Președintele Partidului Comunist din Transnistria, Oleg Horjan, a fost omorât în noaptea de duminică spre luni, a anunțat liderul Congresului Civic, Mark Tkaciuk. Detaliile despre deces sunt contradictorii pentru moment.

Consiliul Suprem de la Tiraspol, TransnistriaFoto: Sergii Zarev / Panthermedia / Profimedia

Deocamdată, nici Tkaciuk, nici așa-zisele autorități de la Tiraspol nu au anunțat alte detalii despre acest caz.

Moartea opozantului a fost confirmată și de liderul comuniștilor din Federația Rusă, Ghenadi Ziuganov.

„A fost ucis acasă. Cerem să înceapă imediat o anchetă”, a spus Ziuganov, citat de Europa Liberă Moldova.

Un coleg de partid al lui Horjan a precizat pentru Europa Liberă Moldova că Horjan a fost înjunghiat de mai multe ori, fiind găsit fără suflare în casa lui dintr-o localitate de lângă Tiraspol.

Potrivit poliției din Republica Moldova, Oleg Horjan a fost împușcat în propria locuință, relatează Ziarul de Gardă.

„Informăm că cetățeanul Horjan Oleg (anterior deținut ilegal de așa numitele autorități de la Tiraspol) a fost depistat împușcat în propria locuință dintr-o localitate din apropierea Tiraspolului. Poliția Republicii Moldova s-a autosesizat și întreprinde toate măsurile de investigație corespunzătoare ce vizează infracțiunea de omor”, a declarat Diana Fetco, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova.

Oleg Horjan avea 47 de ani. În decembrie anul trecut, a ieșit din închisoare unde a stat timp de patru ani și jumătate pentru „insulta la adresa autorităților”.

Horjan a organizat un miting pașnic în centrul Tiraspolului, pe 6 iunie 2018, împotriva actualei pretinse puteri din Transnistria, potrivit Ziarul Național.

Potrivit pretinsei anchete care a dus la încarcerarea opozantului, Horjan ar fi smuls epoleții unui milițian și l-a lovit pe acesta în timpul protestului.