O înregistrare video distribuită pe rețele de socializare de militarii Regimentului Prezidențial trimis pe front de Volodimir Zelenski arată cum aceștia au distrus 4 vehicule de luptă rusești cu sisteme antitanc Javelin.

Lovitura a Regimentului Prezidential al UcraineiFoto: Captura video

Vehiculele armatei ruse au fost lovite cu sisteme Javelin și tunuri fără recul SPG-9 intrate în dotarea forțelor armate sovietice la începutul anilor 1960, atacurile fiind realizate în coordonare cu dronele forțelor ucrainene.

Deși locurile exacte în care au avut loc loviturile nu au fost dezvăluite de militarii Regimentului Prezidențial al Ucrainei, vehiculele rusești au fost distruse în timpul luptelor din estul țării, confruntări intense având loc atât în regiunea Lugansk, cât și în Donețk.

Oficiali ucraineni au declarat weekendul trecut că forțele rusești își continuă ofensiva înspre orașul Bahmut, atacând zilnic, în ciuda faptului că au suferit pierderi grele.

„Cel mai bine puteți descrie aceste atacuri ca fiind carne de tun. Se bazează în principal pe infanterie și mai puțin pe blindate și nu pot avansa”, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko la un post de televiziune ucrainean.

În orașul Lugansk din estul Ucrainei, guvernatorul regional, Serghei Gaidai, a declarat că armata ucraineană își îndreaptă contraofensiva spre Kreminna și Svatove, direcții în care se luptă pentru „fiecare metru” din cauza absenței factorului surpriză și a fortificării regiunii de către apărătorii ruși.

Regimentul Prezidențial al Ucrainei a fost desfășurat în estul țării

Primele imagini cu Regimentul Prezidențial aflat în subordinea lui Volodimir Zelenski pe front au apărut pe rețelele de socializare la începutul lunii noiembrie, acestea surprinzând lupte haotice împotriva atacatorilor ruși, cel mai probabil în regiunea Donețk.

Regimentul Prezidențial Independent „Hatman Bogdan Hmelnițki” din care fac parte militarii văzuți în înregistrările video este o unitate militară specială a Forțelor Armate ale Ucrainei însărcinată cu apărarea președintelui ucrainean, familiei sale, reședințelor prezidențiale și birourilor funcției. El a fost extins la nivel de brigadă în 2022.

Nu este clar câți militari ai săi au fost trimiși pe front.

Vinerea trecută președintele ucrainean a descris situația de pe frontul din estul țării ca fiind „foarte dificilă”, admițând că rușii au reușit să înainteze în unele zone.

„Nu mai există niciun loc de loc de trai pe teren în aceste zone care să nu fie deteriorat de obuze și foc”, a declarat Volodimir Zelenski în discursul său adresat națiunii.

„Ocupanții au distrus de fapt Bahmut - un alt oraș din Donbas, pe care armata rusă l-a transformat în ruine pârjolite”, a adăugat el, subliniind că forțele ucrainene au ținut frontul, respingând atacurile și provocând „pierderi inamicului ca răspuns la iadul care a venit în Ucraina sub steagul rusesc”.

Urmărește ultimele evoluții din a 296-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.