fost primar la Orhei în 2015-2019, iar apoi deputat în Parlamentul Moldovei. Pentru implicarea sa în devalizarea a trei bănci, scandal cunoscut în Moldova drept „furtul miliardului” de dolari, Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în aprilie 2023, însă Șor a fugit din țară încă din 2019.

Partidul Șor a fost declarat neconstituțional în iunie 2023, iar ca o clonă a sa a apărut Partidul Șansă, însă în martie 2024 Curtea Constituțională a ridicat interdicția pentru foștii lideri ai Șor de a mai candida în alegeri.