Vladimir Putin a semnat un decret care stabilește campania de recrutare de rutină din primăvară, chemând 150.000 de cetățeni la serviciul militar obligatoriu. Rusia a pierdut 442.170 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene. Duminică, forțele aeriene ruse au efectuat un atac masiv asupra infrastructurii energetice și a industriei de gaze din Ucraina. Ministerul rus al Apărării a precizat că a folosit „arme aeriene de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune” și drone.

Soldați ruși pe linia frontului din UcrainaFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

07:34Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Rusia încearcă să consolideze apărarea portului său Novorossiisk împotriva unor posibile atacuri ucrainene, precizează Ministerul britanic al Apărării în raportul său zilnic din 31 marti
  • Franța va trimite noi rachete sol-aer și vehicule blindate vechi în Ucraina, a anunțat duminică ministrul apărării, citat de Politico.
  • Forțele aeriene ruse au efectuat un atac masiv asupra infrastructurii energetice și a industriei de gaze din Ucraina, a anunțat duminică ministerul rus al Apărării
  • Ce salariu are premierul Ucrainei? Fiica și soția lui Denîs Șmîhal au venituri de opt ori mai mari
  • Forțele ruse au lansat o bombă aeriană cântărind 1.500 kg asupra Ucrainei, vizând o comunitate din regiunea Sumî, a anunțat Brigada 117-a separată a Forțelor Armate ucrainene, citată de Ukrainska Pravda.
  • Papa face apel la „un schimb general al tuturor prizonierilor între Rusia și Ucraina”

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 767 - LIVE pe HotNews.ro:

22:50 Două persoane au fost ucise de un atac rusesc asupra regiunii vestice Liov. Rachetele de croazieră rusești au lovit o clădirea administrativă dimineața, distrugând imobilul și provocând un incendiu, a scris guvernatorul Maxim Kozitski pe canalul său Telegram, citat de Kyiv Independent.

Un bărbat a fost inițial raportat ca fiind ucis în atac, iar un al doilea cadavru a fost recuperat seara, în timp ce salvatorii au continuat să curățe molozul provocat de prăbușirea clădirii.

20:10 O rachetă rusă a rănit cel puțin cinci persoane în regiunea Harkov pe 31 martie, au transmis autoritățile locale.

„După-amiază, inamicul a lansat un atac cu rachetă asupra unui sat din districtul Zmiiv al regiunii noastre”, a scris Serhii Melnyk, șeful garnizoanei militare din Harkov, pe canalul său Telegram. „Avem informații despre cinci victime”, a adăugat el.

Franța trimite un nou pachet cu sprijin militar

20:00 Franța va trimite noi rachete sol-aer și vehicule blindate vechi în Ucraina, a anunțat duminică ministrul apărării, citat de Politico.

Sébastien Lecornu a declarat pentru La Tribune Dimanche că președintele Emmanuel Macron i-a cerut să întocmească un „nou pachet de sprijin” pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva Rusiei.

Aceasta „va include în special echipamentul vechi de la armatele noastre, care este încă funcțional”, a spus el. „Pentru a menține o linie de front atât de lungă, armata ucraineană are nevoie, de exemplu, de vehiculele noastre blindate. Acestea sunt absolut esențiale pentru mobilitatea trupelor și fac parte din solicitările Ucrainei”.

Întrebat câte vehicule va furniza Franța, Lecornu a spus: „Vorbim în sute pentru 2024 și începutul lui 2025”.

18:35Ce salariu are premierul Ucrainei? Fiica și soția lui Denîs Șmîhal au venituri de opt ori mai mari

Premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal, a avut un venit din salariu de aproximativ 25.000 de dolari în 2023, în timp ce soția și fiica sa au câștigat un pic peste 200.000 de dolari, a relatat agenția de presă Ukrinform, care a consultat declarația sa de avere, potrivit The Kyiv Independent.

16:55Rusia încearcă să consolideze apărarea portului său Novorossiisk împotriva unor posibile atacuri ucrainene, precizează Ministerul britanic al Apărării în raportul său zilnic din 31 martie, relatează The Kyiv Independent.

„O analiză recentă a imaginilor a identificat patru barje poziționate la intrarea în instalația Flotei Mării Negre din portul maritim Novorossiisk. Acesta este un efort de a spori apărarea portului împotriva atacurilor din partea navelor de suprafață ucrainene fără cârmaci”, afirmă specialiștii britanici.

Rusia a folosit o bombă aeriană de 1,5 tone

16:45Forțele aeriene ruse au efectuat un atac masiv asupra infrastructurii energetice și a industriei de gaze din Ucraina, a anunțat duminică ministerul rus al Apărării, potrivit The Guardian.

Ministerul a precizat că a folosit „arme aeriene de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune” și drone, relatează Reuters.

„Ca urmare a acestei lovituri, funcționarea întreprinderilor din industria de apărare implicate în fabricarea și repararea armelor, echipamentelor și munițiilor a fost întreruptă. Toate obiectivele loviturii au fost atinse”, a declarat ministerul.

16:40 Forțele ruse au lansat o bombă aeriană cântărind 1.500 kg asupra Ucrainei, vizând o comunitate din regiunea Sumî, a anunțat Brigada 117-a separată a Forțelor Armate ucrainene, citată de Ukrainska Pravda.

Bomba a fost lansată asupra comunității Veliko Pisarevskaya.

„O astfel de muniție, în comparație cu altele, are o forță explozivă semnificativ mai mare”, precizează Forțele Armate ale Ucrainei.

15:17 Sistemele rusești de apărare aeriană au respins două atacuri ucrainene care vizau regiunile Belgorod și Iaroslavl, au afirmat autoritățile ruse, conform The Kyiv Independent.

Trei drone ucrainene au fost distruse duminică dimineața de sistemele rusești de apărare aeriană deasupra regiunii Iaroslavl, a afirmat Ministerul rus al Apărării.

De asemenea, ministerul a afirmat că 10 rachete care ar fi fost lansate de Ucraina au fost, de asemenea, doborâte deasupra regiunii Belgorod.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că o femeie a fost rănită în timpul atacului, iar 18 case și liniile de alimentare cu energie electrică și apă din regiune au fost avariate.

Rusia a pierdut peste 442.000 de soldați de la începutul războiului

14:00Rusia susține că a lovit infrastructura energetică și instalațiile de producție de gaze ale Ucrainei

Forțele aeriene ruse au efectuat un atac masiv asupra instalții ale infrastructurii energetice și ale industriei de gaze din Ucraina, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.

Ministerul a precizat că a folosit „arme aeriene de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune" și drone.

„Ca urmare a acestei lovituri, a fost perturbată funcționarea întreprinderilor din industria de apărare implicate în fabricarea și repararea armelor, echipamentelor și munițiilor. Toate obiectivele loviturii au fost atinse. Obiectivele desemnate au fost lovite", a declarat ministerul.

13:47Rusia a pierdut 442.170 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene.

Conform sursei citate, 650 de militari ruși au murit în ultima zi.

13:14Papa face apel la „un schimb general al tuturor prizonierilor între Rusia și Ucraina”

În timpul mesajului său de Paște de duminică de la Vatican, Papa Francisc a făcut apel la „un schimb general al tuturor prizonierilor între Rusia și Ucraina”, potrivit AFP.

„În timp ce fac apel la respectarea principiilor dreptului internațional, fac apel la un schimb general al tuturor prizonierilor între Rusia și Ucraina”, a spus Papa în fața a aproximativ 60.000 de credincioși.

13:02Primarul Parisului, mesaj categoric pentru ruși și belaruși: „Nu sunteți bineveniți la Jocurile Olimpice

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a afirmat că „sportivii ruşi şi belaruşi nu sunt bineveniţi” la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, într-o înregistrare video publicată sâmbătă, conform Le Figaro.

Elon Musk avertizează că Rusia „va câștiga cu siguranță mai mult teren decât are în prezent”

12:14Cel puţin un mort în regiunea ucraineană Liov, în urma unor atacuri ruseşti cu rachetă de croazieră

Cel puţin o persoană a fost ucisă într-un atac rus, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în regiunea ucraineană Liov (vest), anunţă duminică guvernatorul regional, care precizează că Rusia a vizat aceeaşi infrastructură ca în ultimele zile, iar armata ucraineană anunţă că a doborât nouă rachete şi nouă drone inamice, relatează AFP.

„În această noapte, inamicul a atacat cu rachete de croazieră aceeaşi infrastructură esenţială (...) care a fost viată precedent, la 24 şi 29 martie. O clădire administrativă a fost avariată”, a anunţat pe Telegram guvernatorul Maksîm Kozîţki.

El nu precizează ce tip de infrastructură a fost vizată în aceste atacuri ruseşti.

11:28 Putin semnează un decret de recrutare pentru 150.000 de oameni

Vladimir Putin a semnat un decret care stabilește campania de recrutare de rutină din primăvară, chemând 150.000 de cetățeni la serviciul militar obligatoriu, se arată într-un document postat pe site-ul Kremlinului și citat de Sky News.

Toți bărbații din Rusia sunt obligați să facă un serviciu militar de un an, sau o pregătire echivalentă în timpul studiilor superioare, de la vârsta de 18 ani. În iulie, camera inferioară a parlamentului rus a votat pentru a crește vârsta maximă la care bărbații pot fi înrolați la 30 de ani, de la 27 de ani.

10:46Elon Musk avertizează că Rusia „va câștiga cu siguranță mai mult teren decât are în prezent” / Sfaturi tactice pentru Ucraina

Elon Musk a comentat pe X situația războiului din Ucraina susținând că decizia Kievului de a lansa o contraofensivă a fost greșită și afirmă că Rusia va mai înregistra importante câștiguri teitoriale. Mai mult, șeful Tesla are și câteva sfaturi pentru comandanții ucraineni privind desfășurarea tactică de trupe.

Contraofensiva a fost „o tragică pierdere de vieți pentru Ucraina atacând o armată mai mare care avea apărare în adâncime, câmpuri minate și artilerie mai puternică”.

El a precizat că „recomandarea sa de acum un an a fost ca Ucraina să intre în tranșee și să aplice toate resursele pentru apărare”.

Franţa va livra Ucrainei „sute" de vehicule blindate vechi, dar „încă funcţionale" şi rachete Aster

09:58 „De ce fenomenul Putin a apărut din întâmplare” Un portret al liderului rus făcut de Konstantin Sonin în Moscow Times

A fost la conducerea țării fără întrerupere timp de 25 de ani, chiar și în timpul când Dmitri Medvedev a fost nominal șeful statului, făcându-l unul dintre cei mai longevivi lideri din istoria Rusiei. La fel ca toți acei lideri, mandatul său îndelungat include perioade de reformă, dezvoltare rapidă, stagnare și război.

Ceea ce face longevitatea politică a lui Putin tot mai perplexează este absența unor caracteristici distincte, personale sau politice, prin care să-i fi depășit pe concurenții săi pentru tronul rusesc, scrie Konstantin Sonin în Moscow Times.

Putin nu posedă nicio calitate care să-l deosebească de ceilalți politicieni ruși, în afara funcției pe care o deține. Este un vorbitor lipsit de inspirație, expresiile sale sunt formale, dacă nu chiar primitive. Este lent în a absorbi informații noi și are dificultăți în a-și aminti nume și numere. Îi este greu să înțeleagă starea de spirit a audienței sale și are un simț al umorului mediocru, chiar mârșav.

În contrast cu figuri precum Navalnîi, a cărui carismă a rezonat pe scară largă, ascensiunea lui Putin la putere a fost diferită. Inițial lipsit de notorietate, Putin a câștigat autoritatea, bazându-se în mare parte pe percepția de a fi un om obișnuit într-o perioadă marcată de crize, dominată de elite, rezonând cu viziunile și manierele majorității.

09:13Franţa va livra Ucrainei „sute" de vehicule blindate vechi, dar „încă funcţionale" şi rachete Aster, ca parte a unui nou pachet de ajutor pentru Kiev în războiul său împotriva Rusiei, potrivit ministrului Apărării, Sébastien Lecornu, potrivit cotidianului Le Parisien, citat de News.ro.

08:53Rusia a lansat 16 rachete și 11 drone asupra Ucrainei într-un atac aerian desfășurat în cursul nopții, au anunțat duminică dimineața forțele aeriene ucrainene, informează Reuters.

Într-o declarație pe Telegram, forțele aeriene au precizat că au reușit să doboare nouă drone și nouă rachete, însă nu au anunțat care au fost țintele acestora.

De mai bine de o săptămână, Rusia a intensificat semnificativ atacurile aeriene împotriva instalațiilor energetice ucrainene, provocând pagube importante și lăsând ucrainenii să se teamă de noi pene de curent, așa cum s-a întâmplat în prima iarnă a războiului.

Cea mai mare firmă privată de energie din Ucraina, DTEK, a declarat sâmbătă că cinci din cele șase centrale ale sale au fost avariate sau distruse, 80% din capacitatea de generare fiind pierdută, și că reparațiile ar putea dura până la 18 luni.

08:38 Armata rusă și-a retras aproape toate navele importante din porturile din peninsula Crimeea, în urma loviturilor ucrainene reușite asupra Flotei din Marea Neagră, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, transmite The Kyiv Independent.

În ultimele luni, Ucraina a revendicat lovituri asupra mai multor nave ruseşti, forțând marina să se să le redisloce în ape mai sigure.

În prezent, Rusia și-a retras toate navele importante, cu excepția portavionului de rachete Cyclone, a declarat Pletenchuk.

Potrivit lui, Cyclone „încă nu a lansat nicio rachetă".

Rusia a început să redistribuie Flota Mării Negre la Novorossiisk anul trecut, după o serie de lovituri ale Ucrainei, inclusiv un atac cu rachete asupra cartierului său general din Sevastopol la 22 septembrie.

Centrul de comunicații strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei (StratCom) a anunțat recent că, de la începutul lunii februarie 2024, 33% dintre navele de război ale Flotei Mării Negre au fost „dezactivate”, inclusiv 24 de nave și un submarin.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a continuat vineri cu schimbările în rândul oficialilor apropiaţi, demiţând doi adjuncţi din administraţia sa şi numind un fost înalt oficial din domeniul securităţii în funcţia de ambasador în Republica Moldova, informează Reuters.
  • Kremlinul susține că Putin suferă după atacul armat din Moscova. „Este puțin probabil ca cineva să înțeleagă prin ce trece el”
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a publicat declarația de avere pentru anul 2023, care arată că veniturile liderului de la Kiev au crescut anul trecut față de 2022, relatează The Kyiv Independent.
  • Autoritățile din Sankt Petersburg, orașul natal al președintelui Vladimir Putin, au expulzat în masă migranții, după atacului mortal sala de concerte Crocus City Mall din Moscov, potrivit grupului pentru drepturile omului Perviy Otdel, relatează presa independentă rusă.
  • Tadjikistanul spune că migranții fug din Rusia după atacul din sala de concerte
  • Rusia: 5.000 de copii au fost evacuați din Belgorod după atacurile de la Kiev
  • Aproape 10.000 de „dinții de dragon” , fortificații de mici dimensiuni din beton armat, au fost instalate în regiunea Kiev, ca parte a unui efort de fortificare a zonei, a declarat sâmbătă guvernatorul Ruslan Kravchenko, conform The Kyiv Independent.
  • În timpul atacurilor din regiunea Șumi, armata rusă a folosit pentru prima dată bomba de aviație ODAB-1500 împotriva Ucrainei.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis sâmbătă mai mulți consilieri, printre care unul cu care colabora de cinci ani și care ocupa o funcție de vârf în interiorul administrației sale, relatează Politico. Decizia se înscrie într-o serie de decizii luate în ultimele săptămâni la Kiev, care au dus la demiterea unor oficiali importanți, inclusiv șeful armatei ucrainene.

---------------

Cele mai importante informații de sâmbătă privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro