Agenția ucraineană anticorupție l-a informat pe ministrul agriculturii Mikola Solski că este suspect într-o anchetă privind achiziția ilegală de terenuri deținute de stat în valoare de aproximativ 7 milioane de dolari, a anunțat marți presa de la Kiev, citată de Reuters.

Mikola Solski, ministru ucrainean al AgriculturiiFoto: John Minchillo / AP / Profimedia

Biroul Național Anticorupție din Ucraina a anunțat că a descoperit o schemă condusă de un actual ministru pentru achiziția ilegală de terenuri deținute de stat în valoare de 291 milioane de grivne (7,35 milioane de dolari).

Comunicatul oficial nu l-a numit pe Solski, dar a precizat că suspectul este fostul președinte al comisiei parlamentare pentru agricultură, funcție pe care Solski a deținut-o înainte de a deveni ministru al agriculturii, în martie 2022.

Comunicatul procurorilor a precizat că schema a implicat, de asemenea, o încercare suplimentară de a achiziționa terenuri în valoare de alte 190 de milioane de grivne.

Ministrul a fost informat cu privire la calitatea sa de suspect, scrie publicația ucraineană Pravda, care mai precizează că, potrivit informațiilor, faptele ar fi fost comise înainte ca Solski să devină ministru.

Dacă acuzațiile se confirmă, Solski ar fi primul ministru din guvernul condus de președintele Volodimir Zelenski care este numit suspect într-un caz de corupție.

Relatările vin pe fondul speculațiilor tot mai intense cu privire la o iminentă remaniere guvernamentală.

Solski este un om important în executivul de la Kiev, el supervizând industria cerealelor, puternic afectată în timpul războiului cu Rusia.