Cancelarul Olaf Scholz i-a transmis președintelui Vladimir Putin că nu este în măsură să îl citeze pe filosoful german Immanuel Kant întrucât denaturează scrierile sale, relatează marți mai multe ziare din Germania, inclusiv Die Zeit.

Olaf Scholz la o intalnire cu Putin din 2019, cand actualul cancelar german era ministrul finantelor in guvernul Angelei MerkelFoto: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images

Scholz a făcut comentariile în cadrul unei ceremonii organizate la Berlin pentru a marca 300 de ani de la nașterea filosofului, una dintre marile figuri ale Iluminismului european.

Cancelarul german a subliniat că războiul de agresiune al lui Putin „contravine tuturor declarațiilor fundamentale” ale lui Kant și că atacurile rusești și devastarea produsă de acestea în Ucraina arată o dorință de distrugere pe care foarte puțini dintre noi ar fi crezut-o posibilă în Europa secolului XXI.

Scholz a spus de asemenea că „este cu atât mai absurd” când președintele rus, dintre toți oamenii, se referă la Kant și încearcă să-l însușească cu „aproape orice preț”. Scholz a citat mai multe dintre declarațiile lui Putin în discursul său.

În 2005, liderul de la Kremlin a spus: „Kant a fost un oponent categoric al soluționării disputelor interstatale prin război. Și încercăm să aderăm la acea parte a învățăturii lui. (...) Cred că viziunea pe care Kant a prezentat-o ​​ar trebui și poate fi realizată de generația noastră”.

Putin a sugerat că Immanuel Kant ar fi susținut invazia Rusiei în Ucraina

La începutul acestui an Putin a reinterpretat afirmațiile filosofului german, afirmând despre acesta că:

„Este un gânditor fundamental. Iar chemarea lui de a-ți folosi propria minte este extrem de oportună. Pentru Rusia, acest lucru înseamnă practic că suntem ghidați de interesele noastre naționale.”

Olaf Scholz a subliniat că aceste afirmații ale lui Putin sunt „absurde”, deoarece filosoful a vorbit în mod expres împotriva amestecului statelor în treburile altor țări.

„Cei care sunt atacați au voie să se apere”, a subliniat Olaf Scholz. „Pentru Kant este clar: oricine este atacat se poate apăra”, a adăugat cancelarul, referindu-se la textul „Spre pacea eternă”.

„Și nu ar trebui să fie forțat să accepte un tratat de pace pe care agresorul îl încheie cu rea-voință pentru a relua războiul cu prima oportunitate favorabilă”, a mai adăugat Olaf Scholz, subliniind că „adevărata pace” merge întotdeauna mai departe decât o simplă încetare a focului și amânare a ostilităților.

De-a lungul anilor Vladimir Putin și-a exprimat admirația față de Kant de mai multe ori, numindu-l pe acesta inclusiv filosoful său favorit. În 2005, în timpul celui de-al doilea său mandat de președinte, el a participat alături de fostul cancelar Gerhard Schroder la ceremonia de redenumire a Universității din Kaliningrad în Universitatea Immanuel Kant.

Kant s-a născut în 1724 la Konigsberg, actualul oraș Kaliningrad din exclava rusească cu același nume aflată între Polonia și Lituania.

Urmărește ultimele evoluții din a 790-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.