Ambasada Rusiei la Ankara le recomandă cetățenilor ruși să depună reclamații în instanță împotriva Turkish Airlines, acuzând compania aeriană că refuză să permită îmbarcarea la Istanbul în zborurile de tranzit către America Latină, relatează TASS.

Imbarcare intr-un avion al Turkish AirlinesFoto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Ambasada Rusiei în Republica Turcia și alte oficii consulare ruse din străinătate sunt forțate să noteze că Turkish Airlines, în special reprezentanța sa din Istanbul, în ciuda solicitărilor noastre repetate, continuă practica de a refuza îmbarcarea în zboruri a pasagerilor ruși care călătoresc în tranzit prin Istanbul către țările din America Latină (Argentina, Brazilia, Mexic, Panama și o serie de altele)”, notează Ambasada Rusiei din Turcia într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Reprezentanța diplomatică rusă acuză totodată că angajații companiei aeriene „fie nu oferă nicio explicație clară a motivelor refuzului, fie se referă la regulile de intrare stabilite de aceste state”.

În cazul refuzului de îmbarcare într-un zbor, ambasada recomandă „depunerea unei reclamații la locul de reședință al solicitantului împotriva companiei aeriene cu o cerere de despăgubire pentru prejudiciul material și moral cauzat de acțiunile transportatorului aerian”.

Aceasta explică de asemenea că recomandă depunerea unei plângeri la locul de reședință al reclamanților deoarece o astfel de plângere „într-o instanță turcă împotriva transportatorului aerian național aparent nu are perspective” de reușită.

Ambasada rusă le recomandă oamenilor să documenteze refuzul la îmbarcare

Misiunea diplomatică recomandă de asemenea contactarea imediată a Consulatului General al Rusiei la Istanbul și „trimiterea unei cereri scrise companiei aeriene pentru a obține dovezi scrise ale refuzului de a fi îmbarcat, indicând motivele acestuia, dacă este posibil”.

Ambasada le mai transmite cetățenilor ruși să documenteze, „inclusiv video și fotografie”, refuzul din partea companiei aeriene și, dacă este posibil, să înregistreze conversațiile relevante cu angajații Turkish Airlines.

Ziarul turcesc Hurriyet nota luna trecută că Turkish Airlines a anunțat înăsprirea controalelor pentru pasagerii care călătoresc către Venezuela, Mexic, Columbia, Cuba și Brazilia, la solicitarea autorităților din țările respective.

Într-un comunicat publicat pe 15 martie Turkish Airlines a confirmat că a refuzat îmbarcarea mai multor pasageri ruși către aceste țări. Hurriyet citează surse care afirmă că înăsprirea controalelor face parte din eforturile de a combate imigrația ilegală în SUA.

Turkish Airlines a amintit la momentul respectiv care sunt condițiile de intrare în fiecare țară și că este obligată să verifice respectarea acestora.