Rusia a lansat vineri zeci de rachete în întreaga Ucraină, lăsând fără electricitate al doilea oraș ca mărime, lovind infrastructuri esențiale din sud și provocând explozii în capitala Kiev, au declarat oficiali ucraineni.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Cele mai importante informații de vineri, ziua 296 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

08:00Noul material LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

00:34 Rusia spune că nu va folosi arme biologice în Ucraina

Konstantin Vorontsov, director adjunct al Departamentului pentru neproliferare și control al armamentelor din cadrul Ministerului rus de Externe, a respins temerile conform cărora Rusia ar putea face uz de astfel de arme în războiul din Ucraina. „Acesta nu e deloc un subiect de discuţie”, a declarat el unui grup de jurnaliști.

Rusia este „pe deplin şi complet ataşată obligaţiilor sale” asumate în tratatele internaţionale care interzic utilizarea acestor arme, a susținut diplomatul rus.

23:51 Îngrijorări la Londra după ce Rishi Sunak a cerut un audit asupra ajutorului militar acordat Ucrainei

Premierul britanic Rishi Sunak a ordonat un raport care să evalueze evoluţiile războiului din Ucraina pentru a putea cântări contribuţiile militare ale Londrei, oficiali de rang înalt temându-se că acesta ar putea avea o abordare mult mai precaută faţă de cea a predecesorului său Boris Johnson, relatează BBC.

23:26Putin pregăteşte Rusia pentru un război lung în Ucraina, afirmă șeful NATO

Rusia se pregăteşte de un război lung împotriva Ucrainei, căreia aliaţii din cadrul NATO trebuie să continue să-i furnizeze arme până când preşedintele Vladimir Putin înţelege că „nu poate câştiga pe câmpul de luptă”, a declarat vineri pentru AFP secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

22:45Parlamentul din Croaţia respinge participarea ţării la misiunea UE de sprijin militar pentru Ucraina

Parlamentarii croaţi au respins vineri la limită propunerea ca ţara lor să se alăture misiunii de sprijin a UE pentru armata ucraineană, după ore de dezbateri încinse care reflectă diviziunile profunde între premier şi preşedintele ţării.

22:35Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că țara sa are nevoie de două miliarde de metri cubi de gaz și de electricitate în valoare de 800 de milioane de euro.

„Avem nevoie sprijin în special pentru a cumpăra cantitatea de gaz folosit pentru a compensa pagubele produse de loviturile rusești asupra altori tipuri de generare [a electricității]”, a afirmat el în timpul unei intervenții prin apel video la Consiliul Uniunii Europene.

22:10 Republica Moldova suspendă licența de emisie pentru șase posturi tv care retransmit propaganda Kremlinului

21:56Presa rusă a scris vineri despre căderea unor „obiect zburătoare neidentificate” în regiunea Volgograd din sudul țării, agenția de stat TASS dând însă asigurări că fragmentele prăbușite nu au afectat infrastructura din zonă.

21:33Preşedintele Zelenski şi poporul ucrainean primesc Premiul Charlemagne

21:22 Ukrenergo, operatorul rețelei de electricitate a Ucrainei, a anunțat vineri noaptea că situația de urgență cauzată de ultimul atac cu rachete al rușilor a luat sfârșit.

Se pregătește armata ucraineană pentru o nouă contraofensivă în sudul țării?

20:35Analiză: Analiștii militari occidentali vorbesc tot mai mult de posibilitatea eliberării orașului Melitopol din sud-estul Ucrainei, ceea ce ar reprezenta, metaforic vorbind, un veritabil „croșeu de stânga” aplicat forțelor rusești din sudul Ucrainei.

20:16 VIDEO O înregistrare video distribuită pe rețele de socializare de militarii Regimentului Prezidențial trimis pe front de Volodimir Zelenski arată cum aceștia au distrus 4 vehicule de luptă rusești cu sisteme antitanc Javelin și tunuri fără recul SPG-9.

19:30 O instanță ucraineană a condamnat la 12 ani și 6 luni de închisoare un „vânător” de HIMARS-uri, un agent recrutat de Moscova pentru a colecta informații cu privire la desfășurarea și mișcarea sistemelor americane, în regiunea Donețk.

19:16Imagini din timpul unor lupte în care infanteria ucraineană avansează în spatele unor blindate în timp ce are loc un schimb de focuri:

19:05Statele membre UE să facă achiziţii comune de armament, SUA nu vor putea proteja tot timpul Europa - spune directorul agenţiei de apărare a UE

18:45Al nouălea pachet de sancţiuni al UE va deraia şi mai mult „maşina de război” a Rusiei, spune Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană a adoptat un al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei, a postat vineri pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Potrivit ei, măsurile punitive vizează companii ruseşti de apărare, bănci, canale media şi oficiali ai statului „pentru a deraia şi mai mult economia rusă şi maşina de război”.

18:20 Casa Albă condamnă noile atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina

Administrația Biden a condamnat vineri noul atac masiv cu rachete lansat de Rusia asupra Ucrainei, coordonatorul Consiliului de Securitate Naţională al preşedinţiei americane, John Kirby,, afirmând că atacurile au lovit „în mare parte infrastructura civilă”.

Bulgaria va trimite armament în Ucraina

17:48Parlamentul din Bulgaria a aprobat donarea de armament către Ucraina, după o lungă dispută între partidele pro-ruse şi pro-europene

Parlamentul bulgar a aprobat vineri donarea de armament către Ucraina pentru a ajuta această ţară să reziste în faţa agresiunii ruse, după luni întregi de dezbateri între partidele pro-ruse şi cele pro-occidentale din această ţară, singura membră a NATO şi a Uniunii Europene care, alături de Ungaria, nu a trimis până acum un astfel de ajutor.

17:18Avioanele rusești care au atacat Ucraina vineri au fost văzute deasupra Belarusului.

16:51 Anchetă în Polonia, după ce presa a scris că şeful poliţiei a tras cu un lansator de grenade în biroul său

Ministerul de Interne polonez a anunţat joi că Jaroslaw Szymczyk, şeful poliţiei poloneze, a fost rănit şi spitalizat după ce un cadou primit în timpul unei vizite în Ucraina a explodat în sediul poliţiei din Varşovia. Dar mass-media poloneze au relatat că respectivul cadou era un lansator de grenade şi Szymczyk însuşi a tras accidental cu acesta în biroul său, ceea ce ar reprezenta o încălcare gravă a regulilor de siguranţă.

16:22Imagini cu o dronă kamikaze a rușilor care scoate din uz un radar al ucrainenilor:

16:01 Se pare că FIFA a respins o cerere a lui Zelenski, de a transmite un mesaj de pace în lume înainte de startul finalei Cupei Mondiale de duminică.

Biroul lui Zelenski a fost surprins de răspunsul organismului de conducere al sportului, după ce președintele ucrainean s-a oferit să apară într-o legătură video în fața fanilor de pe stadionul din Qatar, înainte de meci, a declarat o sursă pentru CNN.

Aceasta a adăugat: „Am crezut că FIFA a vrut să își folosească platforma pentru binele general”. Discuțiile dintre Ucraina și FIFA sunt încă în curs de desfășurare, potrivit sursei.

15:42 VIDEO Răzbunarea Legiunii Georgiene: 7 minute de luptă egal minus 11 „wagneriți” / Primul pas - „Împușcă zburătoarea”

15:01 Operatorul rețelei electrice ucrainene a anunțat vineri că va fi nevoie de mai mult timp pentru a repara rețeaua națională și pentru a restabili energia electrică decât a fost necesar după atacurile anterioare cu rachete rusești.

După ce Rusia a lansat vineri peste 70 de rachete asupra Ucrainei, operatorul de rețea a transmis că, „având în vedere că acesta este deja al nouălea val de atacuri cu rachete asupra instalațiilor energetice, restabilirea alimentării cu energie electrică ar putea dura mai mult decât înainte."

„Prioritatea va fi acordată instalațiilor de infrastructură esențială: spitale, instalații de alimentare cu apă, instalații de alimentare cu energie termică și stații de tratare a apelor uzate", a precizat acesta.

Ucraina spune că a doborât 60 din cele 76 de rachete trase

14:58 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a scris pe Twitter că răspunsul la loviturile rusești ar trebui să fie și mai multe ajutoare militare pentru țara sa:

„Pentru fiecare rachetă sau dronă rusească îndreptată împotriva Ucrainei și a ucrainenilor trebuie să existe un obuzier livrat Ucrainei, un tanc pentru Ucraina, un vehicul blindat pentru Ucraina. Acest lucru ar pune capăt efectiv terorii rusești împotriva Ucrainei și ar restabili pacea și securitatea în Europa și dincolo de ea.”

14:31 Ucraina a doborât vineri 60 din cele 76 de rachete trase de Rusia asupra sa, a declarat comandantul suprem al forțelor armate ucrainene.

„Potrivit datelor preliminare, în această dimineață, din regiunile Mării Caspice și Mării Negre, inamicul a lansat 76 de rachete, dintre care 72 de rachete de croazieră (Kh-101, 'Kalibr', Kh-22) și 4 rachete ghidate (Kh-59) asupra infrastructurii critice ucrainene", a scris generalul Valeri Zalujnîi pe Telegram.

14:22 Fondatorul companiei militare private rusești Wagner a acuzat vineri Franța că se află în spatele tentativei de asasinare a unui oficial rus care a fost rănit de un colet capcană în Republica Centrafricană.

„Înainte de a-și pierde cunoștința, Dmitri Syty a reușit să spună: `Am văzut un bilet: Asta este pentru voi din partea tuturor francezilor, rușii vor pleca din Africa`", a declarat Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Putin, într-un comunicat postat pe Telegram.

„Am solicitat deja Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse să inițieze procedura de declarare a Franței drept stat sponsor al terorismului, precum și o investigație amănunțită a metodelor teroriste ale Franței și ale aliaților săi occidentali - Statele Unite și alții", a spus Prigojin.

Ce pierderi ar fi avut trupele lui Putin în ultima zi

14:00 Ministrul ucrainean al energiei, Herman Halushchenko, a spus că ultimele atacuri cu rachete rusești au avariat nouă instalații energetice: „Consemnăm deja daune la aproximativ nouă instalații de generare. Acum încă verificăm pagubele”.

Într-un comunicat separat, operatorul energetic de stat al Ucrainei a afirmat că atacurile în masă au făcut ca sistemul energetic al țării să piardă mai mult de jumătate din capacitatea sa.

13:41Moș Gerilă din Rusia spune că păstrează legătura cu colegii săi Santa Claus, Pere Noel și Joulupukki

13:31 VIDEO Imagini dramatice: Cum arată lupta din prima linie a războiului din Ucraina

13:04 Au fost interceptate 37 de din cele 40 de rachete rusești trase în zona Kievului, potrivit administrației orașului, scrie pe Twitter reporterul de război al Kyiv Independent, Illia Ponomarenko. „Acesta este unul dintre cele mai intense atacuri de până acum”, afirmă jurnalistul.

12:56 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 680 de soldați, 5 tancuri, 6 blindate de luptă, 4 lansatoare multiple de rachete, 3 piese de artilerie și 4 drone:

Kremlinul analizează ultimul pachet de sancțiuni UE

12:42 Loviturile cu rachete rusești au provocat vineri pagube „colosale" la infrastructura din orașul ucrainean Harkov și au afectat în principal sistemul energetic, a declarat primarul Ihor Terejov.

„Există pagube colosale la infrastructură, în primul rând la sistemul energetic. Vă cer să aveți răbdare cu ceea ce se întâmplă acum. Știu că în casele voastre nu există lumină, nu există încălzire, nu există alimentare cu apă", a spus acesta într-o postare pe Telegram.

Două persoane au murit și alte cinci au fost rănite, printre care doi copii, după ce o rachetă a lovit o clădire rezidențială din Krivoi Rog, a anunțat șeful regiunii Dnipro, Valentyn Reznichenko.

Infrastructura energetică a fost avariată la Kiev în urma atacului masiv cu rachete de vineri dimineață, potrivit autorităților ucrainene. Compania ucraineană de energie DTEK a anunțat că în Kiev vor fi introduse întreruperi de urgență ale energiei electrice din cauza atacului cu rachete. Alimentarea cu apă a fost întreruptă în toate districtele capitalei a declarat primarul Kievului, Vitaliy Klitschko

12:17Kremlinul a transmis vineri că va studia ultimul pachet de sancțiuni UE contra Rusiei și apoi își va formula răspunsul.

Liderii Uniunii au convenit joi să acorde anul viitor Ucrainei o finanțare de 18 miliarde de euro și să aplice Moscovei un al nouălea pachet de sancțiuni. Măsurile vizează alte aproape 200 de persoane și interzic investițiile în industria minieră din Rusia, printre alte măsuri.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova va studia lista înainte de a răspunde.

11:56 Un elicopter Mi-8 s-a prăbușit și a luat foc pe aeroportul Baikal din Rusia. Aparatul era nou-nouț și, potrivit presei locale, fusese fabricat de uzina din Ulan-Ude pentru a fi livrat Chinei.

Rușii insistă cu tranșeele în stilul celor din Al Doilea Război Mondial

11:14 Evaluarea britanică de vineri dimineață analizează liniile de apărare la care lucrează intensiv rușii:

  • După cum arată imaginile din ultimele săptămâni, forțele ruse au continuat să depună eforturi considerabile pentru a construi poziții defensive extinse de-a lungul liniei frontului. Probabil că au acordat prioritate sectorului nordic din jurul orașului Svatove.
  • Construcțiile rusești urmează planurile militare tradiționale de realizare a tranțeelor, în mare parte neschimbate de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Astfel de construcții sunt vulnerabile la loviturile indirecte moderne de precizie.
  • Realizarea de linii defensive majore este o nouă dovadă că Rusia revine la războiul pozițional, care a fost în mare parte abandonat de majoritatea armatelor occidentale moderne în ultimele decenii.

11:05 Numărul total de rachete rusești care au fost trase dimineață spre Ucraina a fost de 72, potrivit unei surse a publicației Ukrainska Pravda. 12 dinte acestea ar fi fost lansate către Zaporojie.

10:29Statele Uniunii Europene ar trebui să cumpere în comun arme pentru a reface stocurile după ce au aprovizionat Ucraina, a declarat agenția de apărare a UE, avertizând că Statele Unite ar putea să nu fie întotdeauna capabile să protejeze Europa de amenințări.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei demonstrează deficiențele noastre în materie de capacități", a declarat Jiri Sedivy, directorul executiv al Agenției Europene de Apărare, un organism al UE care ajută guvernele blocului să își dezvolte capacitățile militare.

Potrivit acestuia, agenția a purtat discuții cu firmele europene de armament pentru a stimula producția, precum și cu țările pentru a se asocia în vederea achiziționării de echipamente și muniții.

„Ceea ce este important este ca noi, Uniunea Europeană, să fim capabili să devenim un furnizor credibil de securitate în protejarea cetățenilor", a declarat el pentru Reuters, îndemnând țările să țină cont de apelurile SUA de a investi în apărare.

Nou atac masiv cu rachete, alarme aeriene în toată Ucraina

09:51 Noi declarații privin efectele valului de rachete tras de ruși:

  • Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a raportat explozii în cartierul Desna din nord-estul Kievului, unde se află o importantă centrală electrică. Nu este clar la acest moment dacă centrala a fost lovită.
  • Adjunctul șefului administrației prezindețiale a spus că o clădire rezidențială a fost lovită în Krivoi Rog, posibil ca oameni să fi fost prinși sub dărâmături.
  • Orașul Poltava a rămas fără electricitate, a declarat primarul Oleksandr Mamai.
  • Tot Harkovul a rămas fără electricitate, a informat furnizorul de energie Oblenergo.
  • Operatorul feroviar ucrainean a anunțat că mai multe segmente de cale ferată din regiunile Harkov, Kirovohrad, Donețk și Dnipropetrovsk au rămas fără electricitate.

09:24 Primele informații despre urmările atacului rusesc cu rachete de vineri dimineață:

  • În Kiev au fost auzite mai multe explozii, dar nu este clar la acest moment dacă vreuna dintre ele a fost provocată de rachete care au trecut deapărarea antiaeriană.
  • Explozii au fost auzite și în orașul Harkov din estul țării, iar autoritățile locale au declarat că a fost lovită infrastructura critică.
  • Autorități din regiunea Odesa de la Marea Neagră au spus că și acolo a fost afectată infrastructura critică.
  • Guvernatorul regiunii Sumî din nordul țării a anunțat că acolo au avut loc întreruperi de energie electrică din cauza atacurilor cu rachete
  • Guvernatorul regiunii Krivoi Rog, Oleksandr Vikul, a spus că rachtele au lovit și acolo

Rusia pare că pregătește un nou atac dinspre Belarus

09:08Vladimir Putin va merge luni în Belarus pentru un „schimb de opinii” cu Lukașenko

08:49 Sirenele de raid aerian au răsunat vineri în toată Ucraina, inclusiv în capitala Kiev, semnalând un alt atac cu rachete rusești.

„Nu ignorați alertele de raid aerian, rămâneți în adăposturi", a scris pe Telegram Kyrylo Timoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui.

Până la 60 de rachete rusești au fost reperate îndreptându-se spre spațiul aerian ucrainean, a declarat Vitaly Kim, care este guvernatorul regiunii Nikolaev din sudul Ucrainei. „O parte dintre ele se află deja deasupra nordului Ucrainei", a adăugat el pe.

08:38Va ataca armata rusă iar Ucraina dinspre Belarus? Cele patru indicii care susțin această idee și de ce este „extrem de puțin probabil” să aibă mai mult succes decât în februarie

08:06 Cel puțin opt persoane au fost ucise și 23 rănite de lovituri ucrainene cu HIMARS în regiunea ocupată Lugansk, a transmis vineri agenția rusă de presă de stat TASS, citând o sursă neidentificată din cadrul serviciilor de urgență.

Americanii extind programul de pregătire pentru ucraineni

07:29 Rusia își va dubla numărul de teste cu rachete balistice intercontinentale, de la patru în 2022 la opt în 2023, a afirmat vineri comandantul forțelor strategice de rachete.

Serghei Karakayev a declarat pentru ziarul militar Krasnaya Zvezda că cele opt lansări-test vor fi făcute din două baze - una în apropiere de Murmansk, în nord, cealaltă în apropiere de Volgograd, în sud.

Karakayev a afirmat, potrivit TASS, că anul acesta au avut loc patru lansări ce „au confirmat fiabilitatea ridicată a sistemelor de rachete".

06:51 Statele Unite își vor extinde din ianuarie programul de pregătire pentru armata ucraineană, cu scopul de a antrena mai mulți soldați și de a le oferi abilități mai extinse.

01:10 Ucraina pregăteşte evenimente internaţionale importante pentru săptămâna viitoare, care i-ar putea aduce mai mult sprijin pentru apărare în această iarnă şi mai multe capacităţi militare, a anunţat Zelenski.

00:23VIDEO Explozie puternică în regiunea Lugansk / Posibil un depozit rusesc de muniții a fost lovit de ucraineni.

Scurtă recapitulare, vineri dimineață, a evenimentelor recente:

  • Statele Unite au luat joi în vizor sectorul serviciilor financiare din Rusia și pe omul de afaceri rus Vladimir Potanin, sporind presiunea sancțiunilor asupra Moscovei. Liderii Uniunii Europene au încheiat ultimul lor summit din 2022 cu un acord de finanțare de 18 miliarde de euro ce vor fi alocate pentru Ucraina anul viitor și s-au înțeles să impună și mai multe sancțiuni împotriva Moscovei, în timp ce blocul comunitar se pregătește să plafoneze prețurile la gaze și să-și susțină industria.
  • Vladimir Putin a declarat că Rusia va extinde cooperarea comercială cu noi parteneri, inclusiv prin creșterea puternică a exporturilor de gaze către China, pentru a combate sancțiunile occidentale.
  • Șeful ONU pentru asistență umanitară, Martin Griffiths, a declarat joi că este puțin probabil ca acordul privind cerealele din Marea Neagră să fie extins în viitorul apropiat pentru a include mai multe porturi ucrainene sau pentru a reduce timpii de inspecție. Peste 14 milioane de tone de cereale au fost exportate până acum din porturile ucrainene.
  • Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a spus joi că noi lovituri asupra infrastructurii Ucrainei ar putea duce la o deteriorare gravă a situației umanitare și ar putea declanșa noi strămutări de persoane.
  • Un anunț privind planurile SUA de a furniza Ucrainei sistemul de apărare antirachetă Patriot ar putea fi făcut chiar săptămâna aceasta, au declarat pentru Reuters trei oficiali americani. Ce poate face sistemul Patriot pentru Ucraina.
  • Forțele rusești au atacat joi infrastructura critică din orașul Harkov din estul Ucrainei, provocând mai multe explozii, a declarat primarul orașului.
  • Bombardamentele rusești au ucis joi două persoane în centrul orașului Herson, recent eliberat în sudul Ucrainei, au declarat oficiali ucraineni.
  • Kievul a fost ținta primului atac major cu drone din ultimele săptămâni. Două clădiri administrative au fost lovite, dar apărarea aeriană a respins în mare parte atacul. Zelenski a declarat că 13 drone au fost doborâte.
  • Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg, care produce dronele Orlan-10, primește în continuare componente occidentale pentru a realiza aceste vehicule fără pilot, în timp ce intermediari din Statele Unite, China și Rusia ajută la evitarea sancțiunilor.
  • Șeful forțelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, crede că Rusia va încerca din nou să captureze Kievul, după ce atacul său anterior a fost respins la începutul acestui an.
  • Circa 20% din populaţia Ucrainei a părăsit ţara de la începutul invaziei ruse, a declarat miercuri comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Dmitro Lubineţ.
  • Autoritățile din Crimeea intenționează să naționalizeze apartamentul deținut în peninsulă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

---------------