Cancelarul Olaf Scholz a confirmat oficial miercuri că Germania va trimite tancuri principale de luptă Leopard 2 Ucrainei, anunță Reuters.

Olaf Scholz cu un tanc Leopard in spateFoto: Sven Eckelkamp / Imago stock and people / Profimedia

„Această decizie urmează linia noastră binecunoscută de a ajuta Ucraina în cel mai bun mod în care putem. Acționăm îndeaproape într-o manieră coordonată la nivel internațional”, a afirmat Olaf Scholz într-un comunicat remis presei.

Acesta precizează că obiectivul este de a crea rapid două batalioane cu tancuri Leopard 2 în Ucraina și că Germania va furniza 14 tancuri de acest tip din depozitele sale militare.

Comunicatul mai afirmă că antrenarea militarilor ucraineni în vederea utilizării acestor vehicule de luptă va începe în curând în Germania și că Berlinul va pune la dispoziția trupelor Kievului și munițiile și celelalte elemente de logistică necesare pentru folosirea tancurilor Leopard 2.

Scholz a anunțat de asemenea că guvernul său va emite în curând permisele de care au nevoie țările partenere pentru a putea transfera tancurile Leopard 2 din dotarea propriilor forțe armate Ucrainei.

Polonia a devenit prima țară membră a NATO care și-a exprimat intenția de a furniza tancuri Kievului, făcând un anunț privind trimiterea unei companii de 14 tancuri Leopard de fabricație germană în data de 11 ianuarie.

Saga transferării tancurilor Leopard Ucrainei

Însă guvernul de la Varșovia avea nevoie de aprobarea Germaniei, țara în care au fost produse tancurile, potrivit reglementărilor NATO din domeniul achizițiilor militare, următoarele două săptămâni fiind marcate de tergiversări ale guvernului lui Scholz și acuzații dure la adresa sa din partea executivului polonez.

Decizia anunțată miercuri de Scholz a venit în cele din urmă la doar o zi după ce Polonia a depus o cerere oficială de a transfera aceste tancuri Ucrainei, mai mulți oficiali de rang înalt de la Varșovia afirmând însă că livrarea va avea loc cu sau fără aprobarea Germaniei.

„Vom cere o astfel de aprobare, însă asta este o chestiune secundară”, a declarat luni premierul Mateusz Morawiecki la Poznan, în vestul Poloniei. El a mai spus că dacă Polonia nu va primi în final aprobarea Germaniei, ea îşi doreşte să acţioneze în cadrul unei mici coaliţii.

„Dacă Germania nu va face parte din această coaliţie, tot ne vom transfera tancurile în Ucraina împreună cu alţii”, a adăugat Morawiecki.

Marți seara două dintre cele mai mari ziare din Norvegia au scris că guvernul de la Oslo analizează la rândul său dacă să trimită o parte a tancurilor sale Leopard Ucrainei.

Norvegia, membră NATO, care la rândul ei se învecinează cu Rusia, ar putea contribui cu patru sau opt dintre cele 36 de tancuri Leopard 2 ale țării, potrivit Dagens Naeringsliv.

În jur de 3.600 de tancuri Leopard 2 și variante modernizate ale acestora au fost produse din 1979, anul în care ele au intrat în dotarea forțelor armate ale Germaniei de Vest, până în prezent. În prezent țările europene dețin aproximativ 2.000 de tancuri Leopard 2.

Urmărește ultimele evoluții din a 336-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.