Este posibil ca forțele rusești să creeze premisele unui atac dinspre Belarus către Ucraina, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare, subliniind că o invazie a trupelor lui Vladimir Putin dinspre Belarus nu este iminentă în acest moment.

HotNews.roFoto: Hotnews

În informările zilnice ale Statului Major General ucrainean din perioada 1-15 decembrie se spune în mod constant că oficialii ucraineni nu au detectat forțe rusești din Belarus care să formeze grupurile de luptă necesare pentru a ataca acum nordul Ucrainei. Nu există la acest moment nici indicii din surse deschise că forțele rusești formează grupuri de atac în Belarus. Este în continuare extrem de puțin probabil ca forțele belaruse să invadeze Ucraina fără a fi însoțite de un grup de asalt rusesc.

De menționat și că vineri dimineață Belarusul a anunțat că Vladimir Putin va veni la Minsk pentru un „schimb de opinii” cu Lukașenko.

Cele patru indicii care susțin această idee

Obiectivele președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina nu s-au schimbat, potrivit evaluărilor oficialilor ucraineni și ale ISW, bazate pe declarațiile și acțiunile Kremlinului.

Putin continuă să urmărească obiective maximale în Ucraina, folosind multiple mecanisme menite să îi oblige pe ucraineni să negocieze în condițiile Rusiei și să facă și concesii extrem de favorabile Rusiei. Aceste obiective fundamentale au stat la baza diverselor eforturi militare, politice, economice și diplomatice ale Kremlinului din ultimele 10 luni în Ucraina.

ISW spune că următoarele indicii susțin prognoza că Rusia ar putea crea condițiile pentru a ataca Ucraina din Belarus la începutul anului 2023, pe timp de iarnă:

Armata rusă, tot mai prezentă în Belarus

Prezența militară a Rusiei în Belarus a crescut din toamna anului 2022. Mai multe surse oficiale ucrainene și independente din Belarus au raportat o prezență militară rusă în creștere în Belarus începând din octombrie 2022.

Generalul ucrainean Oleksii Hromov a afirmat joi că, în săptămâna 4-11 decembrie, Rusia a desfășurat tancuri reprezentând echivalentul unui batalion pe terenul de antrenament Obuz-Lesnovsky din Brest și tancuri reprezentând echivalentul unui batalion pe terenul de antrenament Losivdo din Vitebsk .

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații ucrainene spunea în octombrie că Rusia adusese deja aproximativ 3.200 de militari în Belarus. Doar aceste cifre nu sunt suficiente pentru a susține o invazie a Ucrainei, dar ar putea indica un efort de a acumula din nou o mare forță rusă în Belarus.

Comandanții ruși își mențin opțiunile deschise

Oficialii ucraineni susțin că forțele rusești din Belarus nu au planuri specifice de a se întoarce în Rusia după terminarea pregătirii lor.

Hromov a declarat că armata rusă nu le-a dat militarilor ruși aflați pentru instrucție în Belarus nicio informație cu privire la sarcinile lor viitoare - dacă vor fi trimiși înapoi în Rusia, vor rămâne în Belarus sau vor ataca Ucraina.

Este posibil ca liderii militari ruși să-și păstreze deschise opțiunile pentru un potențial atac împotriva Ucrainei din Belarus în primele luni ale anului 2023.

Ucrainenii sunt siguri că se va încerca iar un asalt contra Kievului

Oficiali ucraineni de rang înalt avertizează din ce în ce mai mult că forțele rusești ar putea încerca să atace Kievul.

Șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat că forțele rusești ar putea încerca să atace Ucraina din Belarus între ianuarie și martie 2023 și a afirmat joi că „nu mă îndoiesc că (forțele rusești) vor mai încerca o dată să atace Kievul".

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat marți că Rusia s-ar putea pregăti pentru o ofensivă pe scară largă în ianuarie și februarie 2023.

„Elita” armatei Moscovei se antrenează în Belarus

Elemente ale Armatei 1 de tancuri a Gărzii - teoretic cea mai de elită formațiune mecanizată a armatei ruse, care ar putea forma nucleul unei forțe de atac - se pare că se antrenează în Belarus începând de joi.

Hromov a declarat că elemente ale Diviziei a 2-a de pușcași motorizați din Armata 1 de tancuri a Gărzilor se antrenează în Belarus. Toate elementele de manevră ale Armatei 1 Tancuri a Gărzii au suferit pierderi grele în apropiere de Harkov, Sumî și în estul regiunii Kiev, ceea ce face ca statutul său de „elită" și puterea sa efectivă de luptă, chiar și după reconstituirea cu rezerviști mobilizați și/sau recruți, să fie puse sub semnul întrebării.

„Extrem de puțin probabil” să aibă mai mult succes decât în februarie

Rămâne extraordinar de puțin probabil ca forțele rusești să fie capabile să cucerească Kievul chiar dacă forțele rusești atacă din nou din Belarus, subliniază Institutul pentru Studiul Războiului.

Este extrem de puțin probabil ca forțele rusești să aibă mai mult succes în atacarea nordului Ucrainei în această iarnă decât au avut în februarie 2022.

Forțele convenționale ale Rusiei sunt grav degradate și nu au puterea de luptă pe care o aveau atunci când Rusia a încercat (și a eșuat) atacul său în forță pentru a cuceri Kievul în februarie 2022.

Forțele rusești nu au reușit să își securizeze avansurile de pe teritoriul ucrainean și au pierdut peste 70.000 de km pătrați de teritoriu ocupat de când au abandonat Kievul.

De ce noul atac nu poate reuși

În prezent, forțele rusești din Bahmut nu avansează mai mult de 100-200 de metri pe zi, după ce și-au concentrat acolo principalele eforturi. Rusia nu și-a asigurat superioritatea aeriană în Ucraina și și-a epuizat în mare parte arsenalul de muniții ghidate de precizie.

Forțele ucrainene, la rândul lor, au pregătit apărări semnificative în nordul Ucrainei și sunt mai bine echipate pentru a se apăra acum decât erau în februarie 2022.

Terenul din apropierea graniței dintre Belarus și Ucraina nu este propice unui război de manevră, iar posibilele rute de invazie din Belarus spre Kiev trec prin puncte de strangulare ușor de apărat în zona de excludere de la Cernobîl, iar forțele ucrainene au acum destulă experiență pentru a se apăra acolo.