Republica Moldova a încălcat dreptul la asociere şi libertatea de exprimare în încercarea de a contracara influenţa rusă, a apreciat Amnesty International în raportul său anual privind situaţia drepturilor omului în lume, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Premierul moldovean Dorin Recean (prim-plan), alaturi de presedintele Maia Sandu si ministrul de externe Mihai PopsoiFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Amnesty amintește în acest sens de faptul că autoritățile de la Chișinău au interzis partidul pro-rus Şor și că guvernul a împiedicat membrii partidului „Şansă”, fondat după dizolvarea Şor, să participe la alegerile locale din noiembrie anul trecut.

De menţionat că oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat definitiv în 2023 la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară, se ascunde de justiţia din Republica Moldova, aflându-se în prezent în Rusia, unde a ajuns din Israel. El a anunţat la 21 aprilie crearea blocul politic „Pobeda”, al cărui scop este să unească opoziţia prorusă împotriva guvernării proeuropene de la Chişinău.

Şor a anunţat că formaţiunea va participa la alegerile prezidenţiale şi referendumul din toamna acestui an din Republica Moldova.

Amnesty International mai scrie în raportul său că, în octombrie 2023, Serviciul de Securitate şi Informaţii a blocat peste 20 de platforme digitale, majoritatea cu sediul în Rusia, şi a suspendat difuzarea a şase canale de televiziune.

Serviciile de informaţii de la Chişinău au anunţat cu acel prilej că au ordonat „blocarea imediată” a 22 de pagini de internet care difuzau informaţii false, printre site-urile blocate aflându-se cele ale Russia Today (RT) şi ale mass-media de stat VGTRK.

Măsura s-a înscris în politica Chişinăului împotriva a ceea ce numeşte dezinformarea rusească şi războiul hibrid purtat de Rusia la adresa Republicii Moldova.

Amnesty International notează că rușilor le este interzis tot mai frecvent să intre în Rep. Moldova

În raportul său, Amnesty evidenţiază tensiunile cu Rusia, menţionează că 45 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi şi că cetăţenilor ruşi li se interzice din ce în ce mai frecvent intrarea în Republica Moldova.

De amintit că, potrivit guvernului de la Chişinău, cei 45 de diplomaţi ruşi şi alţi angajaţi ai ambasadei au fost expulzaţi din cauza „acţiunilor neprietenoase” ale acestora. În plus, o investigaţie realizată în acea perioadă de postul Jurnal TV şi publicaţia The Insider a dezvăluit că Ambasada Federaţiei Ruse de la Chişinău avea în dotare numeroase sisteme de antene capabile să capteze orice tip de semnal la distanţă.

Jurnaliştii celor două mass-media au identificat persoane care operau aceste sisteme de pe acoperişul ambasadei şi care ar fi avut legătură cu serviciile secrete ruseşti.

În fine, în raportul său, Amnesty International menţionează că, în iulie 2023, preşedintele Partidului Comuniştilor din regiunea transnistreană şi unul dintre opozanţii regimului de la Tiraspol, Oleg Horjan, a fost înjunghiat mortal în locuinţa sa după ce a fost eliberat din închisoare.

În 2018, Horjan a fost condamnat la 4 ani de închisoare de autorităţile separatiste de la Tiraspol, ulterior avocaţii acestuia adresându-se instanţelor naţionale ale Republicii Moldova care, în 2020, printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie, au constatat că opozantul transnistrean era deţinut ilegal şi că fusese condamnat de către instanţe neconstituţionale.