O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare a surprins doborârea dramatică a unui elicopter ucrainean Mi-8 de către forțele ruse, imaginile cu prăbușirea acestuia fiind filmate de la bordul elicopterului care îl însoțește în misiune.

Elicopterul Mi-8 ucrainean a fost doborat in regiunea DonetkFoto: Captura video

Înregistrarea video surprinde la secunda 00:09 cum elicopterul Mi-8 este lovit deși zbura la altitudine joasă pentru a evita sistemele de apărare aeriană rusești, un nor uriaș de fum începând imediat să iasă din acesta.

Deși pare să fi fost lovit în plin, Mi-8-ul ucrainean rămâne în aer timp de 40 de secunde până când se prăbușește în cele din urmă la sol în jurul secundei 00:49.

După ce inițial ia măsuri evazive pentru a evita un eventual nou atac din partea forțelor rusești, elicopterul care îl însoțește se întoarce apoi la locul unde acesta s-a prăbușit, probabil pentru a încerca să recupereze echipajul.

O înregistrare video separată apărută luni pe rețelele de socializare pare să fi surprins aceeași lovitură filmată din dronă, deși informațiile despre locul exact unde ea a avut loc sunt contradictorii, unele surse afirmând că elicopterul s-a prăbușit în apropierea localității Tonenke, altele în preajma Pervomaiske.

Ambele localități sunt însă în regiunea Donețk din estul Ucrainei, aflându-se la o distanță de aproximativ 12 kilometri una de cealaltă.

Deocamdată nu este clar ce s-a întâmplat cu echipajul elicopterului doborât, sursele rusești afirmând că unul dintre piloți ar fi fost salvat, în timp ce celălalt a murit.

Lupte grele în regiunea Donețk, unde a fost doborât elicopterul Mi-8

Luna trecută președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris luptele din această regiune drept un veritabil „iad”, relatând că lupte extrem de aprige au loc în fiecare zi.

În urmă cu o săptămână liderul autorităților de ocupație ruse din Donețk, Denis Pușilin, a afirmat că forțele Moscovei controlează „puțin peste” 50% din teritoriul regiunii, ceea ce înseamnă că ele au pierdut în ultimele luni în jur de 10% din teritoriile ocupate aici.

Armata ucraineană a intrat în orașul strategic Lîman din Donețk pe 1 octombrie, la doar o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a proclamat anexarea teritoriilor ucrainene ocupate din această regiune, precum și din Lugansk, Zaporojie și Herson.

Ultima ofensivă încercată în ultimele luni de armata rusă are loc tot în regiunea Donețk, în direcția orașului Bahmut, numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare atestând ferocitatea luptelor de aici.

Se crede că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a trimis Regimentul prezidențial al Ucrainei să participe în luptele de aici în contextul în care ofensiva rusă este condusă de mercenarii grupului Wagner.

De altfel, în unul dintre discursurile sale adresate națiunii pe care le-a ținut mai devreme în cursul lunii decembrie, Zelenski a declarat că forțele rusești au distrus complet orașul Bahmut prin atacurile și bombardamentele repetate.

„Bahmut, Soledar, Maryinka, Kreminna. Multă vreme, pe pământul acestora nu a mai rămas nicio zonă de locuit care să nu fi fost afectată de obuze și incendii. Ocupanții au distrus de fapt Bahmut, un alt oraș din Donbas pe care armata rusă l-a transformat în ruine”, a afirmat acesta.

Urmărește ultimele evoluții din a 300-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.