Rusia a lansat marți dimineața un atac cu drone asupra mai multor orașe ucrainene. Administrația Biden pregătește un pachet de ajutor militar mai mare decât de obicei pentru Kiev și va include vehicule blindate, pe lângă artileria și apărarea antiaeriană necesare urgent, potrivit unor oficiali americani citați de Politico. De altfel, Joe Biden a promis luni președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că îi va trimite „rapid” ajutorul militar „însemnat”, odată ce Congresul american va adopta definitiv noul pachet de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Pe front, forțele rusești avansează spre orașul Ceasiv Iar din estul Ucrainei, susține Moscova.

Apărarea antiaeriană ucraineană în timpul unui atac rusesc asupra KievuluiFoto: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia

07:39Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

Sinteza zilei:

  • Rusia a atacat Kievul și Odesa cu drone
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni noapte că pachetul de ajutor militar care urmează să primească aprobarea finală în SUA include rachete ATACMS (Army Tactical Missile Systems) cu rază mai lungă de acțiune
  • Timur Ivanov, viceministrul rus al Apărării, a fost arestat pentru presupuse fapte de corupție. El este cel care a supravegheat reconstrucția Mariupolului ocupatStatele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, în timp ce Senatul este pe cale de a aproba definitiv pachetul masiv de asistență, relatează Reuters
  • Danemarca va aloca Kievului aproximativ 420 de milioane de euro, în timp ce Rishi Sunak, prim-ministrul Regatului Unit, a anunțat că noul pachet de ajutor al Regatului Unit pentru Ucraina va include milioane de obuze, sute de vehicule și rachete Storm Shadow
  • Trupele ruse vor lovi în părți neașteptate ale frontului atunci când își vor desfășura ofensiva de vară în Ucraina și ar putea încerca să avanseze spre orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei, a declarat marți comandantul Gărzii Naționale a Ucrainei
  • Ramzan Kadîrov a postat imagini video cu el ridicând greutăți la sală într-o tentativă de a infirma informațiile publicate de Novaia Gazeta că liderul cecen suferă de o afecțiune pancreatică ce nu poate fi vindecată.
  • Ucraina a suspendat până la noi ordine serviciile consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării şi care trăiesc în străinătate cu excepţia celor necesare pentru revenirea în Ucraina

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 790 - LIVE pe HotNews.ro:

23:55În peste 340 de cereri de cetățenie bulgară depuse de ruși au fost descoperite documente false

Comisia pentru activitatea lui Gleb Mishin, menționat drept principal participant într-o schemă de distribuire ilegală a cetățeniei bulgare, a ajuns la concluzia că în ceea ce privește activitatea instituțiilor implicate în procesul de acordare a cetățeniei bulgare, „mâna stângă nu știe ce face mâna dreaptă”. Din datele solicitate și furnizate de autorități, deputații au aflat că există 343 de dosare ale unor solicitanți din Federația Rusă pentru dobândirea cetățeniei bulgare, asupra cărora s-a stabilit ulterior că s-au de folosit documente false, a spus Atanasov, fără a indica însă instituția care a permis acest lucru, potrivit Dnevnik.

Viceministrul rus al Apărării, Timur Ivanov, care s-a ocupat de reconstrucția Mariupolului ocupat, arestat pentru corupție

22:41 Timur Ivanov, viceministrul rus al Apărării, a fost arestat pentru presupusă corupție, a anunțat marți Comitetul de Investigații al Rusiei, relatează AFP. Preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat cu privire la arestarea acestui militar de rang înalt, o decizie rară în contextul ofensivei ruse în Ucraina, scrie presa rusă de stat.

22:09Danemarca va aloca Kievului aproximativ 420 de milioane de euro ca parte a unui memorandum privind cooperarea pe termen lung semnat pe 23 aprilie, a informat Ministerul Economiei al Ucrainei, relatează Kyiv Independent.

Aproximativ 40 de milioane de euro vor fi alocate pentru sprijinirea sectorului privat implicat în reconstrucția Ucrainei și alte 380 de milioane de euro vor sprijini infrastructura critică care utilizează energie regenerabilă.

20:33Rishi Sunak, prim-ministrul Regatului Unit, a anunțat că noul pachet de ajutor al Regatului Unit pentru Ucraina va include milioane de obuze, sute de vehicule și rachete Storm Shadow, relatează presa ucraineană.

Regatul Unit va trimite ceea ce a descris ca fiind cel mai mare pachet unic de echipamente, inclusiv 60 de bărci, peste 400 de vehicule, inclusiv 160 de vehicule „Husky”, 162 de blindate și 78 de vehicule pentru toate tipurile de teren, peste 1.600 de rachete și aproape patru milioane de cartușe de muniție pentru arme de calibru mic.

„Astăzi mergem mai departe: vom trimite Ucrainei încă 500 de milioane de lire sterline, suma totală a sprijinului din acest an ajungând la 3 miliarde de lire sterline, și le vom oferi cel mai mare pachet de echipament militar al Regatului Unit", a declarat Sunak la un briefing comun cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

19:45Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul care provine din proiectul de lege care urmează să fie aprobat definitiv marți în Senatul american, au declarat marți doi oficiali americani pentru Reuters.

Pachetul de ajutor include vehicule, muniție pentru sistemul de apărare antiaeriană Stinger, muniție suplimentară pentru sisteme HIMARS, muniție de artilerie de 155 de milimetri, muniție antitanc TOW și Javelin și, precum și alte arme care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă, au spus oficialii, vorbind sub condiția anonimatului.

18:14Trupele ruse vor lovi în părți neașteptate ale frontului atunci când își vor desfășura ofensiva de vară în Ucraina și ar putea încerca să avanseze spre orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei, a declarat marți comandantul Gărzii Naționale a Ucrainei, relatează Reuters.

Al doilea oraș ca mărime al Ucrainei a fost lovit de rachete și drone în ultimele săptămâni, dar forțele Kievului vor fi pregătite să zădărnicească orice atac, a spus Oleksandr Pivnenko.

"Ne pregătim. Da, inamicul ne va oferi surprize neplăcute. Va opera în zone în care nu ne așteptăm. Dar nu își va atinge scopul", a declarat el pentru presa ucraineană Liga.net.

17:00​Ramzan Kadîrov a postat imagini video cu el ridicând greutăți la sală într-o tentativă de a infirma informațiile publicate de Novaia Gazeta că liderul cecen suferă de o afecțiune pancreatică ce nu poate fi vindecată.

16:36 Letonia va elimina posibilitatea de a studia limba rusă ca a doua limbă străină în școli, o nouă măsură menită să reducă influența Moscovei în țara baltică.

Senatul american așteptat să aprobe definitiv pachetul de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina

14:09 Cancelarul Olaf Scholz i-a transmis președintelui Vladimir Putin că nu este în măsură să îl citeze pe filosoful german Immanuel Kant întrucât denaturează scrierile saleavând în vedere comentariile pe care le-a făcut recent despre războiul din Ucraina.

14:04Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni noapte că pachetul de ajutor militar care urmează să primească aprobarea finală în SUA include rachete ATACMS (Army Tactical Missile Systems) cu rază mai lungă de acțiune, pe care Kievul le-a cerut de mult timp, scriu Reuters, BBC și presa de ucraineană.

13:46Ucraina a suspendat până la noi ordine serviciile consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării şi care trăiesc în străinătate cu excepţia celor necesare pentru revenirea în Ucraina, a informat marţi o linie de asistenţă telefonică a guvernului, în ceea ce pare a fi o măsură pentru stimularea recrutărilor, relatează Reuters.

13:00Participarea regizorului român Ciprin Mega, un preot al BOR, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova pentru a-și prezenta ultimul film, este criticată în termeni duri de teologul Paul Palencsar, dar și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Rusia a atacat Kievul și Odesa cu drone

12:30Ambasada Rusiei la Ankara le recomandă cetățenilor ruși să depună reclamații în instanță împotriva Turkish Airlines, acuzând compania aeriană că refuză să permită îmbarcarea la Istanbul în zborurile de tranzit către America Latină.

11:54Cinci persoane au murit și alte 12 au fost rănite în ultma zi în urma atacurile rusești din cinci regiuni ucrainene, potrivit The Kyiv Independent.

În estul regiunii ucrainene Donețk, un civil a fost ucis în satul Novooleksandrivka și un altul în Krasnohorivka, a declarat pe Facebook guvernatorul regiunii, Vadym Filashkin.

O altă persoană a fost rănită în orașul Selydove, la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de Donețk, ocupat de Rusia, potrivit lui Filashkin.

Trupele ruse ar fi lansat în total 15 atacuri împotriva așezărilor din regiunea Donețk, distrugând sau avariind aproape 40 de case, trei clădiri de apartamente, clădiri administrative și industriale și două clădiri nerezidențiale.

Rusia a lovit orașul Herson și alte 16 așezări din regiune în cursul nopții și pe 22 aprilie, ucigând două persoane și rănind alte șase, potrivit guvernatorului regiunii Herson, Oleksandr Prokudin.

Loviturile împotriva regiunii Herson ar fi avariat opt clădiri de apartamente, 26 de case, o unitate de învățământ, o grădiniță, o instituție culturală, o instalație de infrastructură critică și o conductă de gaz.

10:35 Agenția ucraineană anticorupție l-a informat pe ministrul agriculturii Mikola Solski că este suspect într-o anchetă privind achiziția ilegală de terenuri deținute de stat în valoare de aproximativ 7 milioane de dolari, a anunțat marți presa de la Kiev, citată de Reuters.

09:05Rusia a pierdut 461.060 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, potrivit Statul Major General al forțelor armate ucrainene, relatează The Kyiv Independent.

800 de militari ruși au murit în ultimele 24 de ore, conform armatei ucrainene.

07:55 Rusia a lansat un atac cu drone asupra Ucrainei care a rănit șapte persoane în portul Odesa de la Marea Neagră, dintre care doi copii, și a vizat și capitala Kiev, au anunțat marți dimineață oficiali militari ucraineni, citați de Reuters.

Mai multe clădiri rezidențiale din oraș au fost avariate și au luat foc, a declarat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, pe aplicația Telegram. Cel puțin 14 apartamente au fost avariate, a adăugat administrația orașului.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat un total de 16 drone de atac care au vizat Ucraina și două rachete balistice Iskander cu rază scurtă de acțiune.

Sistemele de apărare antiaeriană au distrus 15 dintre drone deasupra regiunilor Odesa, Kiev, Nikolaev și Cerkasî, au precizat Forța Aeriane ucrainene pe Telegram. Nu se știe ce s-a întâmplat cu cele două rachete.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Administrația Biden pregătește un pachet de ajutor militar mai mare decât de obicei pentru Ucraina și va include vehicule blindate, pe lângă artileria și apărarea antiaeriană necesare urgent, spun oficiali americani citați de Politico. De altfel, Joe Biden a promis luni președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că îi va trimite „rapid” ajutorul militar „însemnat”, odată ce Congresul american va adopta definitiv noul pachet de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev
  • VIDEO Ucraina și Statele Unite „au început să lucreze la un acord de securitate”, spune Zelenski
  • Noile arme și muniții americane așteptate să sosească în Ucraina după votul din Congresul SUA vor încetini avansul rusesc pe front, dar nu îl vor opri, spun oficialii și analiștii citați de Reuters și Financial Times. Un lucru cert este că întârzierea ajutorului a fost costisitoare pentru Kiev. În același timp, şeful informaţiilor militare ucrainene Kirilo Budanov, avertizează că trupele ucrainene riscă să ajungă într-o situație dificilă „în viitorul apropiat” pe front
  • Un atac aerian rusesc asupra celui de-al doilea cel mai mare oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, a lovit infrastructura TV, distrugând un turn de televiziune
  • Aproximativ 20.000 - 25.000 de soldați ruși încearcă să atace Ceasiv Iar și așezările de la periferia orașului
  • VIDEO Prezentatoarea TV rusă Olga Skabeeva, supranumită „păpușa de fier” a președintelui Vladimir Putin, le-a explicat studenților ruși cum funcționează propaganda Moscovei în „epoca post-adevărului”.
  • Forțele ruse au preluat controlul asupra satului Novomykhailivka, la 40 de kilometri sud-vest de orașul ucrainean Donețk, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării
  • Polonia anunță că este gata să găzduiască arme nucleare
  • Rusia a declarat duminică că forțele sale au avansat spre orașul Ceasiv Iar din estul Ucrainei și au preluat controlul asupra așezării Bohdanivka

---------------

Cele mai importante informații de luni privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro