Statele Unite își vor extinde din ianuarie programul de pregătire pentru armata ucraineană, cu scopul de a antrena mai mulți soldați și de a le oferi abilități mai extinse, în condițiile în care Kievul se așteaptă la o nouă ofensivă rusă, a anunțat joi Pentagonul, potrivit AFP.

Generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al PentagonuluiFoto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia

Statele Unite și-au limitat pregătirea trupelor ucrainene la armele pe care le furnizează Kievului, dar acum vor organiza manevre comune și le vor învăța să coordoneze manevrele de infanterie cu sprijinul artileriei, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, generalul Pat Ryder.

Programul, care ar trebui să înceapă „în jurul lunii ianuarie”, va „antrena aproximativ 500 de soldați ucraineni pe lună”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă.

„Ideea este de a le oferi o pregătire colectivă avansată care să le permită să desfășoare operațiuni militare cu arme combinate și să manevreze pe câmpul de luptă”, a adăugat el. Instruirea se va desfășura la nivel de batalion (câteva sute de soldați) și va include și instruire pentru ofițeri.

Antrenamentul se va desfășura în Germania și se va adăuga la antrenamentul specific pentru multiplele armamente livrate Ucrainei, precum și la antrenamentul mai cuprinzător desfășurat de câteva luni de aliați, în special de armata britanică.

Aproximativ 3.100 de militari au fost deja instruiți de către SUA cu privire la armele pe care le furnizează Kievului, iar aliații au instruit alți 12.000.

Comandantul-șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujni, a declarat joi că se așteaptă la un nou atac rusesc asupra Kievului în primele luni ale anului 2023, în condițiile în care luptele se concentrează de mai multe luni în estul și sudul Ucrainei.